Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lutownica Lutola 100W - Jest sens naprawy?

EltraATS 07 Feb 2013 15:10 5856 18
  • #1
    EltraATS
    User under supervision
    Witam. Znalazłem na złomie lutownicę Lutola 100W.
    Jest sprawna, lutuje.
    Ma połamaną obudowę i brak włącznika.
    Dobre są te lutownice? Jest sens kupować do niej obudowę i włącznik? Jak tak to gdzie je można dostać? Proszę o pomoc. Wiem, że nowe Lutole są wadliwe, ta pochodzi z 1985r i wygląda elektrycznie na niewiele używaną, ma nawet fabryczną- sprawną żaróweczkę.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    #2
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Oczywiście, że jest sens. To dobrej jakości sprzęt, który dobrze traktowany posłuży jeszcze lata. Obudowy są dostępne i raczej nie uległy zmianie.
  • #3
    EltraATS
    User under supervision
    Masz może jakieś dane gdzie są dostępne te obudowy? Mam taką lutownicę drugą, też ma 100W, działa od 73r do dzisiaj, niestety jest przegrzana i strasznie buczy, no ale w końcu po ponad 40latach pracy co się jej dziwić?
  • Helpful post
    #4
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wystarczy, że wpiszesz w google hasło "obudowa lutownicy" a "lutola" będzie już w propozycjach. I kupisz bez problemu.
    Przegrzana, jeśli trafo ma zwarcie wewnętrzne, już raczej na niewiele się zda.
  • #5
    EltraATS
    User under supervision
    Ma oberwane druty od uzwojenia żarówki, wiec nie da się jej podłączyć. Ta znaleziona ma żarówkę. Nie oszczędzałem tamtej lutownicy i niekiedy lutowałem 10 minut bez przerwy, i teraz trafo parzy po 30sek pracy.

    Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

    Podłączyłem tą lutownicę, włożyłem do obudowy starej lutoli, mam teraz dwie :P Wie ktoś może czemu jedna przeokropnie buczy? To normalne?
  • Helpful post
    #6
    kierbedz4
    Level 36  
    Ty byś też buczał gdybyś dostał taki wycisk.Ona po prostu jest przegrzana i nastąpiło uszkodzenie lakieru na drucie nawojowym uzwojenia pierwotnego i z tego tytułu nastąpiło zwarcie międzyzwojowe.Naprawa polega na usunięciu z karkasu uzwojenia pierwotnego i nawinięcie nowego o takim samym przekroju drutu nawojowego i takiej ilości zwoi jakie miało poprzednie uzwojenie.Zwróć uwagę czy między miedzianymi szynami do których montujesz grot jest przekładka preszpanowa.
  • #7
    EltraATS
    User under supervision
    Przekładki nie ma, ale szyny się nie stykają bo są krzywe, są spięte takimi spinkami z mosiądzu pod którymi też nie ma przekładki. Ona jest ważna?
  • Helpful post
    #8
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No jasne, że tak! Pomyśl! Płaskownik miedziany nie jest izolowany, tak? Obejma z metalu przewodzi prąd, tak? Więc robi zwarcie, tak?
  • #9
    EltraATS
    User under supervision
    Tak, Tak, Tak.
    Niestety po usunięciu tych obejm i oddaleniu płaskowników od siebie, nadal buczy, ale już się aż tak nie nagrzewa. Można jej używać w takim stanie? Nie mam do niej obudowy, a w drugiej mam połamaną, ale się trzyma.
  • #10
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie można, bo pewnie ma przebicie, czyli zwarcie w uzwojeniu pierwotnym, więc jest ono częściowo zwarte. I nie dość, że czerpie pewnie jeszcze większą moc, to grzeje się bardziej i nie oddaje tej mocy dalej.
  • Helpful post
    #11
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Błażej, nie tak do końca, EltraATS, odłącz grot, czyli nie obciążaj wtórnej strony. Sprawdź czy również buczy, jeśli tak, sprawdź czy się będzie grzała. Jeśli tak, to Błażej ma rację, jeśli nie, a jak mówisz obudowa połamana, to duże prawdopodobieństwo, że rozleciał się rdzeń w trafie, być może trzeba go poskładać lepiej i przestanie buczeć.
  • #12
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ciasteczkowy, ale
    EltraATS wrote:
    są spięte takimi spinkami z mosiądzu pod którymi też nie ma przekładki

    Więc ewidentnie robi nimi zwarcie. Na czas prób też należy je usunąć, a następnie założyć z podkładkami izolacyjnymi.
  • Helpful post
    #13
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Ależ oczywiście.
  • #14
    EltraATS
    User under supervision
    Bez grota nie buczy w ogóle, nie nagrzewa się. Mimo że spinki pozostawiłem.
  • Helpful post
    #15
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Skoro nie buczy i nie grzeje się bez grota, to znaczy że pierwotne uzwojenie jest OK.
    Można by pokusić się o dobra izolację szyn doprowadzających prąd do grota. Oraz zalanie rdzenia, czymś co go ustabilizuje, jak przegrzewałeś lutownice, to wytopiłeś to coś - przypomina to wosk, czy parafinę, nie wiem. Ale blachy są tym smarowane przed złożeniem.
  • #16
    EltraATS
    User under supervision
    Niestety włączyłem ją bez grota, nie buczała- zostawiłem na kilka minut. Rozgrzała się prawie do czerwoności, zaczęło się z niej dymić, ale nadal działa. Jest sens to naprawiać? Mam tą ze złomu i działa 100x lepiej.
  • #17
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    EltraATS wrote:
    zostawiłem na kilka minut.

    Od kiedy to się zostawia włączoną lutownicę na KILKA MINUT?!? Zajrzałeś do instrukcji?
    Proszę
    Lutownica Lutola 100W - Jest sens naprawy?
    I popatrz sobie na wykres czasu pracy i przerwy!
    Teraz już wyrzuć to, co zostało z utrupionej przez ciebie lutownicy.
  • #18
    EltraATS
    User under supervision
    Tą lutownicę od 10ciu lat używałem niekiedy po 10min bez przerwy, służyła do rozlutowywania płytek. Czyli już tylko szmelc? Polak mądry po szkodzie :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    Moja nie wygląda tak jak ta na zdjęciu co przesłałeś, ale tak jak ta:
    http://allegro.pl/lutownica-transformatorowa-lutola-s3-typ-lt-75-45w-i3009269095.html
    Przepraszam za link allegro, w ciągu kilku godzin go usunę, więc nie wygaśnie.
  • #19
    EltraATS
    User under supervision
    Skoro brak zainteresowania tematem, zamykam go.