Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TespolTespol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

ciochu 04 Sie 2018 12:41 31992 54
  • #31
    wojtas333
    Poziom 13  
    ciochu napisał:
    Przy próbie spawania pojawia się na moment iskra na końcu elektrody po czym następuje brak reakcji przy kolejnych przyłożeniach elektrody do metalu. Po wyłączeniu spawarki na ok. 15 min i ponownej próbie spawania historia się powtarza.
    Proszę o pomoc w naprawie jeśli ktoś się z taką usterką już spotkał lub ma pomysł co może być przyczyną.

    Dodaję kilka zdjęć spawarki.

    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa


    Witam
    Trochę musztarda po obiedzie, ale może ktoś inny będzie miał podobny problem. Objawy, które opisałeś wskazują na uszkodzony przekaźnik na płycie zasilacza bądź sterowanie nim.
    Dzieje się tak, ponieważ styki przekaźnika są cały czas otwarte napięcie płynie chwilę przez pozystor ładując kondensatory. Jak napisałeś „pojawia się na moment iskra na końcu elektrody ” rozładowują się kondensatory i koniec spawania. Po 15min. pozystor stygnie i w momencie włączenia spawarki znowu ładuje przez chwilę kondensatory.
    W moim przypadku była przerwa w cewce przekaźnika.

    Pozdrawiam
  • TespolTespol
  • #32
    picoli
    Poziom 11  
    Cześć mam pytanie w jaki sposób można poprawić chłodzenie tranzystorów czy można zamiast tej różowej "tkaniny" zastosować termopad taki jak jest stosowany w komputerach. Czy jest sens to ruszać. Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa
  • #34
    picoli
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Tak też myślałem ale czy termopady zdały by egzamin. Owa taśma jest smarowana z dwóch stron białą pastą termoprzewodzącą nie najlepszej jakości. Ponoć lubi to się przegrzewać więc czyszcząc wnętrze, profilaktycznie bym zamiast tego dał tam jakiś solidny termopad komputerowy, ale nie wiem czy to coś poprawi czy można je stosować w tym przypadku.
  • #35
    noopS
    Poziom 17  
    Termopad komputerowy raczej się nie spisze - moim zdaniem.
    Zainstalowany termopad w spawarce jest przystosowany i odporny na przebicia napięć do 1kV Komputerowy raczej nie ma takich właściowości - bo tam nie ma takich napięć.

    Z drugiej strony termopad im cieńszy w tym wypadku tym lepszy - ale z zachowaniem napięcia przebicia rzędu 1kV
  • #36
    wojtas333
    Poziom 13  
    Można polepszyć chłodzenie, ale wymagałoby to większej przebudowy. Można np. wymienić radiatory na większe jednak wiąże się to z wymianą obudowy. Wiadomo, że chińczyk budując spawarkę kierował się tym żeby była jak najtańsza w produkcji.
    Możesz też pokusić się o wymianę wiatraczka na bardziej wydajny.

    Pozdrawiam
  • TespolTespol
  • #37
    picoli
    Poziom 11  
    Nie chcę, aż tak ingerować (ewentualnie można by dołoży drudi wentylator z przodu znalazło by się miejsce) tylko poprawić to co jest, gdyż jak czytałem tutaj na forum problemy jakie występują w tych sprzętach to często przebicia na traznystorach itp. było nawet zdjęcie śladu po przebiciu na radiatorze. Jeden gość pisał również że po ściągnięciu taśmy był pod nią opiłek metalu, ale w tym przypadku jeszcze izolacje nie zdążyła się uszkodzić. Poczytałem i głuwnie pod tranzystory dają podkładki z miki na paście lub silikonowe (ale czy one zdadzą egzamin w tym przypadku tzn. w spawarce). Przewija się głównie pasta silikonowa H czy można by zastosować np. Arctic MX-2 (nie przewodzi prądu). Czy podkładki z miki dobrze by odprowadzały ciepło (z pastą oczywiście) czy wystarczyły by silikonowe. Dzięki.
  • #38
    wojtas333
    Poziom 13  
    Podkładki możesz wymienić poszukać dobrej, jakości tylko, jeśli są ok. to trochę niepotrzebna nadgorliwość. Powiem szczerze, że w tego typu urządzeniach nie spotkałem nigdy podkładek mikowych. Pastę stosuję silikonową H fioletowa etykieta. Stosowałem ją również w komputerach między procesorem, a radiatorem dawała lepsze efekty niż te głośno promowane niby o specjalnym składzie dedykowane do CPU.
    Jeśli masz opiłki miedzy radiatorem, a podkładką to raczej podczas produkcji musiały się tam dostać, jak tranzystor jest dokręcony prawidłowo to raczej nie ma możliwości by się tam przedostały.
    Mój znajomy ma podobną spawarkę w zakładzie ślusarskim potrafi wyspawać dziennie ponad paczkę elektrod 2, 5mm prądem 80-120A nie przegrzewa się i nawet nie zdarzyło się by zadziałało zabezpieczenie temperaturowe.
  • #39
    picoli
    Poziom 11  
    Dam sobie spokój w takim razie póki jest ok. Dzięki.
  • #40
    stasiekb100
    Poziom 25  
    https://www.tme.eu/pl/details/aos247/radiatory-osprzet/fischer-elektronik/aos-247/
    Taką nieraz stosuje, przewodność cieplna podobna do podkładek kaptonowych. Podkładki mikowe mają dużo mniejszą przewodność cieplną.
    Z pastami moje doświadczenie jest takie, że pasta silikonowa H sprawdzała się dobrze na procesorze 4 cm2, a na procesorze 1 cm2 działała tydzień, później gdzieś się rozjeżdżała, pomogła zmiana na paste z tlenku cynku. Trzeba pamiętać że pasty metalizowane przewodzą prąd.
  • #41
    wojtas333
    Poziom 13  
    Nie ma problemu również dziękuję. Co do firma TME to ma asortyment dobry jakościowo.

    Pozdrawiam
  • #42
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Witam a co jest uszkodzone jezeli na nuzce ukladu 9 mam 0 V.
  • #43
    witek_tm
    Poziom 11  
    Witam. Spawarka jak w temacie. Po podłączeniu do zasilania uruchamia się na około 30 sekund (wiatrak pracuje, na wyjściu kabli spawalniczych jest około 75V). Następnie wyłącza się (wiatrak zatrzymuje się , lampka power gaśnie napięcie wyjściowe spada w granice zera) a ponownie daje się włączyć za kilka minut. Nie słychać pracy przekaźnika. Czy spotkał się ktoś z taką usterką?
  • #44
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Może przekaźnik padł.
    Sprawdź tranzystor IRFZ24.
  • #45
    noopS
    Poziom 17  
    Moim zdaniem przetworniczka 24 Volt cos slabo dziala i nie podaje prawidlowo napiecia na przekaźnik. Trzeba sprawdzic czy po zalaczeniu ładnie trzyma napiecie na przekazniku, ewentualnie przekaznik ma wypalone styki lub zimnego luta.
  • #46
    witek_tm
    Poziom 11  
    Witam. Wygląda na uszkodzenie cewki przekaźnika. Jak zdobędę coś podobnego i uruchomię spawarkę to dam znać. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam


    Uszkodzeniu uległ przekaźnik i mos-fet, który go steruje (widocznie musiało się coś zadziać na przetwornicy pomocniczej 25v).
    Obecnie spawarka działa prawidłowo.
    pozdrawiam
  • #47
    witek_tm
    Poziom 11  
    Uszkodzeniu uległ przekaźnik i mos-fet , który go steruje (widocznie musiało się coś zadziać na przetwornicy pomocniczej 24v).
    Obecnie spawarka działa poprawnie.
  • #48
    cinunio
    Poziom 10  
    Witam. Nie jestem elektronikiem z zamiłowania i mam małe pytanie odnośnie elementu zaznaczonego na zdjęciu. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co to jest ? Ewentualnie czym zastąpić tren element? Z góry dziękuję za odpowiedź. Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa
  • #49
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    Jakiś symbol tam jest.
  • #51
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    A skąd wiesz że to jest uwalone.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Chyba to warystor ale pewności nie mam.
  • #52
    cinunio
    Poziom 10  
    Po otwarciu mojej spawarki znalazłem tylko resztki tego elementu.

    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa
  • #53
    grzegorz.d3
    Poziom 14  
    A możesz zrobić zięcie płytki od spodu.