Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

ciochu 07 Lut 2013 16:25 20880 18
  • #1 07 Lut 2013 16:25
    ciochu
    Poziom 8  

    Przy próbie spawania pojawia się na moment iskra na końcu elektrody po czym następuje brak reakcji przy kolejnych przyłożeniach elektrody do metalu. Po wyłączeniu spawarki na ok. 15 min i ponownej próbie spawania historia się powtarza.
    Proszę o pomoc w naprawie jeśli ktoś się z taką usterką już spotkał lub ma pomysł co może być przyczyną.

    Dodaję kilka zdjęć spawarki.

    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

    0 18
  • #2 09 Lut 2013 22:42
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Na początek do sprawdzenia cztery mosfety widoczne na ostatnim zdjęciu (irfz34 i f9z34) bardzo często padają, oraz diody w prostowniku wyjściowym i tranzystory mosfet w bloku mocy (te duże na radiatorze). Jeżeli ok, to trzeba szukać w sterowaniu, ale na 90% będą to te 4 małe mosfety, ewentualnie wyschnięty kondensator. Było o nim pisane w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2251791.html ostatni post.

    Schematy wraz z poprawnymi napięciami w poszczególnych punktach masz tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2478508&highlight=

    2
  • #3 13 Lut 2013 10:44
    ciochu
    Poziom 8  

    Sprawdziłem 4 mosfety i są sprawne ( po dwie sztuki IRFZ24N i IRF9Z24N).
    Które to są "diody w prostowniku wyjściowym" są widoczne na zdjęciach?
    Tego kondensatora 1000uF/35V na górnej płytce też nie mogę znaleźć jest jedynie 10uF/50V i 4,7uF/50V.

    Dodaję zdjęcie drugiej płytki po rozebraniu spawarki

    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

    0
  • #4 14 Lut 2013 11:00
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Na dolnej płycie elementy przykręcone do radiatora. Najprościej będzie jak sprawdzisz, czy nie ma zwarcia między zaciskami spawalniczymi. W ten sposób dowiesz się, czy diody i elementy je zabezpieczające są ok. Sprawdź też duży mosfet widoczny na zdjęciu z twojego ostatniego postu (ten na górnej płycie).

    0
  • #5 15 Lut 2013 14:00
    ciochu
    Poziom 8  

    Duży mosfet sprawny. Na wyjściu brak zwarcia.

    0
  • #6 17 Lut 2013 17:34
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    W takim razie do sprawdzenia generator na sg3525. Pomierz napięcia na poszczególnych nóżkach. Link do schematu z poprawnymi wartościami masz w moim pierwszym poście. Niewiedzieć czemu w tym modelu często pada trafko w przetwornicy pomocniczej. Pomierz wszystko zgodnie ze schematem i podaj tu wyniki. Czy dysponujesz oscyloskopem? Sporo by ułatwił.

    2
  • #7 18 Lut 2013 00:01
    stasiekb100
    Poziom 21  

    Witam mam taką samą spawarkę. Schemat jest trochę inny niż rzeczywistość ale prawie to samo. Ze spawarką nie mam żadnych kłopotów. Jedyną niedogodnością jest to że poniżej -13°C przestaje działać tzn. że niema napięcia na wyjściu. Pracuje natomiast wentylator który jest zasilany z 24 v a nie jak na schemacie z 230v. Interesuje mnie na który element ma wpływ temperatura i który jest za to odpowiedzialny.

    0
  • #8 19 Lut 2013 13:46
    ciochu
    Poziom 8  

    wyniki pomiarów napięcia na nóżkach układu 3525
    2 - 5,05 V wg schematu powinno być 5,2 V
    6 - 3,59 V wg schematu powinno być 3,8 V
    8 - 4,8 V wg schematu powinno być 5 V
    9 - 4,22 V wg schematu powinno być 4,3 V
    13 - 11,51 V wg schematu powinno być 12,1 V
    15 - 11,9 V wg schematu powinno być 12,1V
    16 - 5,05 V wg schematu powinno być 5,2 V

    Oscyloskopem nie dysponuję, ale widząc zaangażowanie kolegi choćbym miał na uczelnię jechać i się prosić to załatwię.
    Proszę tylko podać co pomierzyć oscyloskopem.

    0
  • #9 19 Lut 2013 15:20
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Oscyloskopem należy sprawdzić przebiegi na nogach 14 i 11 układu. Powinien być prostokąt o wypełnieniu 50%, oraz na nodze 5 powinna być piła. Jeżeli jest, to znaczy, że generator pracuje poprawnie i trzeba szukać w sterowaniu bramkami tranzystorów mocy (mosfety, tranzystorki 8050, 8550, zenerki 15V, rezystory 51R). Sprawdź też zasilanie źródeł tranzystorów mosfet f9z24n, powinno być około 26V, jeżeli brak, to prawdopodobnie leży tyrystor MCR100-6.

    Najlepiej przed podpięciem oscyloskopu sprawdź wszystkie napięcia ze schematem i podaj je tu (jeżeli któregoś brak lub mocno odbiega, to zaznacz to na schemacie. Na 99% któregoś będzie brak.

    2
  • #10 22 Lut 2013 10:38
    ciochu
    Poziom 8  

    Oscyloskopem generator sprawdzony - jest sprawny
    Sprawdziłem około 50% podanych napięć i były w normie.

    Mój znajomy - właściciel spawarki - pilnie jej potrzebował więc oddałem mu ją odsyłając do serwisu.
    Jeśli naprawią to pewnie nie podadzą przyczyny.
    Jeśli nie naprawią to pewnie wróci z nią do mnie.
    Mimo wszystko dzięki za pomoc !!!

    -1
  • #11 14 Gru 2015 22:41
    endriuj23
    Poziom 9  

    CIOCHU - JAK SIĘ ZAKOŃCZYŁ TEMAT TEJ SPAWARKI??

    1
  • #12 15 Gru 2015 07:30
    ciochu
    Poziom 8  

    Serwis podobno postawił diagnozę: Wartość naprawy przekroczy wartość spawarki. Została zezłomowana.

    0
  • #13 22 Sty 2016 21:20
    ziomek310
    Poziom 9  

    Witam, czy można było by odświeżyć temat ?
    Mam podobny model tyle , że SNAKE 200P (bez wyświetlacza). Spawarkę przywiózł mi znajomy z takimi objawami , że po włączeniu pochodziła 5min z zapaloną zieloną lampką i wyłącza się z efektem padającego kondensatora. trzeba było poczekać jakiś czas aby się włączyła i dalej to samo. Dzisiaj wylutowałem IRFZ24N. Jeden był na dolnej płytce z kondensatorami a 4 na górnej płytce (podejrzewam, że sterujące).
    Na 2 sztukach było zwarcie, kupiłem nowe wlutowałem. Wymieniłem dodatkowo 2 kondensatory 1000uf 35v i 100uf 50v (c18,c22). Po włączeniu spawarki górne tranzystory zaczęły się mocno grzać wraz z rezystorem r23 (2,2 Ohm). Rozkładam ręce bo nie wiem co dalej. Wylutowałem 12szt K4107 z górnej płytki i niby są dobre. Pomoże ktoś?

    1
  • #14 24 Sty 2016 19:35
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Na górnej płycie są 2 IRFZ24 i 2 IRF9Z24, jedne są z kanałem P, drugie N. W żadnym wypadku nie ma 4 jednakowych.

    0
  • #15 28 Sie 2017 01:40
    lodzik1990
    Poziom 18  

    Nie będę zakładał nowego tematu bo niema sensu.
    Trafiła mi się spawarka magnum model lizard 200D.
    objaw: obracając potencjometrem wartość prądu na wyświetlaczu zmienia się, zaś prąd spawania nie zmienia się - spawa z pełną mocą, prądu nie idzie ująć. Na pionowej płytce znajdują się dwa układy scalone, jeden z nich to wzmacniacz operacyjny. Nie mam jak ich sprawdzić dlatego, że wszystkie elementy na płytce są w wersji SMD.
    Jakieś pomysły? co może być uszkodzone.
    Zdjęcia zamieszczę jak będzie taka potrzeba.
    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

    0
  • #16 28 Sie 2017 04:30
    stasiekb100
    Poziom 21  

    Brak połączenia dolnej płyty z górną tak na początek. Oznacz która wtyczka idzie do dolnej, a która do górnej, bo w różnych chińczykach jest różny kabelek, a wtyczki te same. Może byc jeszcze ten tranzystor https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3369165.html , albo ten mniejszy układ smd.

    0
  • #17 12 Wrz 2017 01:51
    lodzik1990
    Poziom 18  

    Zastanawia mnie to dlaczego ten zaznaczony na czerwono kondensator C12 jest siwy ?.
    Nie orientuje się jeszcze jak wyglądają uszkodzone elementy w wersji smd.
    Jest to płytka pionowa, gdzie mieszczą się: wzmacniacz operacyjny i układ KA.

    Spawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działaSpawarka inwertorowa MAGNUM SNAKE 200 nie działa

    0
  • #18 24 Kwi 2018 23:24
    jasiek89
    Poziom 17  

    Czy komuś udało się rozwiązać ten problem?

    0
  • #19 26 Kwi 2018 09:28
    feniks_
    Poziom 8  

    jasiek89 , rozumiem , że masz podobny problem tak ? Opisz co dokładnie się dzieje i jakie urządzenie

    0