Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Passat B3 - Problem z ładowaniem

15 Lut 2005 07:17 3347 9
  • Poziom 10  
    Prawdopodobnie problem z ładowaniem. Opiszę objawy. Czasami podczas jazdy w samochodzie nagle przygasają kontrolki i światła mijania świecą jak pozycyjne. Po krótkiej jeździe w takich warunkach i wyłączeniu zapłonu samochód nawet nie zakręci. Tak jakby nagle alternator przestawał ładować i silnik kożystał z akumulatora. Szczotki w alternatorze są ok. Zastanawiam się nad wymianą regulatora napięcia, ale dziwi mnie trochę to, że te przerwy w ładowaniu maja taki nagły charakter. Po np. godzinie silnik odpala normalnie i nie ma problemu z elektryką. Kontrolka ładowania zachowuje się normalnie tzn. po właczeniu zapłonu gaśnie i nie zaświeca się nawet przy opisanej usterce.
    Proszę o pomoc. Chciałbym sobie w miarę możliwości sam poradzić z problemem zanim udam sie do elektryka.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 29  
    nie sądzę aby to był problem z ładowaniem - nie napisałeś czy zapala Ci się lampka ładowania ?
    Poza tym jeśli accu nie byłby ładowany to napewno po godzinie stania sam nie naładowałby się.
    Skłaniałbym się do tego, że nie łączy Ci coś np. w skrzynce bezpieczników.
    Posprawdzaj też stan połaczeń przewodów na accu i rozruszniku.

    Powodzenia !

    P.S. Który rocznik tego Passata ?
  • Poziom 19  
    A jak to się dzieje to sprawdz ładowanie miernikiem.Może to wina akumulatora ile lat ma?
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 29  
    rysiu666 napisał:
    A jak to się dzieje to sprawdz ładowanie miernikiem.Może to wina akumulatora ile lat ma?


    Jak pisałem wcześniej: "accu bez ładowanie sam się nie naładuje" bo pisane było, że "po godzinie odpala".
    Kontrola napiecia ładowania byłaby wskazana ale nie sądzę aby to była przyczyna.
  • Poziom 10  
    Co do kontrolki ładowania-gaśnie po rozruchu silnika i nie zaświeca się w chwili tego nagłego spadku zasilania. Czyli zachowuje się jakby alternator ładował. Akumulator oczywiście jest ładowany, ale faktycznie zdarza się, że bez ładowania po jakimś czasie odpala bez problemu. Bywa, że przez cały dzień jazdy nie ma problemów. Ale w ostatnich kilku dniach praktycznie problem się powtarza ( spadek napięcia i rozładowuje akumulator). Może zmierzę napięcie na zaciskach podczas pracy silnika. Dziwi mnie, że nie ma zaniku rozłożonego w czasie (jakby powiedzmy alternator ładował za mało) tylko jest to taki nagły proces (jakby nagle w ogóle rzestawał ładować). Dostosuję się do rady i przejrzę bezpieczniki.
    Dziękuje za zainteresowanie.
    Aha samochód rocznik 1989, akumulaor roczny
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    tadjan napisał:
    ....Dostosuję się do rady i przejrzę bezpieczniki.
    Dziękuje za zainteresowanie. ...

    Raczej nie sprawdź złaczki na tablicy bezpieczników może skorodowały lub wypaliły się kostki.
    Gdzie u Ciebie jest ta skrzynka - na podszybiu czy wewnątrz kabiny pod kierownicą ?
    Jeśli na dole to możliwe, że Ci woda zacieka i stąd masz ten problem.
  • Poziom 10  
    Sprawdzam na bieżąco. Sprawdziłem napięcie ładowania (wyjście z masą) podczas pracy silnika - 14.08V na alternatorze i 13.89V na akumulatorze.
    Skrzynkę z bezpiecznikami mam pod kierownicą. Wszystko wyglada suche, przejrzałem styki. Powyciągałem i powkładałem wszystkie kostki i bezpieczniki, przejrzałem kable. Na razie jest wszystko ok. Powtórzę pomiar napięcia jak znowu wystapi problem.
    Dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Sprawdz tez polaczenie masy miedzy silnikiem a karoseria oraz inne przewody pradowe (akumulator rozrusznik, akumulator alternator). Choc osobiscie stawiam na brak dobrej masy przy przy silniku - mialem cos takiego kiedys w polonezie :)
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Przedewszystkim sprawdz mase silnika i akumulatora i kabel który idzie z alternatora do rozrusznika i z rozrusznika na akumulator i jestem pewny że tam znajdziesz przyczyne swoich problemów
    POZDRAWIAM
    gumiś_rzesz
  • Poziom 10  
    Wykonałem wszystkie zalecenia-bezpieczniki, poprawiłem masę (rzeczywiscie nie wyglądała za dobrze) i wczoraj cały dzień jazdy bez problemów. Mam nadzieje, że to faktycznie pomogło. Dziękuję wszystkim za pomoc.