Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

różne - połączenie ze sobą TV PC AUDIO PROJEKTOR

skorpion_85 07 Feb 2013 22:33 2604 5
    skorpion_85
    Level 11  
    Witam.

Chciałbym się was poradzić jak połączyć następujące urządzenia aby wszystko zgrało się ze sobą bez nie potrzebnego przepinania kabli. Jestem na etapie przygotowania pokoju pod kable dlatego wszelkie zmiany jak najbardziej wchodzą w grę.

Urządzenia do połączenia ze sobą:
    - komputer PC - jako odtwarzacz filmów - obraz na projektor, dźwięk na denon-a.
    - projektor - obraz z PC, dźwięk z PC przez denona-a
    - dekoder cyfrowego polsatu HD6000 - obraz na telewizor - dźwięk na denon-a
    - telewizor LCD - audio na denon-a obraz z dekodera
    - audio 5.1 - DENON AVR1312 + zestaw głośników: dźwięk z dekodera, PC

Jakich kabli użyć (denon ma wejścia hdmi ale nie wiem jak to ze sobą zgrać). Komputer ma wolne hdmi z karty graficznej i wyjścia audio na standardowej karcie dźwiękowej (dużo tych wyjść), posiada tez wyjście optyczne. Telewizor też dysponuje sporymi wejściami hdmi, optyczne, chincze i euro.

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam.
    Nereida4
    Level 22  
    Komputer z projektorem łączysz przez hdmi.
    Dźwięk z kompa na DENONa przez kabel jack~ 2 czincze czerwony i biały
    Dekoder łączysz przez hdmi z telewizorem
    Telewizor powinien posiadać jakieś wyjście dźwięku , nie wiem jakieś bo nie znam modelu telewizora prawdopodobnie sa to czincze albo jack .łączysz jej z denonem i wszystko powinno grać
    intenso
    Level 39  
    Nereida4 wrote:

Dźwięk z kompa na DENONa przez kabel jack~ 2 czincze czerwony i biały

Komputer z Amplitunerem za pomoca Hdmi ,a amplitunera pod projektor również za pomocą.
    Nereida4
    Level 22  
    A czemu nie tak jak ja napisałem???
    skorpion_85
    Level 11  
    Witam i dziękuje za sugestie. Popytałem w kilku miejscach i pogrzebałem trochę w necie i wpadłem na następujący pomysł:

- łącze ze sobą urządzenia za pomocą HDMI tzn. komputer przez HDMI do DENONA na wejście HDMI 1, dekoder poprzez HDMI do DENONA na wejście HDMI 2, wyjście z DENONA poprzez rozdzielacz HDMI wysyłam na rzutnik i telewizor.

- karta graficzna (Radeon HD7950) posiada w sygnale HDMI audio i video.

Dzięki temu myślę że będę miał mało kabli i wszystko w miarę prosto pospinane.
    Link do rozdzielacza:
    http://www.morele.net/4world-hdmi-splitter-ro...lacz-sygnalu-hdmi-1x2-hdmi-1-3b-06935-336927/

Czy dobrze kombinuję? Będzie to tak działać?