Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung R522-S06 - laptop nie wyłącza się automatycznie

piotr_19 08 Feb 2013 09:56 2253 8
GoodRam konkurs
  • #1
    piotr_19
    Level 9  
    Na laptopie zainstalowany jest system Windows7, wszystkie sterowniki pobrane ze strony producenta, zainstalowane poprawnie. Zamykam system standardowo (start -> zamknij -> zamknij) komputer jednak reaguje nietypowo, system niby się zamyka, ekran gaśnie, ale.. świecą się wszystkie diody na obudowie i pracuje wentylator procesora. Wyłączyć komputer mogę dopiero gdy przytrzymam dłużej przycisk power.

    Podczas resetowania systemu (start -> zamknij -> uruchom ponownie), komputer zachowuje się podobnie, z tym że po około 5 sekundach od wygaszenia ekranu wyłącza się całkowicie.

    Problem raczej niezależny od systemu operacyjnego, bo jak wychodzę z BIOS-u komputera objaw jest dokładnie ten sam. Laptop zamiast restartu wyłącza się po kilku sekundach.

    Co może być przyczyną takiego zachowania?

    //edit
    problem na 100 proc. niezależny od systemu operacyjnego, na Linuxie zachowuje się dokładne tak samo.
  • GoodRam konkurs
  • #2
    C-oolt
    Level 22  
    Na początek spróbowałbym wykonać aktualizację BIOS-u do najnowszej wersji.

    Jaką wersja BIOS-u posiadasz?

    Podaj dokładny model laptopa.

    Rozumiem, że robiłeś format. Czy problem ten występował na starym systemie?
  • #3
    piotr_19
    Level 9  
    Model: Samsung NP-RC520-S06PL
    BIOS Version: 02FA

    Nie wiem czy problem występował wcześniej i raczej będzie to ciężko ustalić. W komputerze uszkodził się dysk twardy, dostałem go do zrobienia (wymiana dysku, instalacja systemu).
  • GoodRam konkurs
  • #4
    C-oolt
    Level 22  
    Wejdź na support SAMSUNG:

    SAMSUNG SUPPORT Klik

    Wybierz model Twojego laptopa. Następnie zakładka Pobieranie => Firmware. Pobierz znajdujący się tam program do automatycznej aktualizacji BIOS-u. Pozamykaj wszystkie zbędne programy (przeglądarka, gg, office itp.) Komputer/Laptop musi mieć włożoną baterię i podłączony zasilacz. Uruchom jako administrator pobraną aplikację i postępuj zgodnie z opisem.

    Program ten sprawdzi czy jest aktualny BIOS do Twojego laptopa i ewentualnie go zaktualizuje.

    Jak doszło do uszkodzenia dysku?
  • #5
    piotr_19
    Level 9  
    Raczej nic z tego nie będzie. Nowy dysk, system... po zainstalowaniu wszystkich aktualizacji przy próbie uruchomienia systemu otrzymuję BSoD.
    Ponowna instalacja systemu, tym razem bez aktualizacji, kilka restartów i znowu BSoD.
    Teraz nawet nie mogę zainstalować systemu, zwiesza się podczas instalacji.

    Gość twierdzi że dysk uszkodził się sam z siebie. Po prostu włączył komputer i system nie chciał się uruchomić. Mi to wygląda na upadek, albo przygniecenie laptopa, ślady na obudowie wskazują na niezbyt delikatne obchodzenie się ze sprzętem.
  • #6
    C-oolt
    Level 22  
    No to obawiam się, że bez rozebrania laptopa, oględzin i prób np. z dociśnięciem np mostka się nie obędzie. Mogły popękać kulki pod układem BGA itp. Jak zaliczył porządną glebę.

    Spróbuj podpiąć stary dysk pod komputer i sprawdź czy jest cały. Jaki stan ma SMART i skan na BADY jak jest ok to coś leży po stronie elektroniki/płyty.

    Sprawdź czy np RAM nie wysunął się z slotu.
  • #7
    piotr_19
    Level 9  
    stary dysk w ogóle się nie inicjuje. Nie można odczytać z niego żadnych danych. Co prawda BIOS go widzi, ale słychać tylko terkotanie głowicy.

    Dzięki za sugestię z RAM-em, sprawdzę to potem, może faktycznie coś nie styka i dlatego tak świruje.
  • #8
    filo84
    Level 10  
    Witam.
    Mam dokładnie taki sam problem jak opisany w pierwszym poście, tylko że w 300E7A-S01PL.
    Czy udało się jakoś naprawić problem?
  • #9
    piotr_19
    Level 9  
    taa udało się... gość się przyznał że laptop zaliczył twarde lądowanie. Ostatecznie naprawa została zakończona w serwisie. Z tego co wiem coś tam lutowali na płycie głównej. W każdym razie lapek jak nowy.