Witam, mam dość spory problem z moim połączeniem internetowym.
Internet chodzi w kratkę, raz jest dobrze, raz źle. Pingi potrafią podskoczyć mi do 400-500ms a transfer z 10mb/s do 20kb/s
Problem zaczął się ponad rok temu, miałem wtedy prędkość 2mb/s.
Jakiś czas temu zadzwoniła do mnie konsultantka z Orange i zaproponowała zmianę prędkości na 10mb/s. Gdy wspomniałem o moich problemach wytłumaczyła mi, że w starej umowie było coś o blokadzie łącza gdy są przeciążenia, a teraz czegoś takiego niema, więc się zgodziłem. Tydzień temu przyjechał kurier z aneksem, prędkość zwiększyła się dzień po podpisaniu nowej umowy, choć obowiązuje ona od 1 marca. Byłem bardzo zadowolony, gdyż polepszeniu uległ również mój ping, który wynosił ok 25ms. Niestety przez kilka godzin dziennie mam straszne lagi.
Oto co w tej chwili wyciągam z mojego łącza:
A to moje statystyki z liveboxa (1.1):
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 988
Szybkość pobierania 12440
Tłumienie Bliski koniec : 29.2 (dB)
Odległy koniec : 14.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 12 (dB)
Odległy koniec : 7 (dB)
Liczba błędnych pakietów 0
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 1
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
Ten jeden błąd CRC pojawia się zawsze po restarcie modemu. Czasami wartość ta wzrasta gwałtownie do kilku tysięcy błędów, tak samo jak liczba błędnych pakietów.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co może być temu winne?
Internet chodzi w kratkę, raz jest dobrze, raz źle. Pingi potrafią podskoczyć mi do 400-500ms a transfer z 10mb/s do 20kb/s
Problem zaczął się ponad rok temu, miałem wtedy prędkość 2mb/s.
Jakiś czas temu zadzwoniła do mnie konsultantka z Orange i zaproponowała zmianę prędkości na 10mb/s. Gdy wspomniałem o moich problemach wytłumaczyła mi, że w starej umowie było coś o blokadzie łącza gdy są przeciążenia, a teraz czegoś takiego niema, więc się zgodziłem. Tydzień temu przyjechał kurier z aneksem, prędkość zwiększyła się dzień po podpisaniu nowej umowy, choć obowiązuje ona od 1 marca. Byłem bardzo zadowolony, gdyż polepszeniu uległ również mój ping, który wynosił ok 25ms. Niestety przez kilka godzin dziennie mam straszne lagi.
Oto co w tej chwili wyciągam z mojego łącza:

A to moje statystyki z liveboxa (1.1):
Stan linii ADSL Podniesiony
Standard ADSL G992_5_A
Szybkość wysyłania 988
Szybkość pobierania 12440
Tłumienie Bliski koniec : 29.2 (dB)
Odległy koniec : 14.0 (dB)
Sygnał/Szum Bliski koniec : 12 (dB)
Odległy koniec : 7 (dB)
Liczba błędnych pakietów 0
Firmware 0xe15080a
Błędne sek. w okresie 15 min 0
Błędy CRC 1
Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
Ten jeden błąd CRC pojawia się zawsze po restarcie modemu. Czasami wartość ta wzrasta gwałtownie do kilku tysięcy błędów, tak samo jak liczba błędnych pakietów.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co może być temu winne?