Witam. W moim ciągniku siodłowym Volvie FH12 z 96r nie działała prawa szyba. Zauważyłem, że silniczek działa gdy go podłącze na krótko. Instalacja była kombinowana, aż przekombinowana więc postanowiłem pociągnąć ją na nowo. Wszystko wydawało się proste do pewnego momentu.
silniczek jest na 2 pinach:
A: +
B: -
lub odwrotnie, zależnie od położenia przełącznika, wtedy obraca się w drugą stronę.
przełączniki są dwa(na każdych drzwiach) i mają po 4 piny:
I: zasilanie+
II: masa-
III: sygnał (+lub-)
IV: sygnał (-lub+)
Co do powyższego się szybko domyśliłem i się nie pomyliłem.
Problem okazał się w połączeniu między pinami w pozycji "0" przełączników.
Mianowicie w pozycji "0" piny II,III,IV są cały czas połączone, co powoduje zwarcie w przypadku podłączenia oby dwóch przełączników bezpośrednio pod silniczek(pinów III,IV do A,B) i wciśnięciu któregokolwiek z klawiszy.
Czy ktoś mógłby mi podrzucić schemat jak to dobrze podłączyć by mogło działać z obu przełączników i nie robiło zwarcia?
(przepraszam jeżeli zbyt mało jasno to opisałem, nie jestem elektronikiem)
silniczek jest na 2 pinach:
A: +
B: -
lub odwrotnie, zależnie od położenia przełącznika, wtedy obraca się w drugą stronę.
przełączniki są dwa(na każdych drzwiach) i mają po 4 piny:
I: zasilanie+
II: masa-
III: sygnał (+lub-)
IV: sygnał (-lub+)
Co do powyższego się szybko domyśliłem i się nie pomyliłem.
Problem okazał się w połączeniu między pinami w pozycji "0" przełączników.
Mianowicie w pozycji "0" piny II,III,IV są cały czas połączone, co powoduje zwarcie w przypadku podłączenia oby dwóch przełączników bezpośrednio pod silniczek(pinów III,IV do A,B) i wciśnięciu któregokolwiek z klawiszy.
Czy ktoś mógłby mi podrzucić schemat jak to dobrze podłączyć by mogło działać z obu przełączników i nie robiło zwarcia?
(przepraszam jeżeli zbyt mało jasno to opisałem, nie jestem elektronikiem)