Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stihl MS 180 - regulacja gaźnika. śruba LA

Furions 08 Feb 2013 21:42 85449 6
    Furions
    Level 15  
    Otóż wspomniany wyżej Stihl MS180 po dzisiejszym czyszczeniu (gasł gdy dodawałem mocno gazu) gaźnika ma piękne wysokie obroty, nie gaśnie - ale jak odstawię na chwilę to gaśnie. W silniku przez okienko wydechu widać nagar na tłoku ale tłok jest ładny i kompresja nie wydaje się zła. Śruba do regulacji LA zdziwiłem się ma lewy gwint i zrobiłem wg. schematu ustawień Stihla o nr. 2004-02 a tam jest opisane 1 obrót, a teraz gdzieś znalazłem ustawienia Stihl 2006-06 LA=2. Czy to ma znaczenie? czy może się zatrzeć przez takie coś.
    Czy może powinienem opuścić dźwigienkę zaworu - ustawiona na równo z gaźnikiem a była milimetr poniżej. Co o tym myślisz??
    Anonymous
    Anonymous  
    KdF
    Level 16  
    Innych nie ma. Takie rzeczy mogą się dziać jeśli będzie zużyta membrana sterująca (ta z blaszką), lub jeśli rozszczelni się zaślepka pod nią. Mogło również dojść do uszkodzenia zaworka w rozpylaczu. Doraźnie możesz spróbować obniżyć nieco położenie dźwigni zaworka iglicowego (ok 0,5 mm poniżej płaszczyzny korpusu gaźnika). Niestety wiąże się to z obniżeniem mocy pilarki.
    Furions
    Level 15  
    Tak jak napisał mój poprzednik nie ma innej śruby regulacyjnej.

Śruba max w lewo i piła nie odpaliła, jeden obrót, dwa i jak łańcuch zaczął się obracać 1/4 obrotu w lewo i Piła działa bardzo dobrze. Po odpaleniu kręci jak szalona ale za chwilę się uspokaja..
    Pytanie do Was jeszcze..
    Czym czyścicie gaźniki? Ja tym razem użyłem WD40 a do dna gaźnika Cleanera Wurtha. Spotkałem się z opinią by czyścic Nitro a inni mówią że nitro jest za suchy i wytrawia uszczelki
    Anonymous
    Anonymous  
    Furions
    Level 15  
    Jeżeli myjka nie pomaga wtedy tylko nowy gaźnik czy ingerujesz w pokrywki kanałów dyszowych, zdjęcie sitka itd ..??
    Ps.podałbyś nazwę płynu do gaźników którego używacie u siebie..??
    Anonymous
    Anonymous