Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aiwa av-d58 Nie mogę podłączyć aktywnego subwoofera do amplitunera

08 Lut 2013 22:58 2205 6
  • Poziom 16  
    Witam

    Posiadam amplituner Aiwa av-d58 zakupiłem okazyjnie subwoofer KODA SW-1000v2 i mam problem z podłączeniem.

    Wydaje mi się, że podłaczam prawidłowo tj do wyjścia subwoofer w amplitunerze i do in w subwooferze jednak z subwoofera wydobywa się jedynie bardzo chichy dźwięk gdy poogłaszam na amplitunerze dźwięk jest nadal cichy ale charczy.

    Subwoofer jest na pewno dobry, jak dotknę palcem końcówke kabla wejściowego do subwoofera reaguje bardzo głośno.

    Próbowałem już chyba wszystkich możliwych ustawień na amplitunerze ale bez zmian, ma ktoś jakiś pomysł?

    Edit: Gdy podłącze sam subwoofer bez amplitunera kablem chinch-mały jack(do pc) to gra normalnie.
  • Poziom 19  
    Czy aby subwoofer otrzymał sygnał nie musisz przestawić amplitunera na dźwięk przestrzenny (Dolby Pro Logic albo Dolby Surround) ?
  • Poziom 16  
    Nie, powinien grać też w stereo, tak przynajmniej było w starszym modelu tego amplitunera.

    Nawet po włączeniu DPL czy DS nic się nie zmienia, centralny i efektrowe zaczynają grać a sub milczy...
  • Poziom 19  
    Na próbę podłącz cokolwiek pod to wyjście .. może coś uszkodzone jest w amplitunerze.
  • Poziom 16  
    Na to wygląda, że coś z amplitunerem, bo chyba już wszystkich ustawień próbowałem.

    Zaraz podłącze jeszcze zwykły wzmacniacz pod to wyjście na subwoofer w amplitunerze i zobaczymy.

    Ok sprawdzone:

    Po podłączeniu zwykłego wzmacniacza z kolumną do wyjścia amplitunera subwoofer out jest dokładnie tak jak w przypadku subwoofera, zaczyna być coś słychać ale cicho przy ok 60% głośności amplitunera, później już prawie sam charkot.
  • Poziom 16  
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Od czego zacząć?
  • Poziom 16  
    Problem rozwiązany, przeczytałem maunal, trzeba przez 4 sek przytrzymać na pilocie manual select i dać subwoofer on :E