logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału

Sarrus88 08 Lut 2013 23:45 4704 19
REKLAMA
  • #1 11908291
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Witam!

Po wielu perypetiach udało mi się skonfigurować router D-Link DI 524 jako AP mając jako dostawce internetu UPC i modem Technicolor TC7200. Po kilku minutach pojawił się jednak problem: Internet w PC zanika w ogóle a WiFi działa cały czas, a po ok 5-8 min z powrotem jest wszystko ok... Połączenie jest przez porty modem[LAN]<--->Access Point[LAN]. Nie mam pojęcia czemu jeśli już to akurat na PC się coś złego dzieje...

Adres IP modemu: 192.168.0.103
    Maska podsieci:255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.0.1
    Serwer DHCP: j.w.

Wszystkich życzliwych forumowiczów proszę o pomoc za którą już teraz dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 11910835
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ma być podłączony modem do portu WAN routera.
  • REKLAMA
  • #3 11911147
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 11912226
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Gdy D link jest podłączony przez gniazdo WAN to nie mam w ogóle internetu bezprzewodowego a jak przez gniazdo LAN to jest...Technicolor mam jako modem bo mam wykupioną usługę w UPC bez opcji WIFi (choć w opcjach znalazłem zakładke wireless ale obawiam się kłopotów jak sobie sam powłączam to czego nie powinienem mieć...)
    Podajcie proszę jak powinienem ustawić D Linka żeby pod WANa działało WiFi, bo sam probowałem już dwa dni i czytałem w internecie jak to powinno być i nie działało mi to dalej jak należy... Czy jest możliwe by dostawca zablokował możliwość przesyłania do AP sygnału?
  • #5 11912610
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 11918202
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Niestety dalej nie działa(laptop widzi utworzoną sieć ale jest ona oznaczona brakiem dostępu do internetu :/)...:/ ustawiłem wg tego poradnika (poza virtual server bo tam nie sprecyzowali na co to jest i co dokładnie tam zaznaczyć...). Proszę o pomoc zakładka po zakładce, tylko to co konieczne...
  • #7 11918383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 11921097
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Dziś znów po 2 godzinach poszukiwań doszedłem do punktu wyjścia...Router D-Linka przesyła dalej internet tylko gdy podłącze go przez gniazdo LAN...Dodatkowo na PC podłączonym do modemu gdy wpisuje IP routera czyli http://192.168.0.1/ to...wchodzą mi ustawienia modemu... Gdyby nie to że zrywa mi połączenie na PC to bym się nie przejmował, ale to jest kłopotliwe więc nie wiem co źle robię.

1.Podłączyłem kabel ethernet z modemu do routhera do gniazda WAN, a z gniazda lan routera kabel poszedł do kompa
    2. Ustawiłem nazwę sieci, kanał (6) szyfrowanie (WPA Personal i opcja TKIP i mój klucz). Rozumiem że na laptopie który odbiera sygnał WiFi ma być takie samo ?
    3.Sklonowałem adres MAC i zaznaczyłem Dynamic IP oraz auto reconnect na enabled
    4. W LAN zostawiłem IP 196.168.0.1
    5. W DHCP dałemenabled i zostawiłem zakresy tak jak były: 192.168.0.100-199
    6.Wyłączyłem wszystko,przepiąłem kabel ethernet z routera do kompa a modem połączyłem zrouterem kablem podłączając go do gniazda LAN bo po podłączeniu do gniazda WAN na laptopie widnieje stworzona przeze mnie sieć ale z brakiem dostępu do internetu...

Wiem że nadszarpujeę waszą cierpliwość :/, ale zazwyczaj radzę sobie z takimi rzeczami sam, a tu taki dziwny przypadek z tym routerem jest :? ... więc proszę o wsparcie. Jeszcze raz dzięki za podjęcie tematu :)

P.S.: przed chwilą znów zerwało mi połączenie i co ciekawe wtedy jak wpisałem domyślne IP dla D Linka to znów mogłem wejść w jego konfiguracje a nie tak jak podczas bycia Online do modemu... Czyżby te urządzenia "kolidowały" jakoś ze sobą???

Może to się przyda: D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału
  • #9 11921292
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 11921399
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Czyli 192.168.1(a nie 0).100-199 ?
  • REKLAMA
  • #11 11921417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11921470
    Sarrus88
    Poziom 11  
    CHodzi o zakładke po lewej stronie "sieć loklana" i tam mam adres IP lub początkowy adres lokalny? Bo na tym screenie to nie ma takiej opcji żeby to wpisać...

Zakłada WiFi. Funkcja jest wyłączona.
    D-Link Di 524 - Podłączenie AP do modemu= zanikanie i zrywanie sygnału
  • #14 11921514
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Zmieniłem to IP tak jak mówiłeś,ale u mnie na PC dalej zrywa połączenie co ok 10-15 min
  • #15 11921529
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 11921563
    Sarrus88
    Poziom 11  
    kabel jest w WAN routera. Połączenie zrywa po kablu modem<--->PC. Wszytsko zrestartowane(Modem, router i PC)
  • #17 11931746
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Co ciekawe gdy włączony jest D Link ale nie jest używana sieć bezprzewodowa (laptop jest offline) to internet na PC działa normalnie :/ ... Mimo wszystko dzięki za dotychczasowe rady... Może uda się w końcu coś z tym zrobić. Mam możliwość więc spróbuje innego routera... ale też od D-Link...Mam nadzieje że to nie jest kwestia jakiejś "niekompatybilności" marek modemu i routera... A miało być tak pięknie z tym UPC :/....
  • #18 11938511
    Sarrus88
    Poziom 11  
    ostatnim krokiem, który przychodzi mi do głowy, a który znam jest wysłanie wam spisów zdarzeń z mojego PC który znalazłem na nim czytając rady w necie w poszukiwaniu rozwiązania... Jest w tym spisie kilka (nie)ciekawych zdarzeń... Co wy na to?:

http://www48.zippyshare.com/v/54598496/file.html
  • #19 11938528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 11939371
    Sarrus88
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany.... okazało się że źle podłączyłem urządzenia i dopiero po wsparciu doradcy technicznego D-Link wszystko śmiga ok... Zamiast podłączyć kabel z internetem wychodzącym z Technicolora do D-Linka ja podłączyłem go do PC...a ma to wyglądać tak: modem<--->przez port od internetu kabel do gniazda WAN D-Linka, a z D-Linka z gniazda LAN kabel do komputera...i wszystko śmiga... :) Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc... Teraz jestem mądrzejszy o ten jeden głupi błąd :).
    Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował router D-Link DI 524 jako punkt dostępowy (AP) do modemu Technicolor TC7200, jednak napotkał problemy z zanikającym połączeniem internetowym na komputerze, mimo że WiFi działało. Forumowicze sugerowali, aby modem był podłączony do portu WAN routera, a nie LAN, co pozwoliłoby na prawidłowe działanie sieci. Po kilku próbach i zmianach ustawień, w tym przypisaniu odpowiednich adresów IP oraz włączeniu DHCP, użytkownik odkrył, że błędnie podłączył kabel internetowy do PC zamiast do D-Linka. Po poprawnym podłączeniu wszystko zaczęło działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA