Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Filtr dolnoprzepustowy TL072 dziwne zachowanie

prosiaaczyna1234 09 Lut 2013 17:01 1641 10
  • #1 09 Lut 2013 17:01
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    Witam złożyłem filtr na tl072 wg schematu z obrazka niżej jednak początkowo nie bardzo chciał odcinać częstotliwości wiec przebadałem układ i stwierdziłem że rezystor zaznaczony na zdjęciu był uszkodzony wymieniłem go na nowy jednak nadal nie działał jak powinien więc zastąpiłem rezystor 4,7koma zworą i teraz filtr sprawuje się dobrze jednak gra troszkę cicho co może być tego przyczyną ? Poprawność połączenia elementów na płytce sprawdziłem wielokrotnie i wszystko jest na 100% dobrze, w schemacie zamieniłem podłączenie kondensatora 220nf tzn nie jest on podpięty do masy lecz do pinu numer 3 układu tl zostało to zaznaczone na zdjęciu kolorem zielonym jednak po podłączeniu do masy nic się nie zmienia. Układ zasilam akumulatorem 12v. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc:)

    0 10
  • #2 09 Lut 2013 17:48
    pirotechnik1212
    Poziom 14  

    Co to znaczy "gra troszkę cicho"? Bezpośrednio pod wyjście filtru podłączasz głośnik? Ten filtr powinien być podłączony z jednej strony do źródła sygnału np. mp3 a wyjście filtru pod wzmacniacz i dopiero pod głośnik. Jeśli masz to podłączone tak jak napisałem to i tak sam filtr wprowadza pewne tłumienie sygnału...

    0
  • #3 09 Lut 2013 18:19
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    W takiej kolejności podpinam komputer > filtr > wzmacnaiacz > subwoofer

    0
  • #4 09 Lut 2013 18:34
    pirotechnik1212
    Poziom 14  

    Tak jak napisałem, sam filtr wprowadza pewne tłumienie całego sygnału. Można by po filtrze zastosować jeszcze wtórnik napięciowy by odizolować filtr od wzmacniacza a najlepiej jeszcze dodać na kolejnym wzmacniaczu operacyjnym prosty przedwzmacniacz.

    0
  • #5 09 Lut 2013 18:39
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    Dodam że właśnie zauważyłem że filtr pracuje także bez podłączonego zasilania czy to wogle możliwe?

    Wracam z kolejną nowinką układ tl zamontowałem na podstawce i teraz tak z ciekawości go wyjąłem i praca filtra nie uległa zmianie co się z tym dzieje?

    0
  • #6 09 Lut 2013 18:45
    BILGO
    Poziom 38  

    prosiaaczyna1234 napisał:
    teraz tak z ciekawości go wyjąłem i praca filtra nie uległa zmianie co się z tym dzieje?

    A podłączyłeś zasilanie układu scalonego ??

    0
  • #7 09 Lut 2013 18:46
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    Tak ale czy zasilanie jest włączone nie robi różnicy tak samo czy jest kostka czy nie filtr i tak działa

    0
  • #9 09 Lut 2013 19:19
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    Nie mam możliwości zrobienia zdjęć BILGO powiedz na co zwrócić uwagę w tym filtrze płytka i połączenia są na 100% dobre

    0
  • #10 09 Lut 2013 19:22
    BILGO
    Poziom 38  

    prosiaaczyna1234 napisał:
    Tak ale czy zasilanie jest włączone nie robi różnicy

    Dokonywałeś pomiaru napięcia na pinach układu scalonego ?

    0
  • #11 09 Lut 2013 22:24
    prosiaaczyna1234
    Poziom 13  

    Do pinu 4 i 8 zasilanie dochodzi pozostałe nie wiem jak sprawdzić

    Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

    Zaczynam wątpić czy ten schemat jest dobry zbudowałem kolejny taki sam filtr wg tego schematu i zachowuje się tak samo jak pierwszy testowałem go na scalakach tl072 lm383 i jrc4556 na wszystkich zachowuje się identycznie tj. filtr gra cicho ponadto działa po odłączeniu zasilania ba działa nawet po zdemontowaniu scalaka. Żuci ktoś okiem na ten schemat?

    0