Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Samsung RL34HGPS - nie wyświetla tempetatury w lodówce

09 Lut 2013 18:53 6111 6
  • Poziom 23  
    Mam problem z lodówką Samsung RL34HGPS z wyświetlaczem temperatury na drzwiach. Nie wyświetla temperatury w części "lodówkowej". Temperaturę zamrażarki pokazuje prawidłowo.
    W miejscu gdzie powinna być wyświetlana temperatura lodówki wyświetlany jest znak "-".
    Miał ktoś już taki problem? Czyżby uszkodzony był czujnik temperatury? Jak się dostać do niego, żeby go sprawdzić?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 41  
    A jaka temperatura w lodówce
    Uszkodzenia czujników mają inne oznaczenia
  • Poziom 23  
    Temperatura normalna. Zastanawiam się czy to przypadkiem nie wyświetlacz, bo podobno to jest ich wada fabryczna.
  • Poziom 15  
    witam
    Niestety nie mam nic od tej lodówki ale mam pytanie.

    Lodówka się włącza i wyłącza??

    czy znak "-" pojawia się na samym środku wyświetlacza, czy jest wyśrodkowany ?? czy jakoś po rogu?

    A tak na przyszłość :P Tym więcej elektroniki tym większa awaryjność.

    Pozdrawiam
  • Poziom 23  
    W tej chwili nie mam dostępu do tej lodówki, ale faktycznie warto by sprawdzić co wyświetla podczas regulacji, bo może np. wyświetla temperaturę 4st a 3 segmenty są spalone :)

    Znak "-" świeci się na środku i to mnie zmyliło.

    Lodówka działa normalnie. Faktycznie - gdyby uszkodzony był czujnik to chyba by nie działała, bo jest tylko jeden czujnik informujący procesor o temperaturze (nie ma mechanicznego termostatu).
  • Poziom 23  
    No i się wyjaśniło...

    Moduł wyświetlacza był w pełni sprawny. Łatwo go sprawdzić zasilając (np. z zasilacza 5V przez rezystor 1k) poszczególne segmenty.

    Uszkodzony był jeden z przewodów przy przejściu z drzwi do wnęki nad komorą lodówki. Źle została założona maskownica drzwi i przewód został przecięty. Wystarczyło go połączyć przesuwając jednocześnie całą wiązkę żeby nie pracował w nadwyrężonym miejscu i wszystko działa bez problemu.

    Dziękuję wszystkim za pomoc.