Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volkswagen Touran - Webasto - wyłącza się.

Bodek_32 10 Feb 2013 13:32 5481 5
  • #1
    Bodek_32
    Level 10  
    Witam,

    Mam problem z Webasto postojowym w Touranie. Zamieniłem piecyk z dogrzewacza na postojowe.
    Po montażu i odblokowaniu ładnie odpaliło i bez problemu w tym dniu uruchamiało się z panelu.
    Następnego dnia już nie odpaliło. Testy VCDS-em przechodzi prawidłowo, czyli urządzenie jest sprawne. Po odblokowaniu uruchamia się, słychać pompkę paliwa.
    Jednak po 1-2 min pompka przyśpiesza (szybciej "tyka") i za chwilę przestaje ją być słychać i webasto blokuje się.
    Bardzo proszę znawców tematu o pomoc.

    Poniżej odczyt błędów:



    Adres 18: Ogrzew.pomocn. Plik etykiet: Brak
    Oznaczenie elementu: 1K0 815 007 AP
    Komponent i/lub wersja: Standheizer 020 3602
    Kodowanie: 0000012
    Kod serwisu: WSC 00032 000 00000
    VCID: 72E049581429
    2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

    02456 - Wypełnienie przewodu
    005 - Brak lub niepoprawne nastawy podstawowe / adaptacja
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 01100101
    Priorytet błędu: 0
    Częstość błędu: 1
    Wew.licznik błędów: 47
    Przebieg: 155659 km
    Wskaźnik czasu: 0
    Data: 2000.00.00
    Czas: 18:12:42

    01406 - Brak powstawania płomienia
    000 - -
    Ramka zamrożona:
    Stan błędu: 01100000
    Priorytet błędu: 0
    Częstość błędu: 1
    Wew.licznik błędów: 47
    Przebieg: 155659 km
    Wskaźnik czasu: 0
    Data: 2000.00.00
    Czas: 18:17:33

    Ramka zamrożona:
    uruchomienie
    Temperatura: 28.0*C
    Temperatura: 26.0*C
  • #2
    decybel91
    Level 42  
    Brak powstawiania płomienia - świeca nie grzeje.
  • #3
    miler80
    Level 34  
    decybel91 wrote:
    świeca nie grzeje.

    Nie wydaje mi się....
  • #4
    dulik62
    Level 15  
    Brak paliwa-zapowietrzony układ paliwowy.
  • #5
    beru
    Level 14  
    A tam na wejściu do pieca sitka na paliwie nie ma?Wyraźnie paliwa nie dostaje
  • #6
    Bodek_32
    Level 10  
    Świeca żarowa powinna być ok, bo przy teście oporność rośnie, a brak powstawania płomienia będzie pewnie efektem braku dopływu paliwa. Przy "ręcznym" wymuszeniu pompka daje ciśnienie przed wejściem do piecyka i raczej układ zasilania powinien być ok. Czy przyczyną może być sam piecyk?. Nie znam dokładnie budowy samego piecyka i nie wiem w jaki sposób paliwo jest wtłaczane do wewnątrz i czy gdzieś tam tkwi problem??

    Dodano po 19 [minuty]:

    Znalazłem taką procedurę adaptacji na Ross-Tech:

    Adaptacja

    Ustawienie podstawowe

    Test działania (Start Obsługi Klienta)
    Wymagania wstępne:
    Climate Control OFF
    Wystarczy paliwa w zbiorniku paliwa (oczywiście nie na rezerwie)
    Akumulator naładowany
    Temperatury płynu chłodzącego poniżej 60 ° C
    Nie odłączać VAG-COM podczas wykonywania tej procedury.
    [Wybierz]
    [18 - Aux. Grzałka]
    [Basic Settings - 04]
    Grupa 011
    [Idź!]
    Uaktywnij ustawienia podstawowego.
    [ON / OFF / Dalej]
    Obserwować pole 3, stanowi aktualny stan systemu.
    [Done, Go Back]
    [Close Controller, Go Back - 06]

    Spróbuję ją przeprowadzić, ale to dopiero w sobotę
    poinformuję o efektach.