Witam dopiero zacząłem przygodę praktyczną z mikrokontrolerami padł wybór na programowanie w C oraz na rodzinę Atmela(najwięcej przykładów oraz opisów). Mam pewien problem z ich obsługą chciałbym zrobić przycisk za pomocą którego bym wyłączał(reset) lub załączał(set bez trzymania przycisku) jakieś wyjście. Napotkałem na pewne utrudnienia pomimo tak mi się wydaję poprawnego oprogramowania które zamieszczam pod spodem.
Gdy wciskam pierwszy raz przycisk to wszystko wykonuję się tak jak powinno czyli zapala się dioda a gdy wciskam drugi raz powinna zgasnąć lecz to się nie wykonuję. Z racji że, dopiero zaczynam chciałbym się dowiedzieć czym to jest spowodowane gdyż brakuje mi już sił czy jest jakiś błąd programistyczny czy sprzętowy.
Opis jak są połączone porty
Porty wejściowe mają włączone pull up w konfiguracji
Port wej.---> switch(pin przełączny)--> druga para nóżek switcha zwarta zworka przez kondensator do masy GND.
Port wyj---> rezystor--->dioda--->VCC
Jak sprawdzam miernikiem switch to zwiera się do masy atmega wymieniona gdyż myślalem że jest uszkodzona gdyż wpisuje np PINC4 a procesor reaguje na PINC2 to jest kolejny mój problem, wymieniłem na nówkę z pudelka i jest to samo.
Zamieszczam kod
Gdy wciskam pierwszy raz przycisk to wszystko wykonuję się tak jak powinno czyli zapala się dioda a gdy wciskam drugi raz powinna zgasnąć lecz to się nie wykonuję. Z racji że, dopiero zaczynam chciałbym się dowiedzieć czym to jest spowodowane gdyż brakuje mi już sił czy jest jakiś błąd programistyczny czy sprzętowy.
Opis jak są połączone porty
Porty wejściowe mają włączone pull up w konfiguracji
Port wej.---> switch(pin przełączny)--> druga para nóżek switcha zwarta zworka przez kondensator do masy GND.
Port wyj---> rezystor--->dioda--->VCC
Jak sprawdzam miernikiem switch to zwiera się do masy atmega wymieniona gdyż myślalem że jest uszkodzona gdyż wpisuje np PINC4 a procesor reaguje na PINC2 to jest kolejny mój problem, wymieniłem na nówkę z pudelka i jest to samo.
Zamieszczam kod
Kod: C / C++