Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wv poloIII - nie odpala gdy rozgrzany silnik

marcin2816282 11 Feb 2013 08:00 3129 8
Automation24
    marcin2816282
    Level 9  
    witam, proszę was forumowicze o pomoc ponieważ nie mogę dojść dlaczego ciepły diesel nie chce palić, zapala za czwartym razem, a zimny pali bez problemu. Wymienilem przekaznik świec zarowych i świece na nowe ale to nie pomogło. VW polo 1.9 d 64 KM silnik AEF pompa Lucasa
  • Automation24
    box.mann
    Level 23  
    Jeśli o Mnie chodzi to zaczął bym od sprawdzenia ciśnienia na wtryskach oraz od sprawdzenia samych wtrysków łącznie z ciśnieniem poszcz. cylindrów.
  • Automation24
    marcin2816282
    Level 9  
    ale by to również miało wpływ na palenie zimnego silnika, a zimny odpala za pierwszym razem
    Michcio 88
    Level 16  
    Nie miało by wpływu na zimny ponieważ ciepły silnik ma inne opory. Sprawdź ciśnienie i wtryski, potem jak to nic nie da pompa i czy nie łapie powietrza.
    box.mann
    Level 23  
    Zerknij też wzrokowo w miarę możliwości w komory wtrysków. Zobacz czy jest tam sucho czy widać ropę.
    12pawel
    Level 34  
    Rozrusznik do sprawdzenia. Najprawdopodobniej kręci za wolno i podawana jest mała dawka paliwa. Mapy sterownika są tak dobrane że przy wysokich temperaturach silnika i małych obrotach silnika podają niską dawkę. Rozbierz rozrusznik przeczyść (przeczyść także połączenia przewodów), może pomoże jak nie to zapewne musisz dać do regeneracji. Jakie obroty pokazuje obrotomierz przy rozruchu. Jeśli poniżej 250 to raczej problem rozrusznika.
    marcin2816282
    Level 9  
    też myślałem że rozrusznik bo z popychu odpala ale założyłem drugi w lepszym stanie, słychać że lepiej kręci ale reakcja jest taka sama
    spp-1
    Level 2  
    Objawy jakie podajesz (silnik zimny pali na dotyk, natomiast gorący - trzeba długo kręcić)to typowe skutki zużycia głowicy tłoczącej pompy wtryskowej. Jak to sprawdzić? bardzo prosto. Nagrzej silnik, spróbuj odpalić.Robi problem?No właśnie,a teraz polej pompę wtryskową zimną wodą małym strumieniem(wylej ok.10l) żeby ją schłodzić. Poczekaj 5 min i spróbuj odpalić. Jeżeli nastąpi jakaś poprawa tzn pompa do bani!
    marcin2816282
    Level 9  
    byłem ostatnio u mechanika to mówił by zaizolować wszystkie przewody przy pompie bo zauważył że kabel od zaworu który jest umiejscowiony na górze pompy jest urwany a zawór ten wogóle nie działa. Zrobiłem tak i to pomogło na kilka dni, zawsze odpalał rozgrzany. A dziś po zatankowaniu znowu nie zapalił na stacji i musiałem pchać. Czy owe tankowanie może mieć coś wspólnego z niepaleniem gdy ciepły? Dodam jeszcze że po tym jak nie zapalił normalnie, nie działają szyby elektryczne, a bezpiecznik jest ok.