Mam taki problem a może bardziej pytanie dotyczące koloru przewodu neutralnego N w rozdzielnicy: w firmie której pracuje budujemy system automatyki dla pewnego klienta i zalecenie czy też jego wymóg jest taki aby przewód N był koloru czerwonego. Dodam, że przewody fazowe klient również życzy sobie w kolorze czerwonym. Jak do tej pory nie spotkałem się z czymś takim. Zdarzały się odstępstwa powiedzmy na zasadzie odcienia koloru niebieskiego (jasny lub ciemny) . Budzi u mnie to powiedzmy co najmniej zdziwienie i pewne obawy.
Kwestia jaka najbardziej mnie interesuje:
Jak to się ma wobec wszelkich norm i aktów prawnych (z tego co poszukiwałem w internecie przewód N zawsze niebieski, sterowanie 230 V może być w innym kolorze np.: czerwonym lub pomarańczowym i z tym się spotykam). Czy taka zmiana jest dopuszczalna?
Ewentualnie prosiłbym o nakierowanie na jakieś źródła w postaci norm gdzie doszukałbym się odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości.
Kwestia jaka najbardziej mnie interesuje:
Jak to się ma wobec wszelkich norm i aktów prawnych (z tego co poszukiwałem w internecie przewód N zawsze niebieski, sterowanie 230 V może być w innym kolorze np.: czerwonym lub pomarańczowym i z tym się spotykam). Czy taka zmiana jest dopuszczalna?
Ewentualnie prosiłbym o nakierowanie na jakieś źródła w postaci norm gdzie doszukałbym się odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości.