Tak wiem , wątek z uszkodzoną grzałką ale u mnie to chyba nie to.Grzałkę wymieniałem w tamtym roku i wsio działało poprawnie aż do teraz , czy może być tak że moduł sterujący odcina mi napięcie? , nie kończy pracy , czas rośnie i spada - takie objawy opisaliście przy okazji uszkodzenia grzałki.Czy powinienem mieć napięcie na grzałce po podłączeniu przewodu?
Dziękuję za pomoc
Zdemontowałem wcześniej obudowę i wyjąłem grzałkę , podłączyłem na sucho ale bez zera i w jednym i w drugim układzie nie grzeje , za to w jednym jest napięcie na grzałce (przewód z napięciem po lewej )
Nie rozumiem, jak podłączyłeś ją na krótko pod 230v i nie działa to znaczy że jest walnięta. Zobacz czy idzie napięcie z modułu na przewody podłączone do grzałki i sprawdź grzałkę czy ma przejście.Wtedy juz bedziesz pewien.
Tak podłączyłem na krótko i nie grzeje , jest napięcie na powierzchni grzałki (czy to oznacza przebicie?) , nie widać uszkodzeń
Po podłączeniu do końcówek zasilających nie ma napięcia , ale to już chyba wyjaśniliśmy na początku że moduł daje zasilanie wtedy kiedy trzeba? no ale nie mam jak tego sprawdzić , wiem na pewno że woda się nie grzała , pozostaje mi wymienić grzałkę , w końcu to niewielka cena bo na prądzie to się znam jak kucharz na modzie
Już po wymianie , stara faktycznie walnięta była , sprawdzał mi ją sprzedawca.
Zamontowałem nową , ale problem pozostał omg ! kręci się , czas prania raz do tyłu raz do przodu i nie grzeje
Dodano po 17 [minuty]:
mała poprawka , zmieniłem program na "z wyższa temperaturą" i zaczęła grzać czekam na normalne zakończenie programu
Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:
Jest dobrze , program na 60 stopni zakończył się poprawnie , nie wiem skąd ten poślizg na początku przy programie na 15 minut/40 stopni - skakało z 15-12 i odwrotnie.
Okazuje się , że nie każda grzałka działa 4 lata , ta druga tylko 10 miesięcy , liczyłem na jakieś oznaki pęknięcia jak przy pierwszej ale wtedy musiałoby wywalić bezpieczniki , tego nie było i to mnie zmyliło , poszedłem w kierunku usterki modułu sterującego.Dziękuję za naprowadzenie mnie na właściwy trop Pozdrawiam serdecznie:)
żona zadowolona