Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo T400 - Przywracanie z recovery disk i zmiany w MBR

12 Lut 2013 22:20 1857 2
  • Poziom 2  
    Witam.
    Mam nietypowy problem a przynajmniej nie znalazłem nic podobnego co mogło by mi pomóc.

    'Nadejszła wiekopomna chwila' przywrócenia czystego systemu z uprzednio (lat temu n) utworzonej płyty recovery.
    Tu narodził sie problem ponieważ została nadpisana w nietypowy sposób moja partycja D i teraz widnieje jako 'fabryczna partycja zapasowa lenovo' Q.

    Po kolei
    Fabrycznie laptop posiadał partycję C i recovery lenovo (D bądź Q nie pamiętam ale to chyba nieistotne)
    Wypaliłem sobie recovery i usunąłem partycję.
    Potem podzieliłem standardowo na C systemową i D na dane.
    ---
    Po przywróceniu z recovery nagle moja D zamieniła się w Q i widnieje jako 'fabryczna partycja zapasowa lenovo'.
    Zrobiło mi się mocno ciepło jak to zobaczyłem, bo było to mocno niespodziewane i nie wiedziałem co stało się z danymi które na szczęście zostały nietknięte.
    ---
    Pytanie jak pozbyć się tej partycji, a dokładniej jak pozbyć się partycji recovery pozostawiając nietnkięte dane z partycji D?
    Wynalazłem na forum informację że płyta recovery przywraca oryginalny MBR (domyślam się że ten z przed zmian w tablicy partycji który robiłem już po utworzeniu dysku recovery) i tu tkwi przyczyna mojego problemu. Pytanie tylko czy da się to jakoś odkręcić.

    Lenovo T400 - Przywracanie z recovery disk i zmiany w MBR Lenovo T400 - Przywracanie z recovery disk i zmiany w MBR

    Czy jestem w stanie zrobić coś ze swojego poziomu poza usunięciem partycji (obecnie) Q i przerobieniu jej z powrotem na D?
    Będe wdzięczny za pomoc.
  • Poziom 13  
    Cześć

    Czy próbowałeś zmianę litery dysku-??
  • Poziom 2  
    Sama zmiana litery nic nie da ponieważ zaszyte są tam pliki recovery.
    Jest może szansa że po wyszukaniu i usunięciu ich problem częściowo się rozwiąże. Zrobiłem to trochę na około tj. wywaliłem całą partycję i utworzyłem ją jeszcze raz. Problem się sam rozwiązał, może bez finezji ale jednak :)