Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy to zadziala - projekt instalacji

ixs 13 Feb 2013 15:42 2610 12
    ixs
    Level 16  
    Jestem w trakcie remontu drewnianego domu -ok 80m2 - w przyszłosci X2 i chciałem zaprojektować ogrzewanie.
    W planie jest kocioł dwufunkcyjny z zamknietą komorą spalania (zastanawiam sie ULrich czy Ariston - bardziej skłaniam sie ku temu drugiemu ze względu na słabe opinie o Ulrichu, ale moze cos innego polecić w podobnej cenie - dobrze by było aby nie był za głęboki) + kominek
    Chcialbym aby kominek grzał tez zarówno CWu jak i CO
    Planuję na piętrze nad kominkiem umieścić wymiennik ciepla - tzw bojler - ok 120l - obieg grawitacyjny + wymiennik płytowy - wpięty równolegle. Do wymiennika z drugiej strony podłaczyć grzejniki - te same co zasilałby piec gazowy - zasilanie przez dodatkową pompkę. (Nie wiem jak dokładnie rozwiązać przełanczanie czy ma grzać kominek czy gazowy podgrzewacz - w ostateczności zawory choć wolałbym jakoś automatycznie)
    Kominek bez wkładu a jedynie przeszklone drzwiczki i wyłożony szamotką, ale w kominku chciałbym zamontować coś w stylu rozbudowanej podkowy - (jeszcze do opracowania.)

Co myślicie o takim rozwiązaniu - czy można tak zrobić - ew jakieś sugestie?
    pablowp1
    Level 23  
    Jeżeli chodzi o sterowanie kominkiem i kotłem gazowy, to wszystko jest do przeczytania w tym dziale w stronie tytułowej. Na temat podkowy się nie wypowiadam, nie przerabiałem tego zagadnienia nigdy z kominkiem w tle. No i rzecz najważniejsza, kominek z płaszczem czy z podkową to już kocioł a taki twór powinien stać w pomieszczeniu technicznym a nie mieszkalnym.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    pablowp1 wrote:
    ... kominek z płaszczem czy z podkową to już kocioł a taki twór powinien stać w pomieszczeniu technicznym a nie mieszkalnym.

Prawda.
    Dlatego pomyśl o kominku z rozprowadzeniem ciepłego powietrza.
    ixs
    Level 16  
    Zalezy mi tez na CWU z kominka dlatego rozprowadzenie nawiewami odpada...
    Co do kominkow z plaszczem wodnym to przecierz nikt ich nie stawia w piwnicy tylko w salonie.....
    A kominka z plaszzce m nie chce bo skomplikowane podłaczenie, cena i nie zalezy mi zeby nim grzac a jedynie dogrzewac i przy okazji podgrzać wode w bojlerze...
    Martwie sie najbardziej czy kominek bez plaszcza a jedynie szamotka nie bedzie mial duzych strat ciepla... Obudowa zeliwna odbiera ciepło i nagrzewa powietrze. A szmotka troche sie nagrzeje i czy reszta ciepła nie pójdzie wtedy w komin???
    saskia
    Level 39  
    Mozesz tez, przy okazji robienia rozprowadzania cieplego powietrza wstawic w glowny tunel goracego powietrza nagrzewnice do boilera.
    Temperatury goracego powietrza sa zazwyczaj ponizej temp. wrzenia, wiec wiele zabezpieczen odpadnie, a jak zrobisz nagrzewnice w ukladzie grawitacyjnym to praktycznie zadne przepisy tego nie obejmuja. :-)

Kominek kominkiem, a CWU to CWU. :-)

W rezultacie masz cos w rodzaju bufora ciepla, w ktorym nadmiar ciepla jest kierowany do ogrzewania pomieszczen.
    ixs
    Level 16  
    Z takiej nagzrewnicy raczej wiele nie uzyskam - chodzi mi aby z kominka nagrzac w miare szybko 120l wody w bojlerze i jeszzce móc dogrzewac kaloryfery, albo przynajmniej podłogówke.. Ale jednoczesnie aby mi nie gotowało wody w podkowie kiedy sie okaze ze odbiór ciepla przez sam bojler jest niewystarczajacy...
    Zwlaszzca ze prawdopodobnie na bojler bedzie musiało isc pzrez wężownicę...
    saskia
    Level 39  
    Jesli wstawisz nagrzewnice to pierw nagrzewnica odbierze czesc ciepla do ogrzania CWU, obnizajac na poczatku temp powietrza do ogrzania pomieszczen, a gdy temperatura wody bedzie zblizona do temperatury powietrza to cale cieplo bedzie po prostu przechodzilo przez nagrzewnice prosto do pomieszczen.
    W takim ukladzie bedziesz mial ciagle dogrzewana CWU i ogrzewanie pomieszczen w jednym.
    ixs
    Level 16  
    A co byście powidzieli gdyby do górnej części komory spalania wstawić coś w stylu spirali rozciągnietej z miekkiej miedzi np fi 20-22 - kilka metrow rury - albo nawet rura karbowana z nierdzewki..
    Zwinięte tak że na największej średnicy w dolnej części dopływ, a w górnej części na najmniejszej średnicy - jednocześnie w okolicy wylotu spalin odpływ wody...
    Tylko czy nie za mala ilość wdy by była w takiej rurce -czy dało by to rade ruszyc grawitacyjnie? - podłączone do wężownicy bojlera i wymiennika płytowego....
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    ixs wrote:
    A co byście powidzieli gdyby do górnej części komory spalania wstawić coś w stylu spirali rozciągnietej z miekkiej miedzi np fi 20-22 - kilka metrow rury - albo nawet rura karbowana z nierdzewki..
    Zwinięte tak że na największej średnicy w dolnej części dopływ, a w górnej części na najmniejszej średnicy - jednocześnie w okolicy wylotu spalin odpływ wody...
    Tylko czy nie za mala ilość wdy by była w takiej rurce -czy dało by to rade ruszyc grawitacyjnie? - podłączone do wężownicy bojlera i wymiennika płytowego....

Co za różnica co ktoś by powiedział ?
    Instalacja powinna być zgodna z prawem. Sprawdź w takim razie czy takie coś jest zgodne z prawem (u źródła) i wtedy pisz.
    PS
    Według mojej wiedzy .... nie jest.
    kabee84

Level 24  
    ixs wrote:
    nie chce bo skomplikowane podłaczenie, cena i nie zalezy mi zeby nim grzac a jedynie dogrzewac

1) Nie da się tanio i dobrze. NIE DA SIĘ.
    2) Każdy system hybrydowy (kilka źródeł ciepła, kilka odbiorników) będzie skomplikowany. Szczególnie dla osoby, która nie ma zielonego pojęcia w tym temacie.
    3) ma grzać, dogrzewać, ogrzewać czy wyglądać?? nic z Twoich wypowiedzi nie można wywnioskować... Jeśli dogrzewać - ile tymi swoimi dziwadłami zaoszczędzisz? Jeśli ma grzać lub ogrzewać wodę - nie da rady.
    4) Mały i tani kocioł gazowy 2-funkcyjny: Immegras Eolo Star
    saskia
    Level 39  
    Trzeba tez wziasc pod uwage to ze bedzie to domek drewniany, wiec wiecej restrykcji prawnych i wiekszy poziom zabezpieczen p.poz.
    ixs
    Level 16  
    Kocioł juz mam - mam nadzieje ze tez dobry wybór Ariston Class evo 24ff - z zamknieta komora spalanie..
    Teraz jeszce dopracować ta podkowę - wiem juz coraz wiecej, chyba zdecyduje sie na specjalne wykonanie podkowy z rur stalowych - cos w rodzaju tradycyjnej podkowy kuchennej jednak nieco wiekszej powierzchni i uksztaltowanie dopasowane do komory spalania w kominku - a wiec bedzie to musialo byc cos w ksztalcie litery "n" - dopływ na dole - odpływ w górnej czesci - pwnie na dole trzba bedzie tez polaczyc te 2 odnogi w najnizszej czesci aby woda mogla przeplywac z jednej strony na drugą...

Proszę poprawić błędy pisowni. OSTRZEŻENIE.
    mod - mirrzo