Witam serdecznie. Wiem że tematyka ta poruszana była na forum wielokrotnie. Niestety nie znalazłem informacji, która mnie dotyczy.
Mam problem z tą anteną. Otóż wykonałem ją z przewodu miedzianego 2,5 mm kwadrat. Ma długość ok.40 m i zawieszona jest poziomo pomiędzy dwoma budynkami. Niestety urządzenie Ft 450 D nie radzi sobie z wystrojeniem jej. Mam więc w związku z tym kilka pytań:
1. Czy długość takiej anteny mierzy się od końca kabla do miejsca połączenia go z przewodem antenowym / linia czerwona na rys./, czy do samego urządzenia /linia czerwona+niebieska/??
2. Czy mając urządzenie z automatyczną skrzynką antenową muszę użyć balun??
3. Czy w jakiś sposób trzeba to uziemić??
4. Czy długość przewodu antenowego ma znaczenie na jej działanie ???
Urządzenie niestety nie stroi anteny na pasma 10 -160m jak było w moich założeniach.
Z góry dziękuje za pomoc
Mam problem z tą anteną. Otóż wykonałem ją z przewodu miedzianego 2,5 mm kwadrat. Ma długość ok.40 m i zawieszona jest poziomo pomiędzy dwoma budynkami. Niestety urządzenie Ft 450 D nie radzi sobie z wystrojeniem jej. Mam więc w związku z tym kilka pytań:
1. Czy długość takiej anteny mierzy się od końca kabla do miejsca połączenia go z przewodem antenowym / linia czerwona na rys./, czy do samego urządzenia /linia czerwona+niebieska/??

2. Czy mając urządzenie z automatyczną skrzynką antenową muszę użyć balun??
3. Czy w jakiś sposób trzeba to uziemić??
4. Czy długość przewodu antenowego ma znaczenie na jej działanie ???
Urządzenie niestety nie stroi anteny na pasma 10 -160m jak było w moich założeniach.
Z góry dziękuje za pomoc