Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące radiotelefonów ECHO. Posiadam dwie sztuki pracujące na kanale o częstotliwości 27,260MHz (czyli wg tabeli kanał 26 z podstawowej 40).
Z komunikacją pomiędzy radiotelefonami nie ma problemu, jednak nie da razy nawiązać połączenia z cb radiem.
W samochodzie mam presidenta harry II, ustawiłem go na kanał 26 i sygnał jest zniekształcony, słychać trzaski. Ten "odbiór" jest słyszalny na kanałach 25 do 27.
Podczas nadawania z Echa wskaźnik w presidencie pokazywał silny sygnał przychodzący, odległość pomiedzy urządzeniami około 50m.
Nie wiem co jest nie tak, ale stwierdziłem że zamiast bawić się w odtworzenie pastylkowego zasilania tych telefonów którymi nie mogę połączyć się z telefonem bazowym w samochodzie lepiej kupić używanego alana 38 i mieć pewną łączność.
Jeżeli ktoś może mnie oświecić gdzie szukać przyczyny tej niekompatybilności to będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
EDIT: Wszystko się wyjaśniło i pięknie Echo nawiązuje łącznośc w obie strony ze współczesnym radiem CB. Przypadkowo odkryłem, że mimo podanej na pokrywie częstotliwości 27,260MHz (kanał 26) radiotelefony faktycznie pracują na częstotliwości 27,220MHz (kanał 22). Nie wiem czy to błąd naklejającego tabliczki znamionowe, ale telefony od nowości nie były rozkrecane.