Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ulrich kondensich ko29 - wywala bezpiecznik

kwo44 15 Feb 2013 08:39 2853 7
    kwo44
    Level 2  
    Witam,
    czy ktoś miał może podobny problem?
    Piec chodził bez zarzutu ok 4 lata (czasami dolewałem mu wody, ale widziałem na forum że to często przypadłość ulricha). Od kilku dni wywala bezpiecznik (wtyczkę podłączałem do dwóch różnych gniazdek, na dwóch obwodach i za każdym razem wywalał bezpiecznik). Co ciekawe, wywala bezpiecznik również jak jest piec wyłączony czyli na OFF (tzn. wyświetlacz jest na OFF, prąd jest). Wywala po różnym czasie, raz po kilku sekundach, raz po kilku godzinach. Serwisant wymienił uszkodzony czujnik ciśnienia wody, posiedział przy nim 2 godziny, posprawdzał kable, ale w tym czasie piec nie wywalił bezpiecznika, reagował na wszystkie jego polecenia. Oczywiście jak sobie poszedł, to w nocy piec znowu "zgasł" czyli wyrzucił bezpiecznik. Pytanie, gdzie można szukać przyczyny? Czy ktoś miał podobny problem? Bo sytuacja, że serwisant będzie mi wymieniał po kolei całe części (a tak mnie uprzedził), a ja będę za to płacił to mi się nie uśmiecha, bo zaraz dojdę do kilku tysięcy zł.
    Pozdrawiam
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    kwo44 wrote:
    ...czasami dolewałem mu wody, ale widziałem na forum że to często przypadłość ulricha... .

To przypadłość instalacji, nie kotła. Lub serwisu.
    kwo44 wrote:
    Od kilku dni wywala bezpiecznik...Serwisant ... posprawdzał kable, ale w tym czasie piec nie wywalił bezpiecznika, reagował na wszystkie jego polecenia.

Szukałbym tego poza kotłem. Masz gdzieś różnicówkę? Co "siedzi" na tej samej fazie?
    kwo44
    Level 2  
    Na tym bezpieczniku juz nic nie siedzi (jest tylko do kotła), podłączałem wtykę też do innego gniazdka (inny bezpiecznik) i tez go wyrzuciło po pewnym czasie, różnicówki nie wywala. Mam takie podejrzenia, czy nie ma jakiegos przebicia, np. w pompie? czy to jest mozliwe?
  • Helpful post
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Możliwe, ale to powinno wywalać za każdym uruchomieniem ...chyba.
    Sprawdź też kołek uziemiający, jeżeli różnicówka "stoi" na innym obwodzie.
    kwo44
    Level 2  
    Witam,jutro podmienie kabel sieciowy, jestem zrezygnowany bo ten serwisant upiera sie ze trzeba wymieniec cale komponenty, innej recepty nie ma, zastanawiam sie czy nie wziac zwyklego elektryka do tego tematu.
    dzieki za pomoc.
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    kwo44
    Level 2  
    Czesc, dzieki za podpowiedzi, poszedlem w ta strone o ktorej piszecie: dzis podmienilem kabel sieciowy i wtedy zaczelo wywalac bazpiecznik na maxa, jak tylko podlaczalem pozostale kabla do kostki w piecu, czyli kabel idacy do adaptera ulricha do solara. Odlaczylem na razie adapter i czekam, po 4 godz.piec nie wywalil bezpiecznika, wiec jest nadzieja, zaraz przeszukam forum, co z tym adapterem (AW08) ale piec wydaje sie byc calkowicie w porzadku. Dam znac jak sie zakonczylo.
    Gregoriann
    Level 2  
    Miałeś dodać odpowiedź. Nie że się czepiam, ale też mi wali, tyle że różnicówka. Jak tylko załączy się grzanie (czy to co czy cwu). Wcześniej nie waliło tak od razu, teraz grzmoci bez chwili "namysłu".