Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minikoparka Kubota k008-3 - silnik d722 nie odpala

qsmierz 15 Feb 2013 09:30 6216 4
    qsmierz
    Level 2  
    Witam.
    Jestem młodym forumowiczem wiec proszę o wyrozumiałość. Przejdźmy do konkretów.
    Minikoparka Kubota k008-3 2011r. z silnikiem d722 podczas pracy po ok 6godz nagle straciła moc i zgasła. Przed sezonem zmieniłem olej silnikowy i filtry paliwa. Teraz maszyna nie chce odpalić, rozrusznik kręci ale silnik nie chce zaskoczyć. Została podjęta próba zapalenia silnika auto-startem tzn. Plak w dolot ale i to nie pomogło. Sprawdziłem ciśnienie oleju na cylindrach które wynosiło 1 tłok - 12bar, 2 tłok - 12bar, 3 tłok - 11 bar. Po tych próbach zrobiłem próbę z olejem, tzn wlałem po 3ml oleju w tłok i ponownie sprawdziłem ciśnienie 1 tłok - 21bar, 2 tłok - 22bar, 3 tłok - 25bar. Może ktoś się orientuję jakie powinno być ciśnienie oleju? Bo informacje wyszukane przeze mnie nie są jednoznaczne.
    Aby nie rozbierać głowicy postanowiłem najpierw sprawdzić rozrząd, więc rozebrałem maszynę aby sprawić znaki na kołach zębatych. wszystkie znaki się zgadzają wiec rozrząd jest w porządku. Nie chcę rozbierać głowicy dopóki diagnoza nie będzie jednoznaczna.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Jeśli nie zawarłem istotnych informacji proszę mnie uświadomić a postaram się odpowiedzieć na pytania. Z góry dziękuję za pomoc.
    tomek130
    Level 22  
    " Sprawdziłem ciśnienie oleju na cylindrach " takiego czegoś jeszcze nie widziałem ale chętnie bym zerkną :). Z Twojego opisu wynika iż przeprowadziłeś pomiar ciśnienie sprężania oraz tzw. próbę olejową.Wniosek z tego jeden: na pewno masz nieszczelność w układzie tłok cylinder. Bez rozkręcania się nie obejdzie.
    qsmierz
    Level 2  
    Tak dokładnie, przeprowadziłem pomiar sprężania ciśnienia. Przepraszam za przejęzyczenie. Wniosek z tego według ciebie jest jeden - rozebrać głowicę i sprawdzić?
    tomek130
    Level 22  
    Napisałem układ tłok cylinder! więc bez zdjęcia głowic ,misy olejowej wyjęcia wału i tłoków się nie obejdzie.
    qsmierz
    Level 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Rozbieram silnik. Dam znać co i jak.

Dodano po 5 [godziny] 3 [minuty]:

Silnik rozebrany, przyczyną awarii są popękane tłoki. Ciąg dalszy naprawy w poniedziałek...