Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja Carminat, VDO- jak podłączyć jeśli nie działa ABS?

jedg 16 Feb 2005 08:48 1910 2
    jedg
    Level 11  
    witam wszystkich
    prześledziłem wszystkie posty i mam pytanie

jeśli nie działa ABS, czujniki z kół są odcięte, czy jest możliwe podać impuls do nawigacji żeby tylko przesuwała mapę (położenie samochodu w trakcie jazdy)?
    pozdrawiam
    autosuper
    Level 24  
    Jest mozliwe , trzeba tylko zrobic uklad i podlaczyc go do jednego z czujnikow przy kole . Bo nawigacja byla napewno podpieta nie bezposrednio do czujnika tylko do wyjscia ze sterownika ABS . Musisz wiec zbudowac uklad ktory bedzie zczytywal sygnaly z czujnika i przetwarzal je tak by byly takie same jak wychodzily z ABS-u , czyli sygnal ten musi miec odpowiednia amplitude itd. Musisz poprostu sprawdzic w nawigacji na jakie impulsy reaguje , aby przesunac mape . ewentualnie moglbys jeszcze podlaczyc sie pod predkosciomierz jezeli jest elektroniczny (bez linki ) , lub polelektroniczny (z linka i impulsatorem) , ale musisz wtedy sprawdzic czy sygnal z predkosciomierza beda odpowiednie , bo np. mapa moze sie przesuwac zbyt szybko lub zbyt wolno .
    jedg
    Level 11  
    dziękuję za zainteresowanie sprawą
    układ mogę zrobić, myślę że niekoniecznie można brać impuls z koła tylko trzeba by znać strukturę sygnału i zaprojektować układ czasowy żeby odświerzał pozycję (czasami odświerza sam co kilkanaście minut). z GPS-u np. co 2 minuty. Wiadomo że jest to zubożenie całej nawigacji ale lepsze niż nic.
    Sęk w tym że nie znalazłem schematu do nawigacji i nie znam sygnału.