Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook KGE 3445 plus - Nie działa piekarnik, oświetlenie, went.

tukson 15 Feb 2013 21:08 33546 6
Relpol
    tukson
    Level 11  
    Witam,

Piekarnik przestał działać - nie działają grzałki, oświetlenie, termoobieg.

Zegar działa.
    Po ustawieniu pokrętłem funkcji piekarnika, pomarańczowa lampka się zapala, ale już czerwona (grzanie) nie włącza się.

Trochę to wygląda tak jakby zegar wyłączył piekarnik - mimo, że nie jest używany.

Otworzyłem przedni panel i wizualnie nie widać czegoś niepokojącego. Nie wiem też co mierzyć, bo nie wiem jak powinno być. Nie mogę znaleźć schematu elektrycznego.

Mastercook KGE 3445 plus - Nie działa piekarnik, oświetlenie, went.

Jakby ktoś podpowiedział jak mam zdiagnozować ten sterownik(zegar). Byłbym wdzięczny.

pozdrawiam
  • Relpol
    Jolaton
    Level 18  
    Witam
    Miałem 2 razy ten sam problem tylko w innym modelu kuchenki ale zegar ten sam.
    Miałem jednak szczęście bo była na gwarancji i wymienili za darmo.
    Do wymiany cały zegar który steruje piekarnikiem. Powodem uszkodzenia sie zegara jest często woda która wlewa się z płyty. Jest to chyba wada tych kuchenek ale co zrobić.
    Zegar do wymiany.
  • Relpol
    tukson
    Level 11  
    Jolaton wrote:
    Witam
    Miałem 2 razy ten sam problem tylko w innym modelu kuchenki ale zegar ten sam.
    Miałem jednak szczęście bo była na gwarancji i wymienili za darmo.
    Do wymiany cały zegar który steruje piekarnikiem. Powodem uszkodzenia sie zegara jest często woda która wlewa się z płyty. Jest to chyba wada tych kuchenek ale co zrobić.
    Zegar do wymiany.

Hms.. tam nie widac aby coś tam się dostawało.

A jak działa ten zegar? Da się na stałe go odłączyć. Jak on steruje piekarnikiem ?
    Żona chciała jutro ciasto upiec.

Ten element z napisem 0330 to przekaźnik? A na prawo od niego te dwa wyprowadzenia (czerwone kable) to są jego styki? Jak je połącze na stałe to uzyskam to co chciałem?

EDIT: Zrobiłem jak myślałem. Niestety brak efektu.

pozdr.
    egon42
    Level 37  
    Jeżeli zwarcie przewodów przekażnika nie włącza piekarnika to albo uszkodzony bezpiecznik termiczny albo wypalony wybierak rodzaju pracy (trzeba zajrzeć od spodu) może też coś być z wybierakiem temperatury. Można poszukać na forum schematów podobnych piekarników i szukać przerwy. Jeżeli był by uszkodzony zegar to nie świeciła by pomarańczowa kontrolka.
    tukson
    Level 11  
    egon42 wrote:
    Jeżeli zwarcie przewodów przekażnika nie włącza piekarnika to albo uszkodzony bezpiecznik termiczny albo wypalony wybierak rodzaju pracy (trzeba zajrzeć od spodu)

Nie widać aby był upalony.
    Gdzie szukać bezpiecznika termicznego? Do tyłu kuchenki nie mam dojścia.
    Czy wie ktoś jakim numerem oznaczany jest przewód od tego bezpiecznika, tak abym zmierzył to przy wybieraku?

egon42 wrote:

może też coś być z wybierakiem temperatury.

Ale wtedy to by świeciło oświetlenie piekarnika. A tutaj nic nie świeci.

egon42 wrote:

Można poszukać na forum schematów podobnych piekarników i szukać przerwy. Jeżeli był by uszkodzony zegar to nie świeciła by pomarańczowa kontrolka.

Słabo.

EDIT:

Schemat elektryczny jest zbliżony do schematu KGE 3455 Link. Z tą różnicą, że w 3455 to elektronika reguluje temperaturę, w 3445 jest to mechaniczne. Na tym schemacie z elektrody nie ma narysowanych mostków, które są na stałe w przełączniku krzywkowym.

A jak się okazało problemem był brak przejścia na 2 styku przy przełączniku krzywkowym. Mimo, że wizualnie wszystko było w bardzo dobrym stanie - dopiero na mierniku okazało się, że nie ma przejścia.
    A ponieważ krzywka na stykach 1 i 1a jest taka sama jak na 2 i 2a. Dodatkowo 1a jest zmostkowane z 2a, więc przerzuciłem wszystko ze styków 2 na 1. Do styku 1 podłączona była tylko pomarańczowa lampka.

Piekarnik działa. Żona może upiec ciasto.. a ja zostałem bohaterem w domu :D

pozdrawiam
    daweed3003
    Level 11  
    Quote:
    A jak się okazało problemem był brak przejścia na 2 styku przy przełączniku krzywkowym. Mimo, że wizualnie wszystko było w bardzo dobrym stanie - dopiero na mierniku okazało się, że nie ma przejścia.
    A ponieważ krzywka na stykach 1 i 1a jest taka sama jak na 2 i 2a. Dodatkowo 1a jest zmostkowane z 2a, więc przerzuciłem wszystko ze styków 2 na 1. Do styku 1 podłączona była tylko pomarańczowa lampka.

Miałem ten sam problem u mojego szwagra. Zrobiłem dokładnie tak samo jak ty i zostałem bohaterem szwagra żony ;)
    elkszychu
    Level 11  
    Panowie tukson i daweed3003 mam te same objawy co Wy w piekarniku Mastercook model: MA6EX. Niestety nie znam sie na elektronice.
    Czy moglibyście wytłumaczyć takiemu laikowi jak to wykonać we włąsnym zakresie aby postawić ten piekarnik na nogi?