Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SoundBlaster Audigy 2 - Dźwięk jedynie w gnieździe mikrofonu

15 Lut 2013 21:13 3669 20
  • Poziom 7  
    Witam, właśnie zakupiłem używaną kartę dźwiękową CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 2 SB0240. Jej panel Wygląda tak
    " Patrząc od lewej widzimy: cyfrowe wyjście elektryczne ("Digital Out"), wejście liniowe, wejście mikrofonowe, pierwsze wyjście liniowe (dla głośników przednich), drugie wyjście liniowe (dla głośników tylnych) i trzecie wyjście liniowe (dla głośników centralnych i subwoofera)."
    Wpiąłem, w biosie wyłączyłem zintegrowaną karte dźwiekową, pobrałem i zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, restart komputera, okazuje się że dźwięk jest tylko kiedy wpinam słuchawki/głośniki w gniazdo mikrofonowe (3 od lewej), w pozostałych nie słychać nic, w ostatnim 'okrągłym' słychać wielkie szumy i zakłócenia i resztki skrzeczącego dźwięku gdzieś w tle. Grzebałem troszkę w google, znalazłem te sterowniki >> Link więc wyrzuciłem stare, zainstalowałem te, ale wszystko jest dokładnie tak samo.
    Komputer :
    procesor Pentium 2x 2,200
    4 gb ddr 2
    system : Windows 7 Ultimate x64

    Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi :cry:
  • Poziom 29  
    Podaj dokładną specyfikację z uwzględnieniem modelu płyty głównej. Pokaż screena ze sterownika karty (jeżeli jest tam jakiś menedżer, coś jak Menedżer Realtek HD Audio).
  • Poziom 7  
    Płyta główna - Gigabyte GA-EP31-DS3L (rev. 2.0)
    Procesor - Intel Pentium Dual CPU E2200 @ 2,20 GHz 2,20 GHz
    Ram - 4 gb ddr2
    Grafika - GeForce 9500 GT
    Windows 7 Ultimate 64 bit

    Gdybym coś pominął to prosze mnie upomnieć


    Chyba Wszystkie możliwe screeny:

    Audio Console
    W panelu sterowania
    I jeszcze jedno


    Tymczasem ja ruszam jeszcze raz wyrzucić sterowniki i przepiąć karte w inne gniazdo na płycie. Z góry dziękuję za odopowiedzi.


    EDIT

    Nic to nie dało, tak samo działa w innym gnieździe, oraz przy włączonej jednocześnie zintegrowanej muzyce
  • Poziom 29  
    Masz możliwość sprawdzenia zachowania karty na innym komputerze?
  • Poziom 7  
    Tak, mam w domu inny komputer nieco 'nowszy' z tym samym systemem, ale dziś już nie mam jak się do niego dostać. Jutro w południe napiszę 'jak poszło'
  • Poziom 11  
    Masz ustawione wyjście na Słuchawki (headphones), zmień na głośniki. Pewno nie rozwiąże problemu ale zobacz.
  • Spec od komputerów
    Objawy wskazują że karta jest uszkodzona.
  • Poziom 9  
    Miałem podobny problem z SB audigy 24bit. Ja też wyłączyłem wbudowaną kartę dźwiękową w biosie, i to był błąd. Obie karty są teraz aktywne, a jako domyślną zaznaczyłem SB.
  • Poziom 7  
    mam też głośniki 2+1 i próbowałem i głośniki i słuchawki, i na ustawionym Headphones i na 2+1, nic to nie dało, a co do sprawdzenia karty na innym komputerze, ma on nieco nowszą od mojej płyte Gigabyte, i po zainstalowaniu sterowników, dźwięku nie ma w gnieździe mikrofonu, a szumy i zakłócenia tym razem występują w gnieździe Digital Out, w pozostałych gniazdach gdzie powinien być dźwięk jest lekkie syczenie tak jakby było dobrze podłączone jednak nic nie gra.
    Na jakimś forum wyczytałem że ktoś miał problem ze zbyt cichym dźwiękiem więc zmienił sterowniki na te dla windows XP. spróbuję, zaraz dam znać co i jak

    EDIT

    Strona producenta sugeruje te same sterowniki dla windowsa xp i dla Win 7 (tak mi się wydaje bo mają tę samą nazwę i się nakładają przy ściąganiu). Pobrałem starszą wersje i zainstalowałem jednak bez rezultatów, w gnieździe mikrofonu też nic nie słychać. Zintegrowaną kartę też włączyłem. Co myślicie? :cry:

    Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

    zrobiłem na wolnej partycji windows XP 32bit SP2, przerobiłem go na SP 3 (bo w opisie sterowników ściąganych z forum creative wymieniony jest xp ale SP3) i wtedy zainstalowałem ten sterownik, dźwięk jest w gnieździe "1" czyli dla przednich głośników, ale nie wiem czy jest on lepszy od zintegrowanego, zaraz sprawdzę czy działa gniazda wejścia, podłącze mixer + mikrofon spróbuję coś nagrać na obu kartach. W wyjściu Digital Out ciągle zakłócenia
  • Poziom 27  
    Witam.

    Niech kolega wypróbuje sterowniki KX -> http://kxproject.lugosoft.com

    Męczyłem się podobnie na Win7 64bit Home Premium z Audigy Platinium + panel przedni. Trzaski oraz niedziałanie wej/wyj. było normą. Na KX`ach dało się używać karty w ograniczonym zakresie (nie działał panel 5.25 a próba uruchomienia wyj-sub/cent kończyła się
    przeraźliwym piskiem we wszystkich kolumnach od zestawu 5.1 oraz zawieszeniem permanentnym komputera).

    Teraz robię tak, że wpierw instaluje KX`y, następnie je odinstalowuje i instaluje "oryginalne"
    od/i ze strony Creative`a. Wówczas kompletnie wszystko działa jak powinno.

    U mnie, żaden inny sposób się nie sprawdza.

    SoundBlaster Audigy 2 - Dźwięk jedynie w gnieździe mikrofonu

    SoundBlaster Audigy 2 - Dźwięk jedynie w gnieździe mikrofonu

    Niestety, stary panel znalazłem gdzieś na capa.ru. Zwyczajnie, jest wygodniejszy w obsłudze. ;)
  • Poziom 7  
    O :) zaraz się za to biore i sprawdze, długo z tym zwlekałem bo windows mi się zknocił. Jeszcze tylko gdyby kolega mi powiedział w jaki sposob odinstalowuje KX'y? Ponieważ w ''dodaj lub usuń programy'' są jedynie te dodatkowe panele typu audio console? Te dodatki zostawić, a w menedżerze urządzeń Kontroler audio SB Audigy odinstalować? Czy jak?
  • Poziom 27  
    QBA994 napisał:
    O :) zaraz się za to biore i sprawdze, długo z tym zwlekałem bo windows mi się zknocił. Jeszcze tylko gdyby kolega mi powiedział w jaki sposob odinstalowuje KX'y? Ponieważ w ''dodaj lub usuń programy'' są jedynie te dodatkowe panele typu audio console? Te dodatki zostawić, a w menedżerze urządzeń Kontroler audio SB Audigy odinstalować? Czy jak?


    Z tego co pamiętam, to w "Start" -> KX driver/projekt jest un-instaler, dzięki któremu można wybrać reset ustawień sterowników, odinstalowanie poszczególnych dodatków lub wszystkiego jak leci.

    Byłbym zapomniał. Najlepiej mieć podłączone wszystkie wyjścia z których chcemy korzystać.
    Zarówno podczas instalacji KX`ów jak i oryginalnych sterowników.
    Szczególnie dotyczy to wyj. głośników centralnego/subwoofer`a.
  • Poziom 39  
    W kx można pozmieniać co idzie na które wyjście/wejście.
    Choć domyślne ustawienia DSP ustawiają kartę że wszystko jest jak fabryczne.
  • Poziom 27  
    Karaczan napisał:
    W kx można pozmieniać co idzie na które wyjście/wejście.
    Choć domyślne ustawienia DSP ustawiają kartę że wszystko jest jak fabryczne.


    Zgadza się. Problem w tym, że w KX`ach na Audigy (przeważnie) nie działa to (zmiana wyjść) "w locie" i czasami trzeba zrestartować komputer, żeby zmiany aktywować.

    Dlatego podejrzewam, że na Audigy 2 też może tak się dziać.
  • Poziom 39  
    Nie wiem, używam kX na Audigy2ZS i działa.
    Jako epilogu używam wtyczki "Out/k2lt", jest domyślnie w kXie, zainstalowana, wystarczy podmienić i podłączyć.
    Z racji dość dużej ilości bugów na Win7x64, wszelkich zmian dokonuje sobie przez DSP, więc nie wiem, może faktycznie coś nie działa prawidłowo przez panele mixera itp.

    Mimo tych bugów i tak sądzę że nie wymyślono nic lepszego do serii Live/Audigy/Audigy2 niż kXy ;)
  • Poziom 27  
    Karaczan napisał:
    Nie wiem, używam kX na Audigy2ZS i działa.
    Jako epilogu używam wtyczki "Out/k2lt", jest domyślnie w kXie, zainstalowana, wystarczy podmienić i podłączyć.
    Z racji dość dużej ilości bugów na Win7x64, wszelkich zmian dokonuje sobie przez DSP, więc nie wiem, może faktycznie coś nie działa prawidłowo przez panele mixera itp.

    Mimo tych bugów i tak sądzę że nie wymyślono nic lepszego do serii Live/Audigy/Audigy2 niż kXy ;)


    Co racja to racja. Niestety, Audigy Platinium, które posiadam ma przedni panel 5,25 cala w którym namiętnie wykorzystuję wej "mic in 2" do plumkania na gitarze, używając do tego Guitar Rig 4.
    W KX`ach panel nie działa. Zatem, niejako jestem zmuszony do używania oryginalnych sterowników.
  • Poziom 23  
    Tak jak RADYSH kolega powiedział. Możesz używać KX-ów jeśli nie używasz mikrofonu ponieważ na nich nie działa mikrofon. Polecam też sposób kolegi który na pewno działa. Sam tak zrobiłem. 1.Instalacja KX. Reset. Odinstalowanie KXow i instalacja oryginalnych sterowników od XP w trybie zgodności dla xp i oczywiście uruchamiamy jako Administrator. Ponowny reset. I wszystko pięknie działa jak powinno. I mogę śmiało powiedzieć że na wszystkich SOUND BLASTERACH mi to zadziałało (znaczy na paru modelach na których to próbowałem.)
  • Poziom 7  
    Dziękuję Wam za odpowiedzi. Sęk w tym że kupiłem Audigy 2 specjalnie aby podpiąć pod to niewielki mixer i mikrofon. Zainstalowałem KXy i jeszcze nie sprawdziłem mikrofonu ale co do wyjść to digital out jak trzeszczał tak 'czeszczy' a słuchawki/2+1 działa w środkowym z trzech gniazd do zestawu audio. Jutro zrobię ten trik z reinstalem sterów tylko gdybyście mogli mi przybliżyć o co chodzi z tym trybem zgodności z XP i jak to uruchomić w 'siódemce' ?
  • Poziom 23  
    to potrwa chwile więc możesz to zrobić nawet zaraz. Kiedy już masz zainstalowane kx-y. i zresetowałeś kompa odinstaluj je i zrób tak: ściągasz sterowniki do swojej kart dźwiękowej pod XP. Po czym przed instalacją klikasz prawym na plik --> potem zgodność --> Uruchom w trybie zgodności z windows xp sp3 na dole klikasz URUCHOM JAKO ADMINISTRATOR klikasz zastosuj, instalujesz i cieszysz się dźwiękiem.
  • Poziom 13  
    Witam.Uderz do mnie na PW a wyślę Ci KX-y ver.3.8.Miałem taki sam problem jak Ty,po zainstalowaniu jak ręką odjął.
  • Poziom 39  
    Co do trzasków kXów, w windowsie ustaw domyślne urządzenie audio na SPDIF/AC3. Pomaga na trzaski z analoga jak i cyfrowych wyjść. Jakby jakimś cudem dalej trzeszczało to pomaga jeszcze zwiększenie buforów w ustawieniach kX.