Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW CAR DVD - Cicho gra, charczy

maryann 16 Lut 2013 09:49 1197 5
  • #1 16 Lut 2013 09:49
    maryann
    Poziom 37  

    Największy problem- bo to takie niepodpisane niewiadomoco. Tyle, że do Volkswagena, startuje z takim logo na ekranie. Na ogół działa, miało mieć zepsute pokrętła, ale chodzą; może trochę słaba czułość FM.
    Za to głos jak ze spalonej końcówki- obcięte wierzchołki. Sęk w tym, że to raczej nie wina TDA7388, bo tak zniekształcony sygnał już na nią przychodzi...
    VW CAR DVD - Cicho gra, charczy

    0 5
  • #2 16 Lut 2013 11:50
    black.jack98
    Poziom 17  

    Witam. Jak wygląda sygnał przed układem regulacji siły głosu, barwy tonu itp? Zobacz jaki scalaczek jest tam zastosowany.

    0
  • #3 17 Lut 2013 15:17
    maryann
    Poziom 37  

    Zanim rozpocznę poszukiwania szukam czegoś by toto zidentyfikować; bo gdzieś też wyczytałem, że w jakimś takim modelu lubi psuć się MUTE i trochę popuszczający tranzystorek taki daje objaw.

    0
  • #4 18 Lut 2013 18:34
    black.jack98
    Poziom 17  

    Wyprowadzenie nr 22 stopnia mocy jest wykorzystane? Jeśli nie to funkcja mute może być realizowana poprzez zwieranie sygnału kluczami tranzystorowymi do masy. W tym przypadku aż czterema to raczej nie miało by sensu. Skłaniałbym sie do sprawdzenia procka audio (sygnału na wejściu i wyjściu). Poza tym należało by sprawdzić napięcia zasilające układów przed stopniem mocy.

    0
  • #5 05 Mar 2013 11:11
    maryann
    Poziom 37  

    Procesor audio to PT2312 i w nim sygnał się psuje. Układ jest zasilany 8,8V, Vref 4,4.
    Co ciekawe też(ale może coś źle podłączone, bo w kablologii siano) klawisz POWER wyłącza tylko ekran, podczas gdy podświetlenie klawisz jest nadal, jak i dźwięk i sterowanie.
    EURAS wyświetla tylko jeden sprzęt z tym PT, to ROADSTAR DT956LCD

    0
  • #6 05 Mar 2013 14:32
    black.jack98
    Poziom 17  

    Witam. Długa cisza zapanowała. Jakieś dziwne efekty na tym radyjku! Trzeba by przestudiować samo podłączenie. Ale mimo wszystko dźwięk powinien być OK. Posprawdzaj elementy towarzyszące układowi. Jeśli będą dobre to zaczniemy szukać ewentualnie źle działających bloków układu. Na początek warto sprawdzić przełącznik wejść. Wyjściami tego przełącznika dla kanału lewego jest wyprowadzenie 21 i prawego 8. Odlutuj kondensatory elektrolityczne i przez kondensator zobacz jaki masz tam sygnał. Następnym blokiem po selektorze wejść jest korekcja LOUDNESS i teraz pytanie czy zniekształcenia są nie zależnie od tego czy funkcja ta jest włączona lub wyłączona. Jeśli okazało by się że sygnał jest dobry za przełącznikiem wejść to pozostaje nam barwa tonu i siła głosu a tu już nie mamy jak sprawdzić poszczególnych bloków, chyba jedynie na elementach towarzyszących, ale jaki tego będzie efekt? Co do napięcia REF, to raczej jest dobre (połowa napięcia zasilającego). Znalazłem taką stronkę na temat tego układu, ogólnie to bardzo skromnie z danymi. https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:6s...ebOnji&sig=AHIEtbRwOjXm57_kMpWu6H38qJCeoQWpIQ
    Jest tam schemat ideowy i blokowy układu, co powinno być bardzo pomocne.

    0
  Szukaj w 5mln produktów