Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AEGLavamat Select SL-W - nie działa silnik

kiju1 16 Lut 2013 20:30 1173 4
  • #1 16 Lut 2013 20:30
    kiju1
    Poziom 7  

    Witam,
    Mam problem z pralką:AEG Lavamat Select SL-W, nr seryjny 02953915, PNC 91400145200 typ A46ABC3D10A. Otóż zaczęło się od tego, że podczas wirowania 1600obr/min wywaliło bezpieczniki. Następnie pralka skończyła pranie, ale pokazał się błąd C9. W silniku na komutatorze była wybita jedna celka. Komutator został przetoczony, szczotki wymienione, ale po podłączeniu silnika do pralki silnik nie startuje. Pralka się uruchamia, pobiera wodę, czas na wyświetlaczu leci, ale silnik się nie uruchamia. Proszę o pomoc, co w takim przypadku sprawdzić???
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Kijujack

    0 4
  • Pomocny post
    #2 16 Lut 2013 20:35
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    kiju1 napisał:
    co w takim przypadku sprawdzić???

    Moduł trzeba sprawdzić.

    0
  • #3 17 Lut 2013 00:24
    kiju1
    Poziom 7  

    Witam,
    dziekuje za szybka odpowiedz. Prosze o info gdzie tego modulu szukac w pralce??
    Pozdrawiam
    Kijujack

    Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .

    0
  • #4 18 Lut 2013 23:22
    kiju1
    Poziom 7  

    Witam,
    dziękuję za szybką odpowiedź. Proszę o informację gdzie tego modułu szukać w pralce??
    Pozdrawiam
    Kijujack

    0
  • #5 06 Mar 2013 23:38
    kiju1
    Poziom 7  

    Witam ponownie,
    otóż rzeczywiście problem niedziałającego leżał w uszkodzonym module. Wymieniony został tranzystor oraz dioda przy radiatorze, zniknął błąd CC i silnik zadziałał. Pochodził jakąś godzinkę bez obciążenia, lecz po założeniu paska pralka wydała dziwne dźwięki i odmówiła współpracy. Pokazał się błąd CA. Ponownie na module został wymieniony tranzystor przy radiatorze (który tym razem został uszkodzony) , lecz tym razem po złożeniu pralki nadal pokazuje błąd CA. Czy jest jakiś sposób aby pralkę zresetować po wyświetleniu tego błędu, czy należy szukać jakiejś innej przyczyny tego błędu.
    Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

    0