Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

podłączenie sterowników rolet

ekmir 17 Feb 2013 11:15 5070 9
Wago
    ekmir
    Level 24  
    W nowobudowanym domu zostały zamontowane rolety zewnętrzne ze sterowaniem elektrycznym. Wszystkie przewody (od silników rolet) zostały doprowadzone do puszek (głębokich), z których wyprowadzono również przewody do zasilania silników rolet i sterowania nimi - przewody te doprowadzono do miejsc gdzie będa tablice/rozdzielnie.
    W sumie na parterze będzie 9 rolet, a na piętrze 7 + 5 dachowych (velux).
    Planowane jest zastosowanie sterowników rolet np.: http://www.fif.com.pl/produkt/29/336 lub http://www.zamel.pl/pl,68...let_srm10.html.
    Jak należy przyłączyć je instalacji elektrycznej (zasilania)?
    Jakie zastosować zabezpieczenie?
    Czy wystarczy podział na 3 grupy np. parter, poddasze użytkowe, dachowe?
  • Wago
    ekmir
    Level 24  
    Niestety projektant zapomniał o tych elementach budynku, jak się zresztą przyjrzałem temu dokładniej to nie tylko o tych.
    Aż dziw bierze, że tak duże opracowanie, tyle uzgodnień, z pieczątkami różnych "wielkich" w poszczególnych zakresach, a tyle braków i sprzeczności, że można by całkiem obszerny aneks napisać :(
  • Wago
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ekmir wrote:
    Niestety projektant zapomniał o tych elementach budynku, jak się zresztą przyjrzałem temu dokładniej to nie tylko o tych.
    Aż dziw bierze, że tak duże opracowanie, tyle uzgodnień, z pieczątkami różnych "wielkich" w poszczególnych zakresach, a tyle braków i sprzeczności, że można by całkiem obszerny aneks napisać :(

Ale przecież napisałeś:

ekmir wrote:
    W nowobudowanym domu zostały zamontowane rolety zewnętrzne ze sterowaniem elektrycznym. Wszystkie przewody (od silników rolet) zostały doprowadzone do puszek (głębokich), z których wyprowadzono również przewody do zasilania silników rolet i sterowania nimi - przewody te doprowadzono do miejsc gdzie będa tablice/rozdzielnie.

Ktoś to przecież zrobił! Ktoś dobrał też sterowniki (nie mam czasu oglądać linków), więc te sterowniki mają jakąś instrukcję, która objaśnia podłączenie. Czyli wystarczy to zrobić!

Zupełnie nie wiem po co ten temat.
    To nie jest zarzut, ja zwyczajnie nie rozumiem...
    ekmir
    Level 24  
    Sterowniki mają instrukcję i są w zasadzie uniwersalne.

Nie ma tam jednak informacji o:
    - zabezpieczeniach, po których należy je włączyć,
    - czy podłączyć wszystko z jednej fazy czy rozdzielić na poszczególne,
    - czy wszystkie pod jedno zabezpieczenie, czy pod 2 albo 3
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ekmir wrote:
    Sterowniki mają instrukcję i są w zasadzie uniwersalne.

Nie ma tam jednak informacji o:
    - zabezpieczeniach, po których należy je włączyć,
    - czy podłączyć wszystko z jednej fazy czy rozdzielić na poszczególne,
    - czy wszystkie pod jedno zabezpieczenie, czy pod 2 albo 3

W instrukcji tego nie ma, bo tutaj należy się kierować ogólnymi zasadami wykonawstwa instalacji.
    ekmir
    Level 24  
    retrofood wrote:

W instrukcji tego nie ma, bo tutaj należy się kierować ogólnymi zasadami wykonawstwa instalacji.

Stąd moje pytanie do doświadczonych w tym zakresie Kolegów.
    ekmir
    Level 24  
    Od przedstawiciela producenta uzyskałem informację, że należy stosować zabezpieczenie B10A dla max. 5 sterowników silnikami rolet.
    Czy przed tymi zabezpieczeniami należy również zastosować wyłącznik różnicowo-prądowy?
    a-rafal
    Level 10  
    Quote:
    Od przedstawiciela producenta uzyskałem informację, że należy stosować zabezpieczenie B10A dla max. 5 sterowników silnikami rolet.

Bo pewnie potraktowano obwody rolet tak jak obwody oświetleniowe. Sterowniki mają obciążalność 2 A a zatem dla grupy 5 rolet wychodzi 10 A. Zapewne takie było rozumowanie przedstawiciela producenta. I z grubsza można by się było na to zgodzić. Tyle że zabezpiecza się nie odbiorniki tylko przewody. A te jak napisałeś już są położone. Więc zabezpieczenia muszą być dobrane pod przewody a nie podałeś jaki jest ich przekrój. Jeśli to będzie np. 1,5 mm2 to typowe zabezpieczenie wynosi 10 A i wówczas można połączyć w jeden obwód do 5 linii rolet pod zabezpieczenie B10.

Co do RCD to obowiązku nie ma, a zaszkodzić nie zaszkodzi. Najlepiej zrobić analogicznie do obwodów oświetleniowych. Jeśli projektant dał RCD na oświetleniu to postąpić tak samo z obwodami rolet. Będzie jednolicie.

To są tylko luźne propozycje, bo to wszystko powinien uzgodnić projektant. Za to w końcu dostaje pieniądze.