logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 + XP - brak możliwości uruchomienia win7

QBA994 17 Lut 2013 13:56 2094 8
REKLAMA
  • #1 11946509
    QBA994
    Poziom 9  
    Witam, mam następujący problem. Mam 2 dyski twarde:
    1) partycje C: i E:
    2) partycja D:
    Na partycji C: mam Windows 7 ultimate 64bit, a na drugi dysk ( d:) zainstalowałem Windows XP 32bit (chciałem przetestować karte dźwiękową na innym systemie, pisałem o tym w innym temacie). Od tej pory gdy włączam komputer uruchamia się odrazu windows XP, a kiedy go już 'zmusze' - np. wypinając drugi dysk - żeby uruchamiał się win7, zamiast animacji i ładowania się systemu wyskakuje okno :

Czytałem kilka for i wskazówek jednak nie mogę z tym 'ruszyć'. Wyczytałem że można uruchomić płytę instalacyjną win7 i naprawić opcje uruchamiania, jednak gdy daje NAPRAW i wybieram tą opcje wyskakuje :

Czytałem też o wierszu poleceń + DISKPART więc wybrałem tam dysk 2) partycje 1) oraz komenda INACTIVE poczym wybrałem dysk 1) partycje 1) i komenda ACTIVE, nic to nie pomogło. Okno "zarządzania dyskami" wygląda tak :

Wiem że takich tematów było multum, wiem że gdybym zainstalował je w odwrotnej kolejności nie byłoby problemu, ale nigdzie nie mogę znaleźć czegoś co by pomogło. Jeśli wywalenie Windowsa XP byłoby rozwiązaniem to niema problemu w każdej chwili mogę go wyrzucić. Tylko co najpierw?
  • REKLAMA
  • #2 11946825
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    QBA994 napisał:
    Czytałem kilka for i wskazówek jednak nie mogę z tym 'ruszyć'. Wyczytałem że można uruchomić płytę instalacyjną win7 i naprawić opcje uruchamiania, jednak gdy daje NAPRAW i wybieram tą opcje wyskakuje :

A czy wtedy podłączone są oba dyski? Spróbuj zostawić sam ten z Win7.
    QBA994 napisał:
    Od tej pory gdy włączam komputer uruchamia się odrazu windows XP

Zmień w Biosie kolejność bootowania, aby jako pierwsze bootowało z dysku z systemem Win7.
  • REKLAMA
  • #3 11946841
    QBA994
    Poziom 9  
    QBA994 napisał:
    Od tej pory gdy włączam komputer uruchamia się odrazu windows XP, a kiedy go już 'zmusze' - np. wypinając drugi dysk - żeby uruchamiał się win7, zamiast animacji i ładowania się systemu wyskakuje okno :

Tutaj właśnie napisałem, że błąd uruchamiania się Win7 wyskakuje kiedy zostaje podłączony tylko ten jeden dysk
  • #4 11946858
    Manio95
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Ale czy gdy wkładasz płytę Win7 aby naprawić uruchamianie to zostawiasz podłączony tylko ten dysk z Win7?
  • REKLAMA
  • #5 11946880
    QBA994
    Poziom 9  
    co do wcześniejszego postu, to w BIOSie jest ustawiony najpierw dysk z Win7, a co do wkładania płyty, to fakt, chyba nie wkładałem płyty przy wypiętym dysku z XP, lecę sprawdzić.

Dodano po 12 [minuty]:

Niestety, dokładnie to samo, czy drugi dysk jest podłączony czy nie, w instalatorze pokazuje partycje C: , istniejący Windows 7, ale wyskakuje błąd, a to dokładnie ta płyta z której instalowałem go 3 dni wcześniej
  • #6 11950123
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Zainteresuj się bcdedit.
  • REKLAMA
  • #7 11954609
    QBA994
    Poziom 9  
    bcdedit to jeśli dobrze zrozumiałem aplikacja w plikach Windowsa 7, więc kiedy będąc na XP'ku uruchamiam wiersz poleceń jako Administrator i próbuję uruchomić bcdedit.exe otrzymuje :
  • #8 11954655
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    bcdedit tu jest zbędny bo magazyn BCD nie został naruszony a bootsektor partycji C: (wg zrzutu okna Zarządzanie dyskami).

Naprawa z DVD się nie udaje bo w napędzie jest piracki / modyfikowany nośnik...

Jeśli na tym nośniku jest 32-bit programik bootsect.exe na swoim miejscu to otwórz Wiersz polecenia i:

F:\boot\bootsect /nt60 SYS [enter]
  • #9 11954811
    QBA994
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc, ale juz sie z tym uporałem, stwierdziłem że nie ma co gorączkowo odzyskiwać systemu na którym były ledwie sterowniki, podstawowe programy i pulpit który mogę sobie skopiować będąc na drugim windowsie. Uruchomilem instalator, sformatowałem obie partycje z systemami i zainstalowałem jeszcze raz windows 7. Dziękuję Wam za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows 7 Ultimate 64-bit zainstalowanego na partycji C: po zainstalowaniu Windows XP 32-bit na dysku D:. Po podłączeniu obu dysków komputer domyślnie uruchamia Windows XP. Próby naprawy rozruchu za pomocą płyty instalacyjnej Windows 7 oraz komend w wierszu poleceń (DISKPART, bcdedit) nie przyniosły rezultatu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na sformatowanie obu partycji i ponowną instalację Windows 7, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA