Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PHILIPS AJ3115 - Za głośno na najcichszym.

danilka 18 Feb 2013 15:11 951 3
    danilka
    Level 11  
    Witam.
    Mam taki problem, a mianowicie posiadam radiobudzik Philips AJ3115 z cyfrową regulacją głośności. I nawet na poziomie 1 jest za głośno, żeby wieczorem słuchać do snu radia. Jak obniżyć jeszcze głośność tego radia? Wiem, że wtedy będzie grało ciszej w całej 15sto stopniowej skali, ale używam go głównie wieczorami i max na 5 poziomie, więc chciałbym całość ściszyć. Mam jakieś pojęcie o elektronice, natomiast nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
    Pozdrawiam!
    sp3ots
    Level 38  
    Witam !
    Najprostszym rozwiązaniem jest wmontowanie rezystora szeregowo z głośnikiem.
    Rezystor trzeba dobrać doświadczalnie ( max około 100om )o mocy nie mniejszej niż 0,5W.
    Pozdrawiam. Stefan
    1abcd
    Level 6  
    Mam ten sam radiobudzik i dla mnie również głośność na 1 jest o wiele za głośno. Rozkręciłem go, w środku znajduje się głośnik 8 Ohm 1 W, jest też na głośniku napis S F, nie wiem, co on oznacza. Czy wymiana głośnika na 8 Ohm 0,5 W sprawiłaby, że radiobudzik będzie cichszy?
    Adam-T
    Level 41  
    1abcd wrote:
    Czy wymiana głośnika na 8 Ohm 0,5 W sprawiłaby, że radiobudzik będzie cichszy?

Nic nie da, moc podana na głośniku to moc powiedzmy maksymalna, którą głośnik może oddać bez jego uszkodzenia (bardzo uproszczony przykład np możesz unieść 50kg i Ci nic nie będzie a np jakiś nastolatek np 25kg). Jak już chcesz ciszej to tak jak kolega wyżej napisał w szereg z głośnikiem dobierz rezystor. Spadek głośności uzyskasz też wymieniając głośnik na taki który ma więcej niż 8Ω np 16, 32 tylko obawiam się, że to Tobie może nie wystarczyć. Tańszy jest rezystor.