Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Behringer Europower PMH1000 opłaca się ?

kamil14112 18 Feb 2013 16:14 4434 24
    kamil14112
    Level 13  
    Witam. Opłaca się to brać za 400zł ? Trzeszcze tylko 1 potencjometr, a tak to 100% sprawny.
  • Helpful post
    wojtas_177
    Level 22  
    hmm.. zaraz będzie trzeszczał następny, ale jeśli potrzebujesz końcówkę mocy z limiterem to bierz :D
    kamil14112
    Level 13  
    Potrzebuję mocy i w miarę tanio, a Pan wziąłby za te 400 zł ? :)
    DjMapet
    Level 43  
    Jeśli jest sprawny (jeden trzeszczący potencjometr, to pikuś :-)), procesor efektów działa, i jeszcze do tego nie jest za mocno pokiereszowany, to się opłaca kupić za 400 zł.

Pozdrawiam.
    wojtas_177
    Level 22  
    Pracowałem na dwóch takich behringerach. Są bardzo nietrwałe, suwaki 2 miesiące po zakupie zaczynają trzeszczeć, przerywać itp. Ogólnie mikser, jak to behringer dość mocno szumi. Teraz u mnie jeden egzemplarz wisi sobie ze zdjętymi pokrętłąmi i zaklejonymi taśmą izolacyjną w auli, pod 2 pierwsze kanały są podpięte bezprzewodówki. Jeżeli potrzebna jest końcówka mocy ew. sprzęt który raz się ustawia i stoi w jakimś pomieszczeniu schowany przez cały czas, to się nadaje. Do realizacji czegokolwiek na żywo, gdzie trzeba kręcić mix zdecydowanie nie.
    kamil14112
    Level 13  
    Opinia wojtasa_177 troch mnie przeraziła i w końcu nie wiem co zrobił. W nim wszystko sprawne. A np. jeden potencjometr ile kosztuje ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil14112
    Level 13  
    Dziękuję Bardzo za opinie, a czy kupię to wam napisze :) Na razie jestem na tak :)
    wojtas_177
    Level 22  
    Tamte berki, kiedy były nieużywane leżały w swego rodzaju "case", nawet z pianką w środku. Najpierw był jeden, po dokładnie 2 miesiącach poleciał do tyłu na ścianę jako "nagłośnienie stałe" :D Potem administracja auli kupiła identyczny taki, tyle że w innej wersji kolorystycznej. Leży rozebrany w piwnicy, a w auli zagościł już inny mikser.

edit:
    kamil14112
    Jak będziesz oglądał to zerknij na największą atrakcję tego powermixera. Z 15 minut się głowiłem, po co są złącza jack 13/14 i 15/16, skoro urządzenie jest 12-sto kanałowe. Próbowałem tam podawać sygnał (myślałem że to coś w stylu kanał 1 w eltronie 100) ale na sumie sygnału nie było.Do tej pory nie wiem po co one są, chyba to "pozostałość" z wyższego modelu. :D
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    DjMapet
    Level 43  
    Hmm, z instrukcji wynika że można na te wejścia podać sygnał, np. z innego miksera i pojawia się bezpośrednio na sumie: "Channels 13/14 and 15/16 are routed to the main mix without additional tone or volume
    adjustment. For example, using the channels 13/14 and 15/16 you can connect a submixer and utilize the PMH1000’s power amplifier".
    Z mikserami i powermikserami Behringera różnie bywało, ale jak już jakiś egzemplarz parę lat pograł, można było uznać że jest sprawdzony i jeszcze trochę pogra.
    Cena fadera, to 20-30 zł. Potencjometry obrotowe są o wiele trwalsze, choćby ze względu na fakt iż są osłonięte od kurzu/piachu.

Pozdrawiam.
    kamil14112
    Level 13  
    A co lepsze Behringer Europower PHM1000 czy Phonic 740 Deluxe ? Bo mogę zamienić się ADS LX500 za tego Phonica .
    wojtas_177
    Level 22  
    dj-MatyAS wrote:
    A kolega trzyma sprzęt rozebrany w piwnicy... Pisałem o dbaniu o sprzęt...Chyba niepotrzebnie... ;)

Jak wspomniałem wcześniej, kiedy były sprawne, oba były przechowywane w case z pianką.

dj-MatyAS wrote:
    A nie można było zajrzeć do instrukcji obsługi? Dają do każdego egzemplarza...

Żebym ja jeszcze dostał opakowanie i instrukcję od administracji :D

A tak wracając do tematu, ja bym brał phonica.
    kamil14112
    Level 13  
    Nigdzie nie mogę znaleźć jaką on ma moc ... z PMH1000 wyjdę dużo z kasą, bo za ADS'a wezmę z 550-600zł
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil14112
    Level 13  
    dj-MatyAS Ty to zawsze potrafisz pomóc człowiekowi, dziękuję :)
    Anonymous
    Anonymous  
    kamil14112
    Level 13  
    No wiesz, mieszkam na wsi, mam 16 lat, więc szukam najtańszego sprzętu i nadającego się do użytku, nie mówmy o "Hollywoodach" itp. Beh będzie napędzał kolumny, a raczej moje przyszłe kolumny (patrzę na LDM i Elestra).
    wojtas_177
    Level 22  
    Gdybym nie miał "doświadczenia" z PMH1000 to tak patrząc, wybrałbym go ze względów, jakie podał tu już Pan dj-MatyAS. Jednak wiedząc, jak jest z jego kulturą pracy i trwałością odradzam ci go z całego serca. Może jest jakiś "patent" żeby postawić tego phonica "na ukos", gdzieś widziałem takie rozwiązanie w powermixerze yamahy.
    DjMapet
    Level 43  
    kamil14112 wrote:
    Bo mogę zamienić się ADS LX500

Czyli co :!: Masz ADS-a LX-500 i chcesz go zamienić na Phonic-a :?: Hmm. :-(

kamil14112 wrote:
    z PMH1000 wyjdę dużo z kasą, bo za ADS'a wezmę z 550-600zł

Przemyśl to :!:
    Ja na pewno nie sprzedał bym ADS-a, by kupić Behringera.

Pozdrawiam.
    kamil14112
    Level 13  
    Muszę mieć kase na nowy sprzęt, więc sprzedaje wszystko co mam i kupię nowe :) Za ile sprzedam ADS'a Lx500, mixer Numark DXM 06, głośnik STX 15.3.800.4 i kolumny "Eltron60" z 2x GDS 30/30. Wszystkie żeczy 100% sprawne, może ktoś się orientuje i wie za ile mogę sprzedać każdy przedmiot osobno ?

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.14. Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    Nie w tym dziale takie pytania.
    (dj-MatyAS)
    kamil14112
    Level 13  
    Dajmy na to 1300zł, bo mam trochę swojej kasy. Za 800 można dostać paczki Elestra, i 500 na wzmacniacz :)
    DjMapet
    Level 43  
    Jak kupisz porządne Elestry i końcówkę do nich, to czemu nie. Jednak w tej cenie Elestry mają moc 150-200W i impedancję 8 Ohm a za 500 zł trudno kupić lepszą końcówkę od tego ADS-a.

Pozdrawiam.
    kamil14112
    Level 13  
    W grę wchodzi tylko powermixer, bo nie chcę wydawać pieniędzy na dodatkowy mixer ;)

Dodano po 10 [minuty]:

Od tego Beha nic lepszego w tej cenie nie znajdę, 400zł .... Myślę, że to w miarę przystępna cena :) Jak będę dbał o niego i zabezpieczę potencjometry tak jak doradził kolega to myślę, że nie powinno być z nim problemów :) Co wy na to ? Patrzcie na to jak na sprzęt za 400 zł, a nie z górnej półki :)