Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux EWF 8040 W - Procesor nie włącza grzałki - poza tym wszystko OK.

18 Lut 2013 17:01 3861 8
  • Poziom 15  
    Pralka Electrolux EWF 8040 W.
    Pralka ma presostat elektroniczny, obwód grzałki bezpośrednio z programatora - czyli: noga procesora, tranzystor włączający przekaźnik i sam przekaźnik.
    Procesor nie podaje napięcia na bazę tranzystora włączającego przekaźnik grzałki, jeśli wysteruję ten tranzystor grzałka działa, więc gdyby procesor był łaskaw podać napięcie na bazę tranzystora wszystko było by ok.

    Czujnik temperatury przy 20st. ma rezystancją ok 14kΩ i reaguje ładnie na zmianę temperatury.
    Na czujniku jest napięcie (ok 4V) i to napięcie dochodzi do nogi procesora.

    Grzałka sprawna bez upływów.

    Zamiast czujnika temperatury wstawiłem potencjometr 50kΩ i próbowałem "złapać" punkt zadziałania grzałki - bez skutku.

    Skończyły mi się pomysły. Czy to możliwe by procesor tak "wybiórczo" się uszkodził? Wszystkie programy działają prawidłowo - poziom wody, silnik, blokada, pompa - tylko to nieszczęsne grzanie.
  • Poziom 15  
    PBK napisał:
    zlustruj dokładnie wiązkę przewodów na dole po lewej stronie patrząc od tyłu


    Nic nie przetarte, pomiary na wtyczce programatora w porządku.

    (Babcia przyzwyczaiła się do pralki i nie chce słyszeć o nowej ;-) )
  • Poziom 15  
    No i wymiękłem. Pożyczyłem Babci jakąś Amicę, może jednak przyzwyczai się do innej pralki... :-)

    Gdyby ktoś z Kolegów miał możliwość przetestowania programatora od Electrolux EWF8040W to chętnie skorzystam z takiej usługi.
  • Specjalista AGD
    ks_robak napisał:
    Czujnik temperatury przy 20st. ma rezystancją ok 14kΩ i
    Ntc powinno mieć 6,8 k przy temperaturze 20 stopni. Jeśli chodzi o moduł , to zrobić mogę wszytko, łącznie w wymianą procesora.
  • Poziom 15  
    iskrownik napisał:
    Ntc powinno mieć 6,8 k przy temperaturze 20 stopni.


    Podstawiłem 6,8 kΩ NTC - ustawiłem "Syntetyki 50st" - po pełnym cyklu prania wypuściła zimną wodę. Klops.
  • Specjalista AGD
    ks_robak napisał:
    Podstawiłem 6,8 kΩ NTC
    W trybie serwisowym grzeje?? Generuje jakieś błędy??
  • Poziom 15  
    iskrownik napisał:
    W trybie serwisowym grzeje?? Generuje jakieś błędy??


    W trybie serwisowym grzeje.
    Po wejściu w serwis, na pozycji 6 wybieraka, pobiera wodę i zaczyna grzać.

    Żadnej sygnalizacji błędów nie zauważyłem.

    W tej pralce bęben jest nierozbieralny, łożyska jeszcze dobre choć już jakby zaczynały się odzywać, więc wygląda mi na to, że trzeba będzie pralkę zezłomować - chyba że jeszcze coś wymyślicie... ;-)
  • Specjalista AGD
    ks_robak napisał:
    Po wejściu w serwis, na pozycji 6 wybieraka, pobiera wodę i zaczyna grzać.
    .
    W takim razie soft do aktualizacji.