Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar słoneczny elektronika

Nereus 19 Feb 2013 00:16 22386 18
Suntrack
  • Zegar słoneczny elektronika

Witam forumowiczów.
    Od jakiegoś czasu zastanawiałem się, co zrobić z ogniwami słonecznymi od chińskich pseudoładowarek słonecznych do telefonów. Parametr taki, że to to po prostu ładować nie mogło, ale w zupełności wystarczające, by zapewnić zegarowi na ścianę niewyczerpalne źródło energii. No więc tak oto powstał zegar, który chciałbym Wam przedstawić. Zasada prosta, a mianowicie odrobina światła, które wpada przez okno (niestety od strony północno zachodniej, więc słoneczko tu nie zagląda) musi wystarczyć do naładowania akumulatorka i zapewnienia pracy zegarowi. Genaralnie układ poza kondensatorami, które oprócz magazynowania energii stanowią tarczę zegarową nie kosztował mnie nic, bo wszystko wydłubane z rupieci. Dodatkowo umieściłem woltomierz ze starego magnetofonu bodaj "Kapral" jako wskaźnik naświetlenia i jakiś termometr wydłubany z chińskiej konstrukcji. Całość z założenia ma stanowić oryginalną wizytówkę elektronika i nietypową ozdobę przy zachowaniu funkcjonalności.

Zegar słoneczny elektronika Zegar słoneczny elektronika Zegar słoneczny elektronika Zegar słoneczny elektronika Zegar słoneczny elektronika

Oceńcie sami. :) Zegar już tyka ponad rok i aku wciąż naładowany. :) Jakość fotek średnia, bo z komórki. Schemat dość ogólny, bo i dowolność ogromna. :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Nereus
    Level 12  
    Has specialization in: komputery
    Nereus wrote 37 posts with rating 217, helped 1 times. Live in city Grudziądz. Been with us since 2003 year.
  • Suntrack
    FastProject
    Level 28  
    Bardzo ładne, pomysłowe i estetyczne wykonanie. Ładna płytka, a jakie ona ma wymiary?

Na jak długo wystarcza podtrzymanie zasilania po naładowaniu, a przy braku oświetlenia?
    Tarzan21
    Level 12  
    Wykorzystanie kondensatorów jako tarczy - genialne w swojej prostocie :)
    Schemat mógłby być troszkę bardziej szczegółowy ale to szczegół :P
  • Suntrack
    Jackziom
    Level 23  
    Bardzo pomysłowa konstrukcja... :) Mam jednak pytanie: Czy nie przeszkadzają Ci te czarne wskazówki? Chyba lepsze byłby białe. Jest jeszcze kwestia cyfr na cyferblacie- jeśli nie są niczym pokryte to wraz z biegiem czasu miedź będzie się utleniać.
    bobeer
    Level 28  
    Projekt mimo swojej prostoty urzekł mnie pomysłowością.
    (myślałem że na lcd wyświetla się data, albo poziom światła, ale woltomierz też może być ;))
    + za kreatywność kondensatorową i estetykę :)
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sam projekt bardzo fajny, widzę, że na płycie jest też termometr i jakiś wskaźnik świetlenia - mógłbyś przybliżyć temat? Czyżby to było z demontażu z jakiejś pogodynki?
    Niestety schemat pozostawia, ekhm, wiele do życzenia. Polecam w tej kwestii zapoznać się z ta stroną: http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html -> kurs eagle
    gbd.reg
    Level 21  
    Czy te czarne wskazówki na tle paneli słonecznych są dobrze widoczne? Osobiście poryłbym całą płytkę czymś czarnym (prócz paneli oczywiście) i wskazówki dał białe, srebrne albo innego, wyróżniającego się koloru. Poza tym wszystko wygląda świetnie :)
    waldekgg
    Level 11  
    Pomysł genialny . Białe wskazówki godzinowa i minutowa byłyby lepiej widoczne na tle ciemnych ogniw. Japodobną zasadę zastosowałem do doladawywania baterii budzika , od kilkiu lat spełnia się w 100%. Pozdrawiam.
    manekinen
    Level 29  
    Wykorzystanie tych kondensatorów jako elementów tarczy jest po prostu mistrzowskie. Wskazówki można wymienić na jakieś białe lub nawet błyszczące i zegarek świetny :)
    Nereus
    Level 12  
    Witam. Przyznam się że schemat narysowałem na szybko i z pamięci bo po prostu już nie istnieje. Projekt z 2011r. i od grudnia 2011 sobie tyka. W międzyczasie zawirusowanie kompa i tyle zostało co zostało:) Słowem lepszego schematu nie będzie ale myślę że kazdy z szanownych kolegów jest sobie w sanie taki schemacik wyobrazić. W sumie wskazówki białe byłyby z pewnością bardziej widoczne ale jak okazuje się w praktyce wcale nie jest źle z czarnymi( Na fotkach jakoś bardziej zlewają się z tłem ogniwa słonecznego. Sama płytka wszystkie ścieżki ma chemicznie pocynowane zaś elementy graficzne jak cyfry oraz napisy również wytrawione w miedzi nie są cynowane. całość pokryta urethanem więc miedź po roku nadal ładnie się błyszczy:) Wyświetlacz to właśnie termometr. wydłubany z chińskiego wentylatorka biurkowego na usb. Wentylatorek straszna tandeta i jak to chińczyk niedomagał od początku do szybkiego jego końca:) ale termometr temperaturę pokazuje dobrą:) Ten zielono-czerwony prostokąt pod prawym solarem to właśnie wskaźnik wysterowania wydłubany ze starego polskiego magnetofonu. To po prostu malutki ustrój magnetoelektryczny który tu robi za woltomierz-światłomierz. Wiem że ładuje gdy wskazówka wchodzi na zielone. na czerwonym polu to już za ciemno dla zegara. Na fotce nie widać wskazówki bo akurat w jej miejscu jest odblask światła. testowałem ile wytrzyma zegar na tym małym pastylkowym akumulatorku i dawał radę całe 3 dni:) nie jestem pewien czy w momencie rozpoczęcia testu był całkowicie naładowany bo test robiłem na samym początku uruchomienia zegara. Jeśli jednak nawet nie był naładowany do pełna to nie spodziewałbym się długiego czasu działania zegara bez doładowywania bo akumulatorek ma o ile pamiętam zaledwie 40mAh. Wymiary zegara to Średnica 25cm, kondensatory wlutowane na obwodzie o średnicy 20,5 cm - wymiar podyktowany długością wskazówek ale i wymiarem ogniw słonecznych. musiały się po prostu zmieścić w okręgu:) Mam mechanizm ze złotymi wskazówkami lecz niestety średnice otworów we wskazówkach inne więc podmiana odpada a z kolei wymiana mechanizmu nie wchodzi w grę bo ma za krótki gwint i wskazówka godzinowa zahaczałaby baterie słoneczna. z dość grubego szkła są te ogniwa. poza tym w zegarze jest mechanizm który tyka normalnie co sekundę zaś ten ze złotymi wskazówkami to tzw mechanizm płynący który tyka jak głupi zużywając wiecej prądu. Nie wiem czy baterie słoneczne dałyby radę zasilić mechanizm płynący bo te mechanizmy żrą wprost baterie:(
    szpitalniak
    Level 2  
    to w końcu twój pomysł?czy nie?bo w linku powyżej ten sam projekt.
    Jackziom
    Level 23  
    szpitalniak wrote:
    to w końcu twój pomysł?czy nie?bo w linku powyżej ten sam projekt.

Tak to ten sam projekt- tylko, że wylądował na tej stronie. Może komuś się podobało i tam umieścił. Artykuł na tej stronie jest tłumaczony z elektrody na angielski.
    TMK_M
    Level 22  
    W opisie jest nawet link do elektrody.
    konti
    Level 27  
    Bardzo fajny projekt. Kiedyś również miałem sporo tych ogniw , ale je wyrzuciłem . Udostępniasz wzór PCB ?
    c4r0
    Level 36  
    Bardzo pomysłowy i fajny projekt. Jednak do estetyki dużo dodałaby soldermaska na płytce.
    Nereus
    Level 12  
    Ha ha ale jaja! Oczywiście że pomysł mój z resztą w artykule w tym linku piszą że autorem jest Nereus czyli ja:) Z resztą na płytce pomiędzy ogniwami słonecznymi są wytrawione moje inicjały i data. T.S. 2011:) Poza tym to oni przekierowują do mojego artykułu na elektrodzie. Kto by pomyślał że taki prosty pomysł spotka się z takim zainteresowaniem. Jak pisałem niewiele po projekcie zostało ale znalazłem jeszcze projekt tarczy Zegar słoneczny elektronika niestety jest to jpg. nie pytajcie o inny bo po prostu nie mam już. i tak cudem zachowało się to:( Soldermaska? Uważam że płyta z soldermaską wyglądałaby jak fabryczna a nie o to chodziło mi przy budowie zegara. miał wyglądać jak domowa konstrukcja i tak właśnie wygląda:)
    pavvellek
    Level 10  
    Fajny projekt, taki trochę w klimacie matrixa. Wskazówki proponuje dać chromowane, albo ocynować je w nie regularny sposób, będzie lepiej widać, no i skomponuje się z resztą. Szkoda że sam nie jestem elektronikiem choć zawsze mi się to podobało. Pozdrawiam i kibicuję na przyszłość.
    kaes2000
    Level 13  
    tak w kwestii formalnej.... b113 kapral nie miał woltomierza. Mnie to wygląda na wskaźnik wysterowania od Thomson 303.