Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon pixma mp495 - Canon pixma mp495 - błąd 5200, którego nie da się usunąć

mari02 19 Feb 2013 17:14 12738 8
    mari02
    Level 9  
    Dwa dni temu założyłam nowy, oryginalny tusz. Wczoraj wydrukowałam jedną stronę. Dziś nie mogę drukować - pojawia się błąd 5200. Sprawdziłam kable USB, ale są w porządku. Po wyjęciu tonera jest trochę zalany. Na wyświetlaczu pojawia się P08. Próby likiwidacji problemu przez naciskanie power+reset itd nic nie dały. Po kilkunastu takich próbach drukarka nie chciała dalej współpracować - nie włączyła się wcale. Po jakimś czasie udało mi się ją załączyć, ale nadal jest problem 5200.
    Pomocy:(
    User removed account
    User removed account  
    mari02
    Level 9  
    Próbowałam no i właśnie nie jest ok:(

Dodano po 2 [minuty]:

U mnie nadal jest 1 a 0 się nie pojawia.
    User removed account
    User removed account  
    mari02
    Level 9  
    Dziękuję!
    Jesteś cudotwórcą:) niech Ci się wiedzie w życiu jak najlepiej :D
    natalia137
    Level 1  
    Witam. Mam problem z drukarką. Wyskoczył mi błąd, że drukarka nie rozpoznaje kaset drukujących. Miałam już kiedyś taki problem i poradziłam sobie z nim takim sposobem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2503307.html . Dzisiaj znów mam taki problem. Zrobiłam tak samo i drukarka nie reaguje na nic. Nie włącza się. POMOCY !
    User removed account
    User removed account  
    dawidowskis
    Level 12  
    Witam.
    Trafiło do mnie na serwis ostatnio urządzenie Canon MG 3550 z zaciętym papierem (nie pobierała papieru) oraz błędem 5200. Błąd z tego co czytałem i własnych obserwacji wynika z uszkodzonej kasety z tuszem. Podczas drukowania lub podczas automatycznego testu zaraz po uruchomieniu urządzenia nagrzewa się dysza drukująca, a jej niewłaściwa temp. blokuje urządzenie. Nadmienię tylko, że akurat u klienta kasety były kilkukrotnie regenerowane (napełniane). Wymiana kaset (nawet na sprawne zamienniki) rozwiązuje problem z błędem 5200. Co do papieru to w tych urządzeniach i pochodnych często uszkadzają się sprzęgła (zębatki) ścieżki podawania papieru, a objawia się to zablokowanym "językiem" (plastikiem separatora) w podajniku papieru zaraz za pickup rollerem (rolką poboru papieru) patrząc w otwór z przodu drukarki. Próbowałem kiedyś to uporządkować, ale gra nie jest warta czasu jaki poświęca się na rozebranie urządzenia na części pierwsze. Najlepiej od tyłu (klapka rewizyjna) usunąć plastik separatora wraz ze sprężynką. Trzeba tylko uprzedzić klienta, żeby delikatnie dosuwał kartki do końca podajnika. Powodzenia w naprawach ;].