Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Scorpio - instalacja elektryczna

kordel 16 Feb 2005 21:57 5199 14
Wago
    kordel
    Level 25  
    Witam. Mam na stanie forda scorpio 2.0 DOHC z 95 roku. Nie dziala dmuchawa na pierwszym i drugim poziomie, trzeci poziom juz dziala. Wie ktos moze o co tu chodzi? Pobawilem sie troche miernikiem i wiem, ze przelacznik jest dobry tylko na stykach 1 i 2 poziomu nie ma napiecia. Prosze o jakas rade.

Pozdrawiam.
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    kordel
    Level 25  
    Hmm... Ciekawe :-). Ale gdzie to jeszcze moge znalesc? Jak to wyglada? Moze jakis schemacik?
    daro78
    Level 12  
    te drabinki rezystrorow znajdziesz razem z silnikiem od dmuchawy sa w jednym miejscu. widocznie sie przepalily i dlatego na tych biegach nie dziala. w skorpio z tego co pamietam jest po prawej stronie pod deska. zajrzyj od spodu to ja napewno zobaczysz

Dodano po 1 [minuty]:

te drabinki rezystrorow znajdziesz razem z silnikiem od dmuchawy sa w jednym miejscu. widocznie sie przepalily i dlatego na tych biegach nie dziala. w skorpio z tego co pamietam jest po prawej stronie pod deska. zajrzyj od spodu to ja napewno zobaczysz
  • Wago
    kordel
    Level 25  
    Dzieki. Jutro sprawdze. A jak sa przepalone to co znimi zrobic? Wymienic? A moze da sie to jakos naprawic?
    da hool
    Level 13  
    wlasnie jak jest przepalony ten micro temp to co tam podstawic ??
    Jurand1987
    Level 10  
    wystarczy wstawić oprócz tego termika,zwykły miedziany drut,ja tak zrobiłem i już mi długo służy i co najlepsze nie zamierza sie popsuć : )
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Jak by padł bezpiecznik termiczny, to prawdopodobnie dmuchawa nie działałaby wcale. Jeśli nie chodzi na dwóch pierwszych biegach, to padnięnte są rezystory od tych biegów. Wymiana.
    b_2
    Level 10  
    Quote:
    wystarczy wstawić oprócz tego termika,zwykły miedziany drut,ja tak zrobiłem i już mi długo służy i co najlepsze nie zamierza sie popsuć : )

oprócz termika czy zamiast termika? czymś to grozi, poza popaleniem samych rezystorów? fura sie nie zapali? :vamp:

wymieniam już 3 w tym miesiącu kompletny rezystor w wielorybie i trochę mnie to męczy. pomijam, że gdzieś musi tkwić przyczyna, że tak się sypią. (pada silnik dmuchawy?).
    emeryt2
    Level 42  
    Tak! Opory toczne lub zapchane wlot powietrza!
    milejow
    Level 43  
    Jurand1987 wrote:

Lepiej od razu rozpalić pod autem ognisko, po co czekać???
    b_2
    Level 10  
    ok, ogarnąłem temat, w płytce siedzi bezpiecznik termiczny microtemp G4A01 temperatura topnienia 121'C. po zwarciu na krótko dmuchawa rusza na 1 i 2 biegu, więc to wina tego drobiazgu. płytek mam z 4 czy 5, więc mogę sobie na bieżąco wymieniać, tylko dokupię bezpieczników :) od razu pytanko - będzie grzechem, jak zastąpię 121 np. 123'C? bo w sklepie tych drugich mają więcej.

faktycznie silnik dmuchawy popiskuje, więc istotnie to może być przyczyną. gdzie się dało psiuknąłem delikatnie wd40 i umilkło, zobaczymy czy wystarczy, jak nie to będę to rozbierał. wloty powietrza czyste, filtr przeciwpyłkowy wymieniony.

dziękuję za pomoc.
    emeryt2
    Level 42  
    Niektórzy dają termic nawet na 160*C .