Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 605 2.0 - rozrusznik

p605.tk 16 Lut 2005 22:13 3173 15
  • #1 16 Lut 2005 22:13
    p605.tk
    Poziom 9  

    Witam
    Mam taki maly problem z rozrusznikiem.Rozrusznik to valeo =peugeot
    605 2.0 model chyba ...B6RA...
    Okolo 4 miesiecy temu wymieniony zostal korpus oraz szotki i
    szczotkotrzymacz.(nowe czesci)
    Teraz przestal krecic a jesli juz kreci to ma bardzo male obroty -
    dodam ze wskazowka obrotomierza skacze jak "szalona"
    Po sciagnieciu gornej przykrywki okazalo sie ze jedna ze szczotek
    (+) wtopila sie w szczotkotrzymacz . Szczotka stala sie bardzo
    krucha...
    Co moglo spowodowac to uszkodzenie ?
    Czyzby za duzy prad ? czy moze zbyt dlugi czas pracy rozrusznika ?

    0 15
  • #3 16 Lut 2005 22:22
    Jazdaaaa
    Poziom 18  

    jezeli przczyna moze byc za dlugi czas pracy to ile ty nim kreciles?

    0
  • #4 16 Lut 2005 22:24
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Znaczy, że płynął zbyt duży prąd - mogą być następujące przyczyny:

    - zbyt długio czas kręcenia

    - słaby akumulator lub słabe połaczenia - rozrusznik jest silnikiem prądu stałego i jeśli spadnie mu napięcie to aby oddał tą samą moc pobiera większy prąd

    - błedna geometria - źle ustawione szczotki wzgledem biegunów wirnika lub niedopasowanie geometryczne osi pól stojana z wirnikiem

    0
  • #5 16 Lut 2005 22:36
    p605.tk
    Poziom 9  

    Akumulator jest ok
    Czas pracy mysle ze nie przekroczyl 10sekund.

    0
  • #6 16 Lut 2005 22:37
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 16 Lut 2005 22:43
    p605.tk
    Poziom 9  

    Szczotki ktore dzisiaj zalozylem maja symbol PSX 148-149 (1+1)

    0
  • #8 16 Lut 2005 23:00
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 16 Lut 2005 23:19
    p605.tk
    Poziom 9  

    Szczotkotrzymacz kosztowal ok 10pln wiec chyba raczej nie oryginalny .
    Podkladki zalozone.
    Jak sprawdzic wirnik ?

    0
  • #10 16 Lut 2005 23:24
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 16 Lut 2005 23:25
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Cytat:
    Jak sprawdzic wirnik ?


    Powinno się raczej megaomomierzen przy 250V ale można i napięciem z sieci z szeregowo włączoną żarówką. jeśli żarówka świeci to jest przebicie. Pomiaru dokonujemy między żelazem wirnika a dowolnym wycinkiem komutatora.

    0
  • #12 18 Lut 2005 13:02
    p605.tk
    Poziom 9  

    Witam
    Musialem dzisiaj gada z rana pchac bo juz nawet nie krecil.
    Zawiozlem rozrusznik do naprawy i tak jak sugerowaliscie - wina calego zajscia byl wirnik- przypalony nadtopiony -zuzyty.
    Ponadto do wymiany doszly jakies "zebatki" z dlugim czyms :) :) :)
    Koszt 130pln (czesci i naprawa)
    Dziekuje wszystkim za udzielenie odpowiedzi i pomoc.
    Pozdrawiam

    0
  • #13 05 Mar 2005 11:51
    p605.tk
    Poziom 9  

    witam,
    minely dwa tygodnie i znowu pojawil sie problem.
    Gad jeden nie chcial mi dzisiaj odpalic , rozrusznik nie bardzo chcial krecic a jak krecil to bardzo niemrawo i w dodatku wskazowka obrotomierza latala wedrowala po calej tarczy.
    Pozyczylem pradu od innego samochodu i rozrusznik zakrecil idealnie
    Czy mozliwe jest ze zachodzi jakies zwarcie w akumulatorze ?
    Czy moze znowu padl rozrusznik...

    I jeszcze jedno jesli to akumulator to jaki jestem zdecydowany na centre tylko ktora i o jakiej pojemnosci ? wg autodaty potrzeba 50Ah (12/85)-czego dotycza te parametry?, natomiast dla pozostalych silnikow jest to juz 55Ah
    Pozdrawiam

    0
  • #14 05 Mar 2005 11:54
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Wszystko pomiędzy 50 a 60 Ah będzie dobre.

    0
  • #15 09 Cze 2005 00:16
    jarimir
    Poziom 17  

    Witam ja też mam problem z rozrusznikiem, na początku jak się tylko trochę rozgrzał to nie chciał w ogóle kręcić na początku myślałem że to akumulator założyłem nowy i to samo, rozebrałem rozrusznik i okazało się że zużyte były szczotki i brakowało jednego magnesu w stojanie i założyłem nowy stojan i szczotki i na początku było dobrze ale teraz znowu się robi że jak się rozgrzeje to nie kręci tylko będyks wypycha a jak ostygnie to mało silnika nie wyrwie. Co to może być

    0
  • #16 21 Lis 2005 03:21
    cnc service
    Poziom 10  

    Trzeba pamiętać o podkładkach izolacyjnych szczotek - sprężyna dociska obie szczotki i często ktoś kto zapomni o podkładkach robi zwarcie i rozrusznik przestaje działać :)
    W moim D6RA Valeo wymieniłem komplet tulejek z tego co pamietam jest z tym trochę zabawy (chyba ze 4 tuleje) , ale pomogło. Przedtem po wymianie jedynie szczotek działał jakieś 10 miesięcy.
    Pozdrawiam Piotr

    0