Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo III - Po stłuczce nie odpala (gdzie jest czujnik/reset uderz)

piotreks40 20 Feb 2013 21:58 12021 12
    piotreks40
    Level 9  
    Witam,
    jezdze służbowym Berlingo III z 2012 roku 1,6HDi, podczas jazdy w sznurze aut auto poprzedzające mnie potrąciło kota, czego skutkiem było wpadnięcie go pod moje koła. Samochód podskoczył troche i zgasł...za nic nie mogę go uruchomić, poczytałem elektrode i znalazlem ze w poprzedniej generacji Berlingo były montowane czujniki uderzeniowe i należy go zresetować. Nie mogę doszukać sie takiego urządzenia w moim Berlingo. Proszę o pomoc w lokalizacji, pozdrawiam
    DarkSnakee
    Level 20  
    Poszukaj gumowanego przycisku w okolicach akumulatora.
    W zależności od wersji wyłącznik zasilania pompy (*Inertia Switch*) może znajdować się po stronie pasażera w okolicach przegrody zaraz za filtrem paliwa.
    piotreks40
    Level 9  
    ok jutro bede grzebać dzięki
    DarkSnakee
    Level 20  
    Tylko pytanie czy nie ubyło ci paliwa? Może ten kot coś urwał ?
    Anonymous
    Anonymous  
    piotreks40
    Level 9  
    DarkSnakee wrote:
    Tylko pytanie czy nie ubyło ci paliwa? Może ten kot coś urwał ?

Paliwa nie ubylo takze licze na ten czujnik badz cos...

Motronic wrote:
    piotreks40 wrote:
    ok jutro bede grzebać dzięki

To sobie pogrzeb w kalesonach, zaś ten co ci radzi abyś poszukal czegoś gumowego to niech sobie kupi sam durexy.
    10 lat temu PSA zapomniało o wyłacznikach inertialnych i tą funkcje pełni sensor poduszek blokując kalkulator wtrysku.

Nie ma to jak ciepłe słowa moderatora...w takim razie nie zostaje mi nic innego jak serwis, dzieki
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    piotreks40
    Level 9  
    Motronic,
    dzięki choć liczę, że da się to jakimś małym kosztem usunąć, pozdrawiam
    bodzio012
    Level 33  
    Rękami tego nie zrobisz, serwisówka
    jarciu_11
    Level 20  
    Motronic wrote:
    Jest uderzenie, rejestruje to sensor poduszek powietrznych i wtedy blokuje kalkulator silnika

A że tak zapytam gdyż z francuzami mam niewielką styczność. Jest możliwość zablokowania stera w sposób jaki opisujesz bez wystrzału poduszek.
    Anonymous
    Anonymous  
    piotreks40
    Level 9  
    auto poszlo do serwisu, jednak zwierz nie tylko zablokował kalkulator (podobno ten bład też był) wyrwał także i zniszczył czujnik polożenia wału, kostkę, wiązkę i jakis fragment obudowy...no nic auto jutro będzie naprawione:) dziekuje za odp pozdrawiam
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widzisz, tyle rzeczy uszkodzonych które mają wpływ na pracę silnika, a Ty wyczytałeś o uderzeniówce, której na dodatek nie ma....

Prócz dolania spryskiwacza i oleju, nic więcej pod maską lepiej nie rób.