Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak 19V na inwerterze. Siemens Amilo LI1718

20 Lut 2013 22:07 3336 22
  • Poziom 14  
    Witam. Zakupiłem właśnie laptopa Siemens Amilo LI1718, model MS2212...bez podświetlenia matrycy.
    Na wejściu inwertera jest 6 pinów.
    czarny kabelek - masa
    czarny - masa
    biaąy - około 3V
    biały - różne napięcia w zależności od rozjaśnienia ekranu
    czerwony - 0V
    czerwony - 0V
    Na płycie głównej znajduje się 40-pinowe gniazdo w które to wpięta jest właśnie wtyczka z przewodami do matrycy i inwertera.
    Sprawdzałem ohmomierzem i brak jest przejścia między wtyczką do inwertera a wtyczka do 40-pinowego gniazda na płycie ( do lutu przewodzika na 40-pinowej wtyczce przejście jest ale już z samego lutu do pina nie mogę znaleźć.
    Przy wyciągniętej wtyczce na płycie sprawdzałem wszystkie napięcia jakie powinny dojść do inwertera i tam także brakuje napięć do czerwonych przewodów a domyślam się że powinno tam być napięcie zasilające tzn około 20 V
    Także z moich pomiarów wstępnie wynika ze sam przewód do inwertera jest uszkodzony ale czy jak go wymienię to wtedy pokażą się napięcia na czerwonych przewodach inwertera ?
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Spec od komputerów
    Jaka to płyta?
  • Poziom 14  
    Pojęcia nie mam. gdzie mogę to sprawdzić ? co muszę odkręcic zeby dojść do modelu ?
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Spec od komputerów
    kopawel napisał:
    Pojęcia nie mam. gdzie mogę to sprawdzić ? co muszę odkręcic zeby dojść do modelu ?

    Na laminacie, nie pamiętam w którym miejscu jest oznaczenie.
  • Poziom 14  
    Mam ściągniętą tylko to co na obrazkach. Czy muszę do dalej rozbierać ? Wiem ze ma procesor Intela 1.7 GHz,1 GB Ramu i 120 GB dysk.

    Brak 19V na inwerterze. Siemens Amilo LI1718 Brak 19V na inwerterze. Siemens Amilo LI1718 Brak 19V na inwerterze. Siemens Amilo LI1718 Brak 19V na inwerterze. Siemens Amilo LI1718
  • Spec od komputerów
    kopawel napisał:
    Mam ściągniętą tylko to co na obrazkach. Czy muszę do dalej rozbierać ?

    Tak musisz rozebrać całego.
  • Poziom 14  
    No to dopiero w sobotę go rozbiorę. po numerach seryjnych nie da rady zobaczyć ? Dużo tych płyt naprodukowali żeby to trudne do znalezienia było ?
    Dzięki za pomoc.
  • Spec od komputerów
    Jakie masz napięcie na pinach 35 i 37 złącza CN3?
  • Poziom 14  
    na obu pinach jest po okolo 20 V. ale przypadkiem przy mierzeniu zwarłęm delikatnie styki 35 i 33 lub 33 i 31 i delikatnie się kolo nich zaczernilo ? mogło się coś uszkodzić przez to ? masakra :/

    Dodano po 3 [minuty]:

    Uruchomiłem laptopa. Niby zwarłem te dwa styki ale nadal wszystko działa. Prócz tego podświetlenia....czyli właściwie bez zmian na gorsze.
  • Spec od komputerów
    Do wymiany taśma matrycy.
    Czy po zwarciu nadal masz napięcie na w/w pinach?
  • Poziom 14  
    Tak, napięcie nadal jest na tych pinach, także może nic mu nie będzie. To dzieki. Zamawiam taśmę i dam znać czy pomogło.
  • Poziom 14  
    Witam. Właśnie dostałem taśmę. Wymieniłem ją i nadal brak podświetlenia. Na inwerterze są już wszystkie napięcia, ale podświetlenia wciąż brak. No to teraz nie wiem czy inwerter czy świetlówka do wymiany.

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    Właśnie sprawdziłem świetlówkę i jest pęknięta na pół. Zamówiłem właśnie 2 nowe za niecałe 20 złotych ale bez przewodów także będzie lutowanie.
  • Poziom 14  
    Dzisiaj przyszły mi świetlówki. Polutowałem, podłączyłem i już działa. Czyli uszkodzona była taśma i pęknięta świetlówka.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jeszcze coś....gdy jasność podświetlenia ustawiona jest na maximum wtedy wszystko jest ok. Ale gdy ściemniam to delikatnie zaczyna brzęczyć inwerter.
    Powodem jest dopalający się inwerter czy może źle dopasowana świetlówka do inwertera ?
  • Poziom 13  
    Witam

    Podepnę się pod temat. Mam ten sam model i również był brak napięcia 20V. Uszkodzona okazała się taśma - spalona ścieżka we wtyczce. Przylutowałem zastępczo przewód do pozostałości ścieżki. Napięcie 20V pojawiło się ale nadal nie podświetlał - uszkodzony bezpiecznik w inwerterze co wskazuje na uszkodzenie inwertera (początkowo podejrzewałem spalenie ścieżki przez przywarcie we wtyczce ekranu przewodów do ścieżki, bo akurat przebiegał bezpośrednio przez nią). Po wymianie bezpiecznika nadal nie podświetla. Do inwertera dochodzi masa, 3,3V, 20V i jeden przewód bez napięcia. Sprawdziłem i jest połączenie elektryczne z wtyczką. We wtyczce przewody połączone są z pniami: 20V - pin 35 i 37, 3,3V - pin 4, przewód bez napięcia - pin 2. Z pierwszego postu wynika, że powinno być tam napięcie zmieniające się w zależności od rozjaśnienia matrycy u mnie jest 0. Nie wiem czy powinno dochodzić tam napięcie od razu z wtyczki nawet z wypiętym inwerterem, czy dopiero przy sprawnym inwerterze jako powrót z niego do płyty. Mogę kupić inwerter nie są drogie ale niepokoi mnie brak tego napięcia a nie chciałbym niepotrzebnie wydać kasy jeżeli jest uszkodzona płyta.
    Pozdrawiam
  • Spec od komputerów
    Nie jest to uszkodzenie inwertera.
  • Poziom 13  
    Czyli płyta główna tak? Jest sens to robić? Czego tam szukać?
  • Poziom 14  
    No więc. Uszkodzona była taśma z płyty do invertera oraz zbita świetlówka w matrycy.
  • Spec od komputerów
    B_U_L_I napisał:
    Czyli płyta główna tak? Jest sens to robić?

    Tak.
  • Poziom 14  
    NIE !!

    Uszkodzona była taśma między inverterem a płytą główna oraz świetlówka w matrycy.

    Taśmę i świetlówkę zamówiłem z ebay. Taśmę podmieniłem z uszkodzoną, w matrycy wymieniłem świetlówkę i wszystko działa. Płyta główna jest sprawna.
  • Spec od komputerów
    kopawel napisał:
    NIE !!

    Co nie?
    przeczytaj post autora.
  • Poziom 14  
    Ja jestem autorem.
  • Spec od komputerów
    kopawel napisał:
    Ja jestem autorem.

    Chodziło mi o B_U_L_I .