Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki zamiennik do tranzystora D636-R ?

maciek96133 21 Lut 2013 11:43 2478 18
  • #1 21 Lut 2013 11:43
    maciek96133
    Poziom 8  

    Witam! Mam pytanie takie jak w temacie. Jaki zamiennik do tranzystora D636-R ?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    0 18
  • CControls
  • #3 18 Mar 2013 22:21
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    No a gdzie kupić BC168?
    Wstaw BC547B, BC548B itp.
    Patrz na wyprowadzenia.

    0
  • #4 18 Mar 2013 22:25
    pietia434
    Poziom 22  

    trymer01 napisał:
    Wstaw BC547/8.
    ?

    0
  • CControls
  • #5 18 Mar 2013 22:58
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    pietia434 napisał:
    trymer01 napisał:
    Wstaw BC547/8.
    ?

    Kolego pietia434 - nie rozumiem tego pytajnika.
    Zasiewasz wątpliwości autorowi pytania? - niepotrzebnie.
    BC168, BC238 to starocie - gdzie je kupi? - tam gdzie i 2SD636?
    BC547B/548B to idealne odpowiedniki 2SD636R - moc większa, Ic identyczne, napięcia - większe, częstotliwość graniczna - większa, jeśli grupa B - to beta identyczna albo większa, C0b identyczne.
    Tylko obudowa i wyprowadzenia inne - pisałem aby zwrócił na to uwagę. To chyba nie problem przy montażu przewlekanym?
    http://datasheet.octopart.com/2SD636-Panasonic-datasheet-107636.pdf
    http://www.fairchildsemi.com/ds/BC/BC547.pdf

    0
  • #6 18 Mar 2013 23:01
    pietia434
    Poziom 22  

    Jak już to:
    Kolega nie napisał że ma zamiar to kupić. Pytał tylko o zamiennik.
    I nie napisał też w czym to chodzi...
    Może poprostu wystarczy, że.......NPN.

    0
  • #7 18 Mar 2013 23:15
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Nie wystarczy, że NPN. Bo NPN to też 2N3055, albo BF199, MJE13009 itd.

    0
  • #8 18 Mar 2013 23:27
    pietia434
    Poziom 22  

    Zależy do czego...:)

    0
  • #9 04 Kwi 2013 20:51
    maciek96133
    Poziom 8  

    Dzięki za odpowiedź :D
    Tranzystorek był we wzmacniaczu JVC AX-R551X. Mam jeszcze pytanie ,czy muszę wymieniać od razu w obu kanałach, czy wystarczy w jednym (drugi kanał sprawny)?

    0
  • #10 04 Kwi 2013 22:28
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Wystarczy w jednym.

    0
  • #11 06 Kwi 2013 14:14
    maciek96133
    Poziom 8  

    A czy za 2sa1038 mogę wstawić 2N5401 ?

    0
  • #12 08 Kwi 2013 01:09
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Raczej nie, chociaż to zależy od zastosowania.
    2N5401 ma dużo mniejszą betę od 2SA1038.

    0
  • #13 09 Kwi 2013 16:34
    maciek96133
    Poziom 8  

    trymer01 napisał:

    2N5401 ma dużo mniejszą betę od 2SA1038.

    Co to oznacza ?

    0
  • #14 09 Kwi 2013 19:26
    LemuRR 11
    Poziom 26  

    maciek96133 napisał:
    trymer01 napisał:

    2N5401 ma dużo mniejszą betę od 2SA1038.

    Co to oznacza ?


    Wzmocnienie prądowe.

    0
  • #15 09 Kwi 2013 21:11
    maciek96133
    Poziom 8  

    Więc jako zamiennik za 2sa1038 we wzmacniaczu się nie nadaje?

    0
  • #16 09 Kwi 2013 21:19
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    W jakim wzmacniaczu?
    Czy my tu wróżki jesteśmy?
    Daj schemat/ dane.

    0
  • #17 09 Kwi 2013 21:27
    LemuRR 11
    Poziom 26  

    maciek96133 napisał:
    Więc jako zamiennik za 2sa1038 we wzmacniaczu się nie nadaje?

    Zależy w którym miejscu.
    Ale zazwyczaj we wzmacniaczach, szczególnie we wzmacniaczach wstępnych beta jest ważna.

    0
  • #18 09 Kwi 2013 21:35
    maciek96133
    Poziom 8  

    Więc tak, może od początku. Posiadam wzmacniacz JVC AX-R551X ze spalonym jednym kanałem. Wszystko jest już powymieniane z wyjątkiem tranzystora 2sa1038. Niestety nie posiadam schematu.

    0
  • #19 09 Kwi 2013 22:08
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    2SA992, KSA992, 2SA970, 2SA1124S

    0