Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Harry Classic - Brak RX'a

LuaS 22 Feb 2013 14:12 4794 17
    LuaS
    Level 11  
    Witam, posiadam uszkodzone CB radio President Harry Classic.
    Tx działa poprawnie. Fala nośna i modulacja jest ok.
    Problem jest z RX'em. Jak rozkręcę SQ na max to słychać szum na AM.
    Ledy wskazujące siłę sygnału z RX nie zapalają się w ogóle.
    Przy TX zapalają się wszystkie. Na FM nie ma szumu. Poza szumem nic więcej nie słychać.
    Sprawdzałem wzmacniacz m.cz. TDA 1905 i napięcia wg tego co znalazłem na forum i w danych katalogowych są ok. Nie bardzo wiem gdzie dalej szukać usterki.
    Proszę o pomoc.
    Ps. Czy mimo poprawnych napięć na TDA 1905 jest możliwe, że jest uszkodzony?
    .Labrador
    Level 26  
    LuaS wrote:
    Proponuje na początek zmierzyć czy na wyjściu filtra 455KHz jest napięcie około 1volta (zaznaczone strzałką na niebiesko), jeżeli nie ma filtr do wymiany.

LuaS wrote:
    Na FM nie ma szumu. Poza szumem nic więcej nie słychać.

Nie rozumiem, jest czy nie ma szumu w FM?

LuaS wrote:
    Tx działa poprawnie. Fala nośna i modulacja jest ok.

Jeżeli jest modulacja w Tx! TDA1905 wygląda na sprawny, ale on nie ma wpływu na wskazania sygnału s-meter Led.
    LuaS
    Level 11  
    Jak będę w domu to sprawdzę napięcie na filtrze. Co do FM - nie ma szumu (jest cisza) nie zależnie od SQ.
    Pozdrawiam,
    LuaS

Sprawdziłem - radio które posiadam ma filtr p.cz. 450 kHz (prawdopodobnie to LTU 250 (3 nóżkowy). Fragment schematu zamieszczonego wyżej przez .Labrador
    nie odpowiada temu co posiadam. Wnętrze radia wygląda tak jak w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1771548.html . Jako początkujący w tej dziedzinie chciał bym wiedzieć co jest niezbędne (poza wiedzą) przy serwisie radiotelefonów cb. Oscyloskop 2x50MHz będę mieć za kilka dni. Sondę w.cz. chce zrobić (schematów jest kupę na forum). Poza tym pewnie jakiś generator był by potrzebny. Chciał bym porady od czego zacząć. Trochę teorii posiadam na temat modulacji AM i FM. Czego używacie do serwisowania cb? W jaki sposób sprawdzić od początku do końca tor RX i TX. Zapewne nie da się tego wszystkiego tu opisać na forum. Do tego potrzeba wielu lat praktyki - tak mi się wydaje, ale każdy od czegoś zaczynał.

Jeszcze jedno - bo już miałem kilka przypadków uszkodzenia filtra p.cz. lecz nie 450kHz, a 455 kHz w Harry II i tam głównym objawem było to, że nie było nic słychać na RX'ie tylko cichy szum, a moje radio głośno szumi. Jeszcze jedno co zauważyłem to przebarwienia (termiczne) na TDA 1905, lecz tak jak pisałem wyżej napięcia są ok.

Co do sprawdzania TX'a to na chwilę obecną sprawdzałem nadając tym uszkodzonym radiem pod sztucznym obciążeniem i odsłuchując to na radiu bez anteny oddalonym o ok. 100 cm. Dźwięk był czysty i wyraźny. Być może ten sposób jest dość prymitywny, ale jeżeli nie było by modulacji w AM to nie powinienem usłyszeć niczego poza ciszą - tak mi się wydaje, lecz jak pisałem wcześniej nie mam doświadczenia w tym temacie i czekam na porady od Państwa radiotechników.
    Pozdrawiam,
    LuaS.
    .Labrador
    Level 26  
    LuaS wrote:
    Sprawdziłem - radio które posiadam ma filtr p.cz. 450 kHz (prawdopodobnie to LTU 250 (3 nóżkowy). Fragment schematu zamieszczonego wyżej przez .Labrador
    nie odpowiada temu co posiadam.

Zasada pomiaru jest taka sama, wycinek schematu miał zobrazować pomiar filtra.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

A ja dalej nie rozumiem czy ten szum jest czy nie - w głośniku bez załączonej SQ.

Pisałeś, że :
    LuaS wrote:
    Co do FM - nie ma szumu (jest cisza) nie zależnie od SQ.

a później
    Quote:
    a moje radio głośno szumi.

:?:

Reasumując.
    Jeżeli jest modulacja w AM nadajnika to możemy stwierdzić, że w 100% układ TDA1905 jest sprawny.
    Jeżeli nie ma szumu w głośniku to możemy mniemać, że tor m.cz. RX-a (odbiornika) jest przerwany, prawdopodobnie i najczęściej dzieje się to na potencjometrze Vol. z ON/OFF .
    Jeżeli jest szum FM-owy "głośny" a AM-owy dużo słabszy to możemy przyjąć, że detektory obu emisji i cały tor m.cz. działa a nie działać może sama część w.cz. RX-a (rozstrojenie lub nawet przerwa mechaniczna obwodów rezonansowych, oba filtry ceramiczne, napięcia ARW).

Po tak pobieżnie rozpisanej informacji (od słów "jeżeli") - musisz teraz zabrać się do prostych czynności.
    Po dotykać palcem w różne części elektroniczne RX-a i pomierzyć napięcia, które mniej więcej pokazałem (wg Twojego podanego z linku schematu) :

Miernikiem może być popularny multimetr.

Pozdrawiam.
    multihunter
    Level 26  
    To wygląda jak PTT Tx B+ zwarty i nie rozłącza mam na myśli Q204 o ile to jest to radio ze schematu.
    Po prostu wyjmij go. Zasilanie IC1, ścieżki, przełączniki i te sprawy idące do tego układu.
    Reszta jest słuszna, ale na później, a teraz zacznij od zrobienia tego FM-u.
    LuaS
    Level 11  
    Witam, co do szumu:
    Na AM - głośno szumi, lecz nic poza tym szumem nie słychać,
    Na FM - brak szumu. Jest calkowita cisza.
    Napięcie na wyjściu z filtra - ok. 0,1 V.
    Resztę pomiarów dokonam jutro lub w poniedziałek i napiszę jak to wygląda.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    LuaS wrote:
    Napięcie na wyjściu z filtra - ok. 0,1 V.

To masz przyczynę braku odbioru. :!:

Podpowiem, że powinno być około od +1V do +1,8V .

Pozdrawiam.
    LuaS
    Level 11  
    Witam, mam pytanie odnośnie tego filtra - czy mogę go zamienić filtrem murata 450HT 5 nóżkowym? Jeżeli tak to czy te 3 nóżki gnd muszą być podłączone, czy wystarczy 1?
    multihunter
    Level 26  
    A skąd wiesz, że to wina filtra ? To nie ten uniden, to nie ta bajka. Idź po ścieżkach od zasilania.
    LuaS
    Level 11  
    Ok, zrobię jak piszesz:) Też wydaje mi się, że filtr powinien być ok, ponieważ w momencie gdy filtr jest uszkodzony to na RX'ie jest cisza lub bardzo cichy szum.
    .Labrador
    Level 26  
    LuaS wrote:
    Ok, zrobię jak piszesz:) Też wydaje mi się, że filtr powinien być ok, ponieważ w momencie gdy filtr jest uszkodzony to na RX'ie jest cisza lub bardzo cichy szum.

Raptem RX ożył :D
    LuaS wrote:

Właśnie jak się nie zapalają i jest cisza na odbiorze, takie objawy mogą wskazywać na uszkodzony filtr, przynajmniej od tego trzeba zacząć, tym bardziej że z twoich pomiarów wychodzi 0,1Volta na wyjściu.
    Wybacz ale sam sobie zaprzeczasz.A w ten sposób to do niczego nie dojdziemy, ja wymiękam. :cry:
    Powodzenia.
    LuaS
    Level 11  
    W którym momencie zaprzeczam?
    Od samego początku piszę, że na RX mam szum. Diody się nie zapalają.
    User removed account
    User removed account  
    LuaS
    Level 11  
    Witam, przepraszam za to całe zagmatwanie. Nie chcę się poddawać z tym radyjkiem. Dokonałem pomiaru napięć w punktach zaznaczonych przez SP5ANJ. Zaznaczyłem je na fragmencie schematu. President Harry Classic - Brak RX'a

Zauważyłem, że na pinie 4 (wyjściu z L3 i wejściu na FL2) nie ma napięcia.
    Przy dotykaniu obojętnie której nóżki z FL1 nie słychać żadnej reakcji.
    Gdy dotykałem pin wyjściowy z FL2 słychać reakcję (zakłócenia).

Edit:
    (L3, a nie L4 - kolejny błąd z mojej strony - już poprawiłem)
    Jutro sprawdzę linię zasilania 13,2V.
    multihunter
    Level 26  
    Linia zasilania 13,2V. Uzwojenie wtórne L3 stanowi zwarcie dla prądu DC, ale nie dla w.cz, stąd brak napięcia.
    LuaS
    Level 11  
    Linia 13,2V sprawdzona. Była przerwa na zasilaniu 13,2V (ścieżka w miejscu gdzie przechodzi pod elementami smd miała przerwę). Po usunięciu przerwy RX ożył. Gdy nadaje z innego radia oddalonego o ok. 4 metry do którego mam podłączone sztuczne obciążenie na RX zapalają się wszystkie diody i jest odbiór.
    Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to mimo że RX wygląda na sprawny dalej na wyjściu z filtra nie mam 1V tylko 0,1V.
    Jutro to radio podłącze pod normalną antenę i zobaczę czy wszystko funkcjonuje.
    Pozdrawiam,
    LuaS.
    multihunter
    Level 26  
    Pytałeś się na PW czy L3 uszkodzony - sprawdź ciągłość uzwojenia, to się dowiesz
    Póki co idź po ścieżkach od kwarcu przy syntezie do miksera 2 p.cz.

Jak dochodzi 10,24 MHz, to sprawdź kondensator na niebiesko czy nie jest rozwalony
    Jeżeli L3 sprawny i dochodzi, to jest jego wina w przeciwnym razie jedno z dwóch j/w
    Na zielono wstaw 100nF jakby było ciężko dojść ładu. Zmierz napięcie strojące