Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uniden pro 510xl - brak nadawania i odbioru

22 Lut 2013 17:38 5880 17
  • Poziom 13  
    Witam.
    Jak w temacie brak nadawania i odbioru tylko szumi cicho jak jest podgłoszone na maxa, SQ jak się zacznie skrecać to słychać jedynie delikatne pyknięcie. Radyjko było już u kogoś w naprawie i poprzednik wylutował L401 podstawiłem go z 520xl sądzę ze jest dobry ( zaznaczam że nie dysponuję oscyloskopem i niektórych rzeczy nie mogę sprawdzić). Jest możliwość zmiany kanałów a po naciśnięciu gruszki zapala się dioda TX, S/RF nie pokazuje:
    - 8V jest,
    - LA4445 wygląda na sprawny po dotknięciu palcami końcówek buczy ( podstawię go w najbliższym czasie aby się upewnić ),
    - rezonator sprawny na wszelki wypadek też podstawiałem kwarc 10.240.
    Podczas mierzenia napięć zaobserwowałem, że po przyłożeniu końcówki miernika na bazę tranzystora SMD w okolicach L3 odbieram jakieś radio angielskie słychać dosyć wyraźnie słowa w głośniku radia i skala S/RF zapala się do trzeciego poziomu.
    Skupiłem się głównie na naprawie odbioru ale jeśli i nadawanie jest od tego uzależnione to proszę o sugestie. Szukałem schematu do niego ale nadaremnie sprawdzałem również schemat Jimmy-ego ale różni się. Może mieć na to wpływ CQU450HTG ( jak go sprawdzić ) nie spotkałem się wcześniej z takim uszkodzeniem.
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 26  
    To wszystko wina tej cewki, a więc wszystkie te podmianki są bez sensu. Trzeba najpierw zmierzyć napięcie w TP1.
    Jak jest źle, to dostrajasz tą L401 tak, aby uzyskać tam odpowiednie napięcie. Opis dostrajania był tu kilkukrotnie omawiany.
    Weź pod uwagę to, że oprócz tego uszkodzone może być coś jeszcze wtedy nie dostroisz cewki z tym uszkodzeniem.

    Czeka Cię trudna robota, a L401 trzeba będzie dorobić, co też nie jest łatwe, ale (bez 'grubszych' przyrządów) możliwe.
    Na forum znajduje się opis dorobienia takiej cewki z filtru 7x7 211 na częstotliwość 13,5...16.5MHz.
    Tutaj VCO pracuje z podwajaniem i bez na 16.5/27MHz. Potrzebna jest pomoc dobrego fachury i pomiary krok po kroczku.
  • Poziom 14  
    Kolego,to,że modulator LA buczy,wcale nie musi być sprawny.
    Jeśli po wymianie radiotelefon nie ruszy,obstawiam na uszkodzony stopień mocy,lub pokopane VCO, być może masz tam jakieś zimne luty.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Zimne luty przejrzałem dosyć dokładnie i niczego nie znalazłem. LA wymienię ale raczej by obstawiał tą cewkę ale zobaczymy. We wtorek będę już wiedział więcej. A co sądzicie o tych odbieranych falach radiowych po angielsku? A jeśli to jakieś normalne zjawisko którego wcześniej nie zaobserwowałem naprawiając radyjka, może to występuje tylko w Unidenie?
  • Poziom 26  
    To coś jak radio w radiu tyle, że nastrojone na częstotliwość sygnału 2 p.cz.
    Czy ja dobrze zrozumiałem nie zmierzyłeś napięcia w TP1 i chcesz iść na podmianki ? Naprawdę nie wiem co Ty robisz.
    Wymyj płytę jakimś pędzlem i benzyną, wrzuć na skaner i zapodaj foto, bo inaczej ta robota Cię wykończy.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 14  
    Kolego,podobnie jak w radiotelefonach np Alan 101,na " oko" zimnych lutów nie stwierdzisz.
    Przelutuj dokładnie okolice VCO,luty modulatora LA.Co do odbioru fal,rzecz normalna ,spróbuj dotknąć np. metalową pęsetą nóżki filtra 455.Powinieneś usłyszeć pierwszy program polskiego radia,dodatkowo zmierz na nim napięcie i napisz,jaki rezultat.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Up : multihunter : A nie lepiej zrobić zdjęcie? ;)
  • Poziom 13  
    Uniden pro 510xl - brak nadawania i odbioru Tak to wygląda. Napięcia mierzonego na TP1 ( rozumiem również przez to 7 nogę układu SM5124 ) brak. Nie znalazłem mapy do tego SM5124 napięcia jakie na nim panują (na 20 kanale) podaje poniżej:
    Noga: 1-3,30V
    2-3,21V
    3-6,01V
    4-0V
    5-6,00V
    6-5,99V
    7-0V
    8-0,15V
    9-3,30V
    10-0V
    11-0V
    12-6,43V
    13-0V
    14-0,01V
    15-6,43V
    16-0,01V
    17-6,43V
    18-0V
    Czy może ktoś z was stwierdzić czy jest on uszkodzony czy jak pisano powyżej potrzebna jest regulacja cewką L401 aczkolwiek raczej regulacja by miała sens jeśli było by jakiekolwiek napięcie a w wypadku 0V? Uszkodzony? Radio otrzymałem bez tej cewki wstawiłem z unidena 520 bo chyba się nie różnią. VCO przelutowałem, LA również. W jaki sposób mogę sprawdzić czy ta cewka jest poprawnych parametrów?
    Pomiary na FT2 455 po stronie gdzie jest jedna nóżka 0,63V po stronie gdzie są dwie na tej nie zwartej do masy 0V.
  • Poziom 26  
    Nie dziwne, że L401 nie da się dostroić, bo brakuje tu co najmniej jednej części

    Uniden pro 510xl - brak nadawania i odbioru

    Conajmniej jednej i najważniejszej - diody pojemnościowej Tx/Rx
    Obok znajduje się podobna, która bierze udział tylko w nadawaniu

    Nap. w TP1 powinno wynosić ok. 6V. Foto jest trochę nieczytelne, ale dzięki
    Widać, że Ci na tym zależy, ale tej diody spodziewałem się w najgorszym wypadku

    Masz problem i to duży - co najmniej 3 usterki
  • Poziom 13  
    W czarnym zaznaczeniu jest element tylko że krzywo wlutowany, jeśli chodzi o żółte to z tego co widziałem w podobnym unidenie tylko 520 xl to też tam nie było tego elementu. Jutro podjadę do kolegi który ma takie radio i sprawdzę jak jest u niego. A co sądzisz o wskazaniach SM5124? Na 7 nodze nie powinno pojawić się jakiekolwiek napięcie? Na załączonym zdjęciu pokazałem miejsce gdzie według mnie powinno być połączone z masą, może ktoś z was to zweryfikować?
    Uniden pro 510xl - brak nadawania i odbioru
    A jeśli chodzi o L401 to jeszcze go nie ruszałem.
  • Poziom 38  
    Problem z diodą nie jest aż taki duży. Oryginalnie była tam dioda MA335-TX której najbardziej zbliżonym odpowiednikiem jest dostępna BBY40.
  • Poziom 26  
    Nie spotkałem się, aby chiński Uniden stosował te diody no i jak wiadomo schemat tego radia jest niedostępny
    Czy mógłby kol. Driver- zdradzić jak zidentyfikował brakujący warikap Tx/Rx ? Źródło informacji, pomiary ?
  • Poziom 13  
    Panowie, mały przełom.
    Po włożeniu drugiego SM5124APA radio nadaje bardzo dobrze natomiast odbiór zrozumiały dopiero po podgłoszeniu na max i zkręceniu RT2 RX SIG, dodam że szumów brak a SQ działa tzn odcina dźwięk przy zmianie jego położenia.
    Napięcia na moim TP1 przykładowo na 40ch przy RX ok. 2,41V a przy TX ok. 5,41V przynajmniej tak to wygląda przy próbie dostrojenia VCO ( tak jak to opisywał już ktoś w innych postach ) jest możliwe, że w 520xl będzie inna cewka niż przy 510xl? Aczkolwiek mierząc napięcia w sprawnym 510xl na tej cewce na 40ch przy RX było 1,62V a przy TX 2,57V takie też wskazania miałem na tej cewce co ją przełożyłem od 520xl do mojego 510xl przed dostrajaniem. Jakie według was powinny panować tam napięcia bo pojawiają się sprzeczne informacje. A i jeszcze jedno po włączeniu filtra ANL nie słychać już odbioru ( ustawienia vol i sq jak powyżej ). Pewnie ma to związek z mniejszą czułością radia przez to są słabe szumy podgłoszone musi być na max i wyłączony ANL. Jeżeli ma ktoś sugestie jak rozwiązać ten problem proszę o info.
    A i jeszcze jedno dołożyłem brakującą diodę wymontowaną z 520xl.
  • Poziom 38  
    :arrow: multihunter - nie chodzi o typ diody, czy będzie taka czy inna, typ nie ma większego znaczenia ważna jej pojemność. Już patrząc na ścieżki i elementy można wywnioskować że zrezygnowano z przełączania cewek przy nadawaniu i odbiorze, celem jak największego obniżenia kosztów produkcji. Zastąpiono dwie cewki VCO jedną cewką z odczepem przez co uzyskano zmianę zakresów N/O. Zrobiono przestrajanie zmianą pojemności diod, z których jedna działa przy odbiorze a druga przy nadawaniu. W układzie z rozciąganiem zakresów na cewce z odczepem nie powinna być współbieżnie zmieniana pojemność obu diod pojemnościowych naraz gdyż wtedy nie uzyskano by zmiany podzakresu N/O i PLL mogła by pracować z dużym wzmocnieniem co powodowało by jej niestabilne działanie. Przestrojenie VCO o ~400 kHz na odbiorze i ~200 na nadawaniu wymaga niewielkich zmian pojemności przestrajania, które to zmiany wypadkowej pojemności początkowej na końcową przestrajania na skrajne kanały są w granicach ~1,8pF do 2,5pF oraz są inne na nadawaniu i na odbiorze. Ze względu na stabilność PLL jak i równomierność napięcia wyjściowego VCO na obu podzakresach dobór pojemności w układzie jest bardzo ważny, dlatego z warikapami dali pojemności szeregowe a co za tym idzie większa musi pojemność samych warikapów jak i zmiana ich pojemności przy przestraszaniu, co przekłada się na większe zmiany napięcia przestrajania. Dzięki temu uzyskano odpowiedni zakres łapania i trzymania i odpowiednią stabilność PLL.

    Napięcie na TP jest zależne od indukcyjności cewki VCO i wszystkich pojemności do niej dołączonych w tym pojemności elementów i pojemności montażowych, na które nawet ilość cyny na punktach lutowniczych ma wpływ. Przestrojenie w wymaganym zakresie zarówno przy odbiorze jak i na nadawaniu, jak pisałem, nie wymaga dużych zmian pojemności, więc nawet minimalne różnice pojemności wynikające z tolerancji elementów jak i pojemności montażowych będą musiały być skompensowane "dopasowane" pojemnością warikapów, których pojemność zmieniana jest napięciem z wyjścia PLL (TP1). Stąd wynikają różnice napięć na TP1 nawet w przypadku tych samych typów radiotelefonów i te różnice nie są istotne. Istotne jest natomiast aby tak ustawić indukcyjność cewki VCO aby zarówno na odbiorze i nadawaniu PLL nie zrywała synchronizacji oraz gwarantowała szybkie przestrojenie z kanału 1 na 40 jak i z 40 na 1 oraz zapewniała możliwie krótki czas synchronizacji PLL podczas przechodzenia z N/O jak i z O/N. Tak więc napięcie na TP1 jest sprawą drugorzędną.

    Ważne jest też napięcie w.cz. na wyjściu VCO gdyż ma ono wpływ nie tylko na moc nadajnika ale i na poziom sygnału odbiornika, ponieważ napięcie w.cz. VCO doprowadzone do I-go mieszacza musi być odpowiednie aby zapewnić jego prawidłowe działanie. W związku z tym że cewka ma odczep przekładnia może być nieco inna i przez to inne niż wymagane napięcie w.cz. przy odbiorze. Jeśli będzie za niskie to proporcjonalnie zmaleje również napięcie sygnału na wyjściu I-go mieszacza. Jeśli będzie za wysokie przesteruje mieszacz, co da taki sam skutek to znaczy zmaleje napięcie sygnału I p.cz i dodatkowo mogą pojawiać się zniekształcenia modulacji amplitudy dobieranego sygnału. Sprawdź sondą w.cz. czy napięcie w.cz. na kolektorze tranzystora separatora VCO jest zbliżone do napięcia jakie jest przy nadawaniu. Separator to ten tranzystor na lewo od zółtego zaznaczenia na foto, drugi od krawędzi płytki. Ale przyczyną złego odbioru nie musi być VCO, możliwe że coś jest uszkodzone w samym torze odbiornika.
  • Poziom 13  
    Witam. Dawno mnie nie było ale do rzeczy. Dalej walczę z tym unidenem. Szumy naprawiłem uszkodzony był filtr CQU450HTG. Nadawanie również naprawione tak jak mówiłem wymieniłem scalak SM5124APA dostroiłem napięcie na TP1 do wartości 1,62 V RX na 40 CH. Tyle z dobrych rzeczy a teraz te złe a mianowicie mam szumy ale i tak nic nie słyszę w głośniku tzn. słyszę ale bardzo nie zrozumiale podejrzewam, że jakiś kondensator nie filtruje sygnału jak należy bo jak nadaję drugim radiem to nośna idzie ładnie a głoś zniekształcony.
  • Poziom 38  
    Czemu sądzisz że akurat kondensator uszkodzony? Sprawdź jak odbiera dalsze stacje, ponieważ z drugiego radia sygnał może być za silny i może przerejestrowuje tor odbiornika. Czy sprawdzałeś zestrojenie filtrów II p.cz. po wymianie filtru ceramicznego.
  • Poziom 26  
    Jak już jesteś pewny, że radio jest obnażone z najbardziej chodliwych części,
    to nie wiem dlaczego nie widzisz, że ten uniden jest do przestrojki - element przy kwarcu od strony ścieżki
  • Poziom 13  
    Odbiór z dalszych stacji również zniekształcony, osoba po drugiej stronie mówi że nadaje czysto i wyraźnie więc sądze, że radio jest w "0" , tym bardziej, że radio trafiło do mnie bez przeciętej ścieżki przy kwarcu i kwarc byl oryginalnie przyklejony. Ale sprawdzę wasze podpowiedzi jutro bo może za bardzo wierze ludziom. Niby radio działało jakiś czas w Polsce.
  • Poziom 35  
    warjat napisał:
    Odbiór z dalszych stacji również zniekształcony, osoba po drugiej stronie mówi że nadaje czysto i wyraźnie więc sądze, że radio jest w "0" , tym bardziej, że radio trafiło do mnie bez przeciętej ścieżki przy kwarcu i kwarc byl oryginalnie przyklejony. Ale sprawdzę wasze podpowiedzi jutro bo może za bardzo wierze ludziom. Niby radio działało jakiś czas w Polsce.


    Ludzie to jest dział serwisowy , jak można częstotliwość pracy radia określać "na ucho" ? Szok :shocked!: