Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mondeo 2.0Tddi - Ladowanie na poziomie 12V i brak sygnalizacji lampką na desce

robmaz 22 Lut 2013 22:15 4308 9
  • #1 22 Lut 2013 22:15
    robmaz
    Poziom 20  

    TDDI 2001r.
    Lampka ładowania sprawna.
    Tzn.zapala się po włączeniu stacyjki i gaśnie po uruchomieniu silnika.
    Nie zapala się ponownie nawet po 20 minutach pomimo braku ładowania.
    Czy PCM może obniżyć napięcie do tego poziomu na tak długo nie traktując tego jako usterkę?
    W sterowniku silnika jest błąd P007f.

    0 9
  • #2 23 Lut 2013 01:09
    cybkryst
    Poziom 19  

    Masz alternator do roboty. Nie pytaj co się w nim zepsuło bo nie wiem ale w fordach lampka się zapali jak się pasek zerwie.
    Miłej zabawy z najlepszym napinaczem paska.

    0
  • #3 23 Lut 2013 01:28
    baton180
    Poziom 10  

    mała podpowiedz co do napinacza

    odkrec łape silnika i opusc silnik w napinaczu jest kwadratowy otwór i tam wsadzisz jakas breszke jak sciagniesz nadkole i podważysz o podłużnice pasek sie poluzni

    wczoraj przerabiane :(

    0
  • #4 23 Lut 2013 01:39
    cybkryst
    Poziom 19  

    Jest to na tyle częsty przypadek, że już sobie odpowiedni narzędz dorobiłem i nie muszę nic dodatkowego demontować oprócz filtra paliwa i tej śmiesznej rozpórki.

    0
  • #5 23 Lut 2013 13:20
    w_jurek
    Poziom 9  

    witam problem przerabiałem w zeszłym roku, słabe ładowanie ale ładowanie kotrolka gasłał. okazało się padnięty alternator gdzieś na uzwojeniu ( regulator napięci był sprawny) kupiłem drugi alternator ps w Gdyni w hurtowni zapłaciłem 270 zł za nowy zamiennik naprawa starego w warsztacie ponad 300zł

    0
  • #6 23 Lut 2013 16:46
    wasylek112233
    Poziom 18  

    nie trzeba zadnych przyrządów ani do załozenia ani do zdjecia.... trzeba myslec...
    jesli ktos nie portafi zapraszam na pw..:) ja zakładam pasek gołymi rękoma w minute bez wysiłku nie demontując tak naprawde niczego:)

    0
  • #7 23 Lut 2013 17:40
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 23 Lut 2013 21:19
    cybkryst
    Poziom 19  

    wasylek112233 napisał:
    nie trzeba zadnych przyrządów ani do załozenia ani do zdjecia.... trzeba myslec...


    Taaa już widziałem takie cuda. Podrapane, pogięte, bo nie demontowałem niczego.
    Do Motronic.
    Ja zamiast pręta mam calowy płaskownik i na nim dospawany kwadrat od starej grzechotki. Pręt był za elastyczny w przypadku opornych napinaczy.

    0
  • #9 23 Lut 2013 22:04
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 29 Cze 2015 18:23
    robmaz
    Poziom 20  

    Po regeneracji alternatora ładowanie ok.

    0
  Szukaj w 5mln produktów