Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy Firmware na Pendrivie - Nie mogę wgrać firmware na pendriva.

djmitas 23 Feb 2013 00:42 14400 9
    djmitas
    Level 23  
    Witam. Chciałbym zapytać was czy już ktoś potrafi wgrywać firmware na Pendriva? Pen 2gb:

Device Name: +[G:]+Masowe urządzenie magazynujące USB(Generic Flash Disk USB Device)

PnP Device ID: VID = 058F PID = 6387
    Serial Number: 5&&C04DF62&&0&&2
    Revision: 8.07

Device Type: Standard USB device - USB2.0 Full-Speed (USB1.1)

Chip Vendor: Alcor
    Chip Part-Number: AU6983~AU6987

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

Wgrywam Programem ALCOR i gdy podłączę urządzenie to pokazuje "Unknown Flash" Wiec pewnie nie może wyszukać odpowiedniego oprogramowania, Proszę o jakieś wskazówki co robić. Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź.
    Mariusz Raczek
    Level 28  
    Dane które podałeś o pendrive nie muszą być prawdziwe. Typ chipsetu sterownika i typ pamięci lepiej odczytać z układów, po ostrożnym demontażu, o ile jest rozbieralny.
    Jeśli jakaś firma przyznaje się do wyprodukowania twojego pendrive, może warto poszukać programu naprawczego na stronie tej firmy, w przeciwnym razie trzeba szukać wśród Alcor - chip part-number, a jest tego sporo.
    Na tych stronach powinieneś znaleźć pomoc, w postaci konkretnego programu ale trochę potrwa zanim będziesz wiedział czego szukać.
    http://www.flashboot.ru/
    http://www.usbdev.ru/files/
    Pendrive 8GB (noname) na chipie Alcor stawiał mi wyjątkowo długo opór. Przetestowałem kilkadziesiąt programów do Alcora zanim trafiłem na właściwy. Niektóre programy pokazują złą pojemność pamięci flash, inne znowu znajdują tylko bad bloki. To sygnał, że trzeba szukac innego programu.

Pozdrawiam.
    djmitas
    Level 23  
    Przetestowałem prawie 30 programów od ALCOR i 1 zadziałał lecz na 100% wgrywania wyskakuje błąd. teraz jestem podczas formatowania LOW LEVEL. Ręcznie wybrany firmware SpecTek B63A (AU6990) (jedyny który zadziałał) kilka razy wyskoczył błąd że program alcor przetał działać choć on się nie wyłącza i gdy dochodzi do 100% program pokazuje błąd. teraz nie ma żadnego błędu i mam nadzieję że w końcu się uda. Jeśli to zadziała podziele się programem z firmwarami wyszukanym gdzie indziej aby inni mogli bez szukania (mi to zajęło prawie 2 dni). O wynikach podam za jakąś godzinę. Bo tyle pewnie potrwa formatowanie. po 15min jest 5%

Dodano po 11 [minuty]:

Teraz wyskoczył mi bluescreen z nieznanych przyczyn. Format LOW LEVEL niestety od nowa.

Dodano po 19 [minuty]:

I znów problem. Po zformatowaniu ERROR e505 (nie ma go na liście błędów w programie)

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

A teraz taki odczyt:

Device Name: +[G:]+Masowe urządzenie magazynujące USB(Generic USB Flash Disk USB Device)

PnP Device ID: VID = 058F PID = 1234
    Serial Number: 5&&317840AC&&0&&2
    Revision: 7.76

Device Type: Standard USB device - USB2.0 Full-Speed (USB1.1)

Chip Vendor: Alcor
    Chip Part-Number: AU6981~AU6985

Product Vendor: (N/A)
    Product Model: (N/A)

O co w tym chodzi PID sam się zmienił?

2 Dzień z nim walczę i nic nie pomaga. Ja to zawsze trafię na taki przypadek na który nikt nie zna odpowiedzi :/
    djmitas
    Level 23  
    Patrzyłem już i podane są 2 prawdopodobne firmware które nie są dostępne w żadnym FC MP tool i ALCOR MP. Niby w jednym FC MP tool wykrył ale na końcu jest błąd

Dodano po 6 [minuty]:

Volume: G:
    Controller: Alcor AU6990/AU6987(HL)/SC708(FC8708)
    Possible Memory Chip(s):
    Toshiba TC58NVG5D2FTAI0-D5
    Toshiba TC58NVG5D2FX
    Memory Type: MLC
    Flash ID: 98D79432 76D5
    Flash CE: 1
    Flash Channels: Single
    Chip Code: 0xCA03
    Chip F/W: 66B0
    Group: 90
    VID: 058F
    PID: 1234
    Manufacturer: Alcor Micro
    Product: Mass Storage Device
    Query Vendor ID: Generic
    Query Product ID: USB Flash Disk
    Query Product Revision: 7.76
    Physical Disk Capacity: 0 Bytes
    Windows Disk Capacity: 0 Bytes
    USB Version: 2.00
    Max. Power: 100 mA
    ContMeas ID: B54A-10
    Microsoft Windows XP
    ------------------------------------
    http://www.antspec.com/usbflashinfo/
    Program Version: 7.3.0.454
    djmitas
    Level 23  
    Tagievara can you help me ? Please. I download this version AlcorMP_AU69xx_FC8xxx_04.03.10_11.07.28 Nowy Firmware na Pendrivie - Nie mogę wgrać firmware na pendriva. After Scan Bad Block is error bad block 0/4096. What the option can i choose? Please help me. And thanks for answer. Sorry for my poor English.
    tagievara
    Level 15  
    why this program?
    read report - fw = 66 = try Alcor ver 100915

PS:
    Nowy Firmware na Pendrivie - Nie mogę wgrać firmware na pendriva.
    djmitas
    Level 23  
    Only this program find my PenDrive. On Alcor ver 100915 This program does not see the flash drive

Dodano po 21 [minuty]:

This version find my Pendrive automatically, but setup is good? Nowy Firmware na Pendrivie - Nie mogę wgrać firmware na pendriva.
    djmitas
    Level 23  
    I second time program is runing. Last unsuccessful attempt to upload lasted 3 hours. Maybe this attempt will be faster. When the program finishes the process say whether it worked. But if you can not it will not give up and I will try next. I fight with this USB Flash Drive has 3 days

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

I dont do anything. I wait for end... And error. Help me please. Nowy Firmware na Pendrivie - Nie mogę wgrać firmware na pendriva.