Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferguson Ariva 120 Combo - Brak sygnału z niektórych transponderów.

23 Lut 2013 14:35 5976 7
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.

    Z trzy lata temu wykonywałem dla mojej klientki instalację i przy okazji dostarczyłem jej wspomniany dekoder. Wszystko było "cacy" i przez długi czas był spokój. Niecały miesiąc temu zadzwoniła z prośbą, abym podjechał, bo potraciły jej się niektóre kanały z listy programów. Biorąc pod uwagę ilość czasu jaka upłynęła od chwili, gdy podłączałem sprzęt - niema się czemu dziwić...

    Przyjechałem, pilot w dłoń i się zaczęło...

    Dekoder nie wyszukiwał programów z niektórych polaryzacji, m.in. 11.488 z HB czy 11.186 z Astry. Programy DVB-T po przeszukaniu grzecznie zameldowały sie na liście.
    W ruch poszedł więc miernik i reszta zabawek.

    Sygnał z 11.488 był stabilny na poziomie 10,5 dB przy 4.2 BER -5. Nie pomogło pominięcie diseq'a, ani wymiana konwertera. Podpięty posiadany akurat ze mną Opticum 4060 CX bez trudu odebrał 11.488. Zabrałem dekoder do domu i zmieniłem oprogramowanie.

    Zaskoczyło. Dekoder potrzymałem w domu kilka dni i gdy już chciałem odwieźć do klientki okazało się, że kilka programów znów "zdechło", a paski sygnałowe na dekoderze świecą się na szaro i wskazują 40 i 10 odpowiednio dla siły i jakości sygnału. Dla zabawy zacząłem "bawić się" ustawieniami tp i konwertera. Dopiero przy zmianie ustawienia konwertera na "10450" lub "10600" uzyskałem sygnał. Oczywiście inne tp w tym wypadku padały...

    Na wysłany do serwisu Ferguson'a mail otrzymałem odpowiedź, że wina leży po stronie... instalacji antenowej! Poradzili mi wezwanie profesjonalisty ze sprzętem pomiarowym... :D Na kolejne maile taktowny brak odzewu...


    Mam więc pytanie, czy ktoś już spotkał się z takim problemem, czy jest na niego jakiś pewny, sprawdzony sposób, czy tylko pozostaje zmienić dekoder?

    Jeśli post znajduje sie w niewłaściwym miejscu przepraszam i proszę o przeniesienie.

    Pozdrawiam,
    Krzysztof.
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 26  
    Czy wykonałeś operację przywrócenia ustawień fabrycznych po załadowaniu softu ? Jeśli nie wykonaj przywrócenie, a następnie ponownie wyszukiwanie.
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 2  
    Tak. Zmianę softu wykonałem wg. instrukcji. Ba... Zmieniłem później jeszcze soft na starszy, bo podejrzewałem, że soft może zawierać błąd. To nie przyniosło nic, wiec wróciłem znów na nowy.
  • Poziom 26  
    A jakie są obecne ustawienia parametrów konwertera ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    Ano te Arivy to na razie takie nie dopracowane i po każdej zmianie softu zalecają ustawienia fabryczne i wgrywanie nowej listy poprzez ponowne przeszukanie-blind scan. Nie zaleca się wgrywanie starych list . Gupie ale tak je.
  • Poziom 2  
    Ustawienia konwertera na chwilę obecną - standardowe.

    Wykonywałem przywracanie i wyszukiwanie kilka razy. Co zabawne... przy przeszukiwaniu wg. listy tp przy jednej okazji dekoder zgłupiał i wyszukiwał mi na okrągło te same programy. Nie w kółko to samo, ale po przerobieniu 4 transponderów ponownie wyświetlał mi programy z nich jako nowo wyszukane. Lista tp przeszukanych przewijała się dalej, ale programy wyszukiwały sie wciąż te same :D

    Blind scan nie rozwiązuje zbytnio problemów. Dekoder nie widzi niektórych transponderów.
  • Użytkownik usunął konto