Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przegrywanie VHS na komputer - skaczący obraz

system89 23 Feb 2013 16:43 8751 16
    system89
    Level 10  
    Witam, mam problem ze zgraniem obrazu z kasety VHS na komputer.

Mianowicie próbuje zgrać obraz z kasety VHS na komputer gdzie niestety ten fragment który chce nagrać ma skaczący obraz.

Tak to dokładnie wygląda:
    Link

Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Obstawiałbym problem z kasetą. Ale - mam wątpliwości.
    Po pierwsze - pół roku temu jak puscilem sobie kasete to nie było takiego obrazu. Po drugie - obraz zauważyłem ze skacze tylko w programach które były nagrywane na tvnie (może to mieć jakiś związek, nie wiem ale warto wspomnieć)
    na tej samej kasecie inne programy mają płynny obraz.
    I po trzecie, nie raz zaczyna mi wyskakiwać przy próbie zgrania informacja że materiał jest zabezpieczony przed kopiowaniem, wcześniej wogóle tego nie było, może też to ma jakiś związek. Bo właśnie też komunikat się pojawia przy tych skaczących obrazach, przy reszcie nie zauważyłem.

Zgrywać próbowałem przez róźne programy, VirtualDub (tu miałem problem dodatkowo z synchronizacją audio i wideo) Sony Vegas, Arcsoft ShowBiz + teraz próboje sił na power director 9. W każdym programie obraz skacze. Zmiany formatu PAL nic nie dawało.

Proszę o jakieś podpowiedzi, może idzie to jakoś powykluczać, coś może sprawdzić, porównać. Niezbyt biegły jestem w tym temacie ale prosiłbym o pomoc. Pozdrawiam

Magnetowid: Panasonic NV-FJ622
    SYSTEM ZAPISU WIDEO : 2 GŁOWICE WIRÓJĄCE
    GŁOWICE WIDEO : 4 GŁOWICE
    GŁOWICE AUDIO : 2 GŁOWICE
    Grabber: Cabletech model URZ0192

Podłączenie: przejsciówka Scart (wygląda tak:Link) z wyjściem na composite video (moge też podłączyć przez svideo) + R/L audio

EDIT:
    Przed dodaniem jeszcze dla pewności chciałem posprawdzać co wyda mi się za stosowne, aby coś jeszcze wykluczyć. I prawie rozwiązałem swój problem. Po podłączeniu tych samych kabli RCA co idą do wejścia grabbera cabletech do wejścia w telewizorze - obraz nie skacze. Pojawia się tylko taki pas który przechodzi z góry do dołu co nawet bym powiedział nie przeszkadza tak bardzo, taki zrzut by mnie satysfakcjonował. Jeśli dobrze myśle wyeliminowanie tego pasu pomogłoby wyeliminować skaczący obraz gdy podłączam go pod grabbera. Jakieś pomysły? pozdrawiam
    czarutek
    Level 34  
    Próbowałem poszukać sam, ale bez skutku...
    Czy magnetowid ma korektor podstawy czasu (TBC)?
    system89
    Level 10  
    z tego co widze to nie posiada czegoś takiego.

Jeszcze zakupiłem dziś kabel svideo i spróbowałem zgrać (bo z poprzedniego postu nie wynikało czy to sprawdziłem czy nie) obraz niestety skacze tak samo
    czarutek
    Level 34  
    No nic, jeśli nikt Ci nie pomoże, a materiał nie jest ściśle tajny, to zawsze mogą spróbować zgrabować, na przykład do DV, z nim zrobisz co zechcesz. Udawało mi się już gorsze zgrać, choć to nic jeszcze nie znaczy.
    buczo11
    Level 28  
    Witam!
    Ja również używałem do "cyfryzacji" kasety VHS ArcSoft ShowBiz. Też wyskakiwał komunikat o zabezpieczeniu materiału przed kopiowaniem i nie udawało się tego zrobić-a był to ślub i wesele kolegi na dosyć leciwej taśmie. Potem użyłem Nero 9, ale gdy ustawiłem format na PAL, to po przegraniu, film miał dziwacznie poodwracane kolory. Wyglądało to tak jakby był "kolorowym negatywem". Ustawiłem więc, wszystkie opcje na "automatyczny" i wszelkie problemy zniknęły.
    Być może Twój problem polega na tym, że zabezpieczony przed kopiowaniem materiał tak właśnie się zachowuje (skaczący obraz). Natomiast audycje z TVN "mają tendencje" do zabezpieczenia przed kopiowaniem.
    A czy mógłbyś podać parametry komputera na którym obrabiasz materiał? Starsze procesory, mała ilość RAM-u oraz słabsze karty graficzne wymagały wyłączenia większości programów działających w tle i pozostawieniu tylko VideoGrabbera i programu przechwytującego materiał filmowy. W przeciwnym wypadku, obrazu mogło nie być wcale lub też dziwnie się on zachowywał (wyglądał).
    W dalszym ciągu będę myślał co może być tego przyczyną i jak ją wyeliminować.
    system89
    Level 10  
    Na innym programie problem z zabezpieczeniem kopiowania nie pojawia się. Skakanie obrazu pojawia się w kazdym programie przykładowo virtual dub lub ostatnio próbuje sił na cyberlink power director.

procesor pentium dual core 2,10 GHZ
    grafika GeForce G 105M 512mb
    2gb ramu ddr3 1066

przy wszystkich wyłączonych programach problem nie ustępuje, wykorzystanie procesora skacze miedzy 40-60%.
    Dodam że nie zaczynając przechwytu, ale już po samym podłączeniu w podglądzie ten obraz skacze, będe mógł jeszcze sprawdzić na innym komputerze ale to za około tydzień
    buczo11
    Level 28  
    Witam!

system89 wrote:
    Podłączenie: przejsciówka Scart (wygląda tak:Link) z wyjściem na composite video

Chyba link jest już nieaktywny, ponieważ nie mogę obejrzeć obrazka. Czy przejściówka SCART jest ustawiona na OUT?
    system89
    Level 10  
    @buczo11 - tak jest ustawiony (szczerze nawet nie widziałem tego przełącznika ale już fabrycznie był tak ustawiony, dla pewności przepiełem na IN i spowrotem na OUT gdyby coś nie łączyło ale niema poprawy)

sprawdzałem na drugim komputerze nieco lepszym
    procesor intel core duo 2,20 GHZ
    grafika Radeon HD4570
    4gb ramu

i też powiem że absolutnie nie ma w tym poprawy
    buczo11
    Level 28  
    Witam!
    W takim razie mam prośbę: czy mógłbyś umieścić zdjęcie na którym będą widoczne dostępne we/wy magnetowidu oraz jak wygląda podłączenie tych we/wy do grabbera w czasie przechwytywania materiału? Być może przy materiale zabezpieczonym przed kopiowaniem stosowanie przejściówek typu SCART na RCA i potem do grabbera powoduje konflikt. Napisz jeszcze, jaki typ wyjścia ustawiony jest w programie do przechwytywania obrazu (SCART, S-Video, kompozytowe), oczywiście w programie gdzie nie występuje komunikat o niemożliwości przegrania materiału zabezpieczonego przed kopiowaniem.
    Spróbuj również skorzystać z Windows Movie Makera.
    system89
    Level 10  
    Ustawienia programu mam na S-Video, jeśli jeszcze chodzi o format to dodam że testowałem na każdej z tej opcji i nigdzie nie ma poprawy:
    http://i.imm.io/15slf.jpeg

zdjęcia magnetowidu:
    http://i.imm.io/15smn.jpeg
    http://i.imm.io/15sn2.jpeg
    http://i.imm.io/15sns.jpeg

przejsciówka scart:
    http://i.imm.io/15snE.jpeg
    i jak już idzie do grabbera:
    http://i.imm.io/15snP.jpeg

nie podłączyłem kabli audio ale myśle ze to nie jest tu konieczne. Podłączyć wcześniej próbowałem przez wejście kompozytowe ale też nie ma różnicy. Skorzystałem z Windows Movie Maker z również ustawionym Svideo, w ustawieniach zalecanych brak poprawy
    buczo11
    Level 28  
    Witam!

system89 wrote:
    Podłączyć wcześniej próbowałem przez wejście kompozytowe ale też nie ma różnicy. Skorzystałem z Windows Movie Maker z również ustawionym Svideo, w ustawieniach zalecanych brak poprawy

Spróbuj jeszcze tego:
    1. Podłącz przejściówkę SCART do drugiego wyjścia z magnetowidu (AV2),
    albo
    2. Czy magnetowid posiada bezpośrednie wyjście CHINCH Video? Jeśli tak, to podłącz z magnetowidu bezpośrednio z CHINCH Video OUT i Audio OUT do wejść CHINCH Grabbera. W ustawieniu wybierz wejście kompozytowe i na PAL-u B spróbuj.
    Czy jesteś pewien, że przejściówka SCART jest w pełni sprawna?
    system89
    Level 10  
    Odświeżam temat po dłuższym czasie, być może komuś się informacje przydadzą.
    Poszedłem do kogoś kto zajmuje się przegrywaniem kaset i ten mój materiał mam przegrany bez skaczącego obrazu, jedynie z tym pasem przechodzącym z góry na dół. Osoba która przegrywała kasetę, stwierdziła że problem może być z głowicą i należy ją wyczyścić, co też uczyniłem - brak poprawy.

@buczo11:
    1. nie wykrywa nic ani na chinch ani svideo, audio też zresztą nie wykrywa + przemieniałem na przejściówce scart przełącznik IN/OUT nic sie nie dzieje.
    2. Brak wejścia chinch video niestety. Sprawdzałem na drugej przejściówce scart i jest to samo

Jeszcze jedno info:
    Od grudnia posiadam nowy telewizor LG 42LN575S
    wejścia jakie posiada : http://s23.postimg.org/7r6e6mpcb/P1030080.jpg

Jak wspomniałem wyżej - podłączając magnetowid pod telewizor obraz nie skacze, jedynie przechodzi pas z góry na dół, który by nie przeszkadzał gdyby udało się zgrać w ten sposób materiał.
    Pytanie czy pozostałe wejścia w tym LG idzie podłączyć do komputera i zrzucić obraz? domyślam się że potrzebne jest wyjście Video OUT a ja mam tylko IN. Jakaś przejściówka do tego istnieje tak jak w przypadku Scart?

EDIT:
    Myślałem że z dniem dzisiejszym zakończę sprawę i napiszę jak udało mi się zgrać materiał, ale pojawił się problem, którego nawet nie podejrzewałem.

Na tym zdjęciu: http://s10.postimg.org/scc4656jd/P1030082.jpg

pod nr jeden wpiąłem magnetowid, aby wyświetlić obraz na TV. Wszystko ok, obraz wyświetla.
    pod numerem 2 wpinam kable idące do grabbera (przejściówke scart oczywiście ustawiam na OUT). Grabber za nic nie chce wykryć obrazu+dźwięku ani po kablu svideo ani composite. Zdziwiło mnie to, ponieważ mając w telewizorze wbudowany tuner DVBT, mogę ze spokojem zgrać obraz podłączając grabera (patrz rysunek numer 2) w ten sposób, natomiast podłączając magnetowid to już grabber go nie wykrywa.
    Wychodzi na to, że w ten sposób podłączanym grabberem, mogę zgrać obraz tylko ze źródeł DVBT, Antena SAT, TV kablowa. Natomiast podłączając cokolwiek pod wejścia Audio/Video IN już pojawia się problem. Nie potrafię pojąć dlaczego
    kalixo
    Level 10  
    witam, mam podobny problem.
    kupiłem najprostszy video grabber na usb. Kiedy podłącze go do PC i poprzez chinch wprowadzę sygnał ze starego magnetowidu (wideo) to obraz skacze. Kiedy tego samego chincha wepnę pod TV - orbaz nie skacze. Kiedy pod wejście na chinchu do grabbera podebę np. blu-ray to obraz również nie skacze.
    wygląda jakby na wyjsciu z wideo brakowało jakiejś synchronizacji albo czegoś takiego??
    próbowałem różnymi programami z różnymi opcjami ale nic nie wyeliminowało skaczącego obrazu.
    Ma ktoś jakieś pomysły?
    pozdrawiam!
    olaf x
    Level 33  
    Może to nie rozwiązanie, ale ja od lat stosuje inny sposób przegrania,że tak powiem bardziej analogowy. Nagrywarka dvd podpięta wejściem euro albo chinch do magnetowidu, wyjście nagrywarki do tv euro-euro, (można skorzystać i z innych, zależnie od posiadanego tv)żeby widzieć co sie przegrywa. Każdy program z kasety sie przegra, czy to z tvn czy innego programu.
    Jeszcze lepszy sposob to nagrywarka dvd+hdd, nagrywa się na dysk twardy, edytuje, wyrzuca co niepotrzebne w nagraniu i tez wypala na płycie. I odkłada na półeczkę.
    bunio121
    Level 11  
    Dziękuję za informację ---- niestety nie posiadam nagrywarki dvd a zakup jej do przegrania jednego vhs jest nieopłacalny.
    Pozdrawiam
    rysiekp17
    Level 10  
    Mam tak samo jak wy. Ale gdzieś widziałem, że telewizor ma automatyczna synchronizację sygnalu dlatego działa dobrze. Idą tym tropem zauważyłem we właściwościach video (dowolny program do zgrywania, sam używam obs studio) jest opcja "częstotliwość linii zasilania (usuwanie migotania)" co niestety jest niedostępne u mnie gdy używam najtańszego grabber z aledrogo. Może zakup lepszego grabber a pomoże...? Jakich używacie?