Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CVTE-C26 - Multimedialne radio - grzejący się procesor

Adrian-o 24 Lut 2013 13:00 1590 8
  • #1 24 Lut 2013 13:00
    Adrian-o
    Poziom 10  

    Witam.
    Drodzy forumowicze, posiadam radio multimedialne firmy chinavasion cvte-c26 (oczywiście chinol)
    Jest to radio 2 din, które posiada dvd,navi,bluetooth, wejście na USB, ipoda i dwa sloty na karty SD jadnen do navi a drugi do mulimediów itp.
    Problem pojawia się podczas słuchania muzyki z karty SD, USB lub CD/DVD, dźwięk staje się po chwili bardzo stłumiony, dodam ze podczas słuchania radia, odtwarzania muzyki z SD przeznaczonej do navi wszystko jest O.K dżwięk jest wyraźny i głośny.
    Trochę podziałałem przy tym sprzęcie i udało mi sie ustalić to że DVD,USB i jeden slot SD jest obsługiwany przez SERVO SUNPLUS SPHE 8202TQ które bardzo się grzeje podczas odtwarzania muzyki z nośników CD/DVD, USB czy SD (osiąga temp. ok 70-80C), podczas słuchania radia lub korzystania z navi jest zimny.
    Dołożyłem radiator z wentylatorem i temp. spadła do 45C lecz dźwiek nadal jest przytłumiony i uważam że przegrzewanie się procesora przez założenie wiatraka to połowiczne załatwienie tematu.
    Sygnał audio z serva idzie na wzmacniacz operacyjny 4558D ale dokładnie go sprawdziłem i wszystko jest ok, napięcia sygnały wejsć,wyść są o.k.
    Poczytałem i jedyne co znalazłem na forum to sugestia podmiany napędu silnika płyty CD który może powodować duże obciążenie serva i jego grzanie się, lecz po jego odłączeniu SUNPLUS nadal gorący.

    Czy możecie mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu? A może ktoś miał podobny przypadek w jakimś domowym DVD które są również oparte na tych procesorach.
    Będę bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.

    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Do poprawy. [damiancz]

    0 8
  • #2 26 Lut 2013 01:31
    multihunter
    Poziom 25  

    Radiator w takim wypadku no ciekawe i chęć ukatrupienia zdrowego mechanizmu

    Owszem miałem podobny i to nie jeden

    1. Strzał z 24V (RoadStar)
    2. Czyszczenie lasera, czyt. ingerencja w radio (CAV 888)
    3. Przetarcie taśmy (spalony Terawins)
    4. Wada fabryczna (Clatronik)

    Najciekawszy był ostatni upływność elementu smd w aplikacji przetwornicy
    Myślę, że koledzy dopisali by jeszcze z 50 możliwości, a więc jaki temat chcesz załatwić ?

    0
  • #3 26 Lut 2013 09:37
    Adrian-o
    Poziom 10  

    Myślę że zacznę od najciekawszego tematu czyli ostatniego gdyż radio mam od nowości w swoim posiadaniu i pkt. 1,2 odpadają na wstępie co do pkt. 3 to myślę że zniszczenia były by znaczne i radio dawało by również inne objawy.
    Jeśli możesz to opisz trochę lepiej przypadek nr4.

    0
  • #4 26 Lut 2013 15:32
    multihunter
    Poziom 25  

    Po prostu przeleżało bardzo długi czas nie używane i złapało wilgoci
    Szkoda, że nie domyślasz się iż taka upływność jest niestabilna wtedy napięcie zasilania może podskoczyć
    Także objawy każą na początek dokładnie obadać stabilizatory jest to opisane w (pinout) datasheet
    Myślałem, że jesteś gotowy, że masz jakiś grunt pod nogami

    0
  • #5 26 Lut 2013 19:22
    Adrian-o
    Poziom 10  

    Dzięki,
    Napięcia pomierzyłem, są dwa stabilizatory td1507r, jeden daje napiecie cały czas 5,4V natomiast drugi (daje napiecie tylko podczas korzystania z dvd,sd i usb) 5,19V.
    Napięcia na servo są regulowane przez ld1117 oraz ax1117, mierzone na procesorze wynoszą 3,38V oraz 1,88V.

    Nie jestem expertem w tej dziedzinie, elektronika to dla mnie najważniejsze hobby, umiem dużo i z prostymi sprawami radzę sobie całkiem znośnie lecz naprawa tego urządzenia to dla mnie coś nowego i chciałbym sobie z tym sam poradzić dlatego proszę o pomoc na forum:-)
    Może sie mylę ale czy coś nie za bardzo obciąża serva?

    Oczywiście czekam na dalsze podpowiedzi....

    0
  • #6 26 Lut 2013 22:09
    multihunter
    Poziom 25  

    Mam nadzieję, że się rozumiemy, że to wada fabryczna

    Innych uszkodzeń brak ?
    Przykładowo detektor obciążenia USB, który widząc je podłącza zasilanie do nośnika byłby podejrzany
    Czy warto sprawdzić ten trop sam musisz to ocenić, a mnie uwierzyć na słowo, że coś robisz
    Ja to robię tak: odłączam wyjście 1507 od reszty (jak trzeba przetnę ścieżkę) i ruszam elementami,
    wyginam PCB i obserwuję jednocześnie co dzieje się z napięciem wyjściowym

    0
  • #7 27 Lut 2013 00:26
    Adrian-o
    Poziom 10  

    Niestety nie zauważyłem żadnych uszkodzeń, wygrzałem nawet procesor hot-air ale nic to nie pomogło, sprawdziłem wszystkie kondensatory na zasilaniach i nic:-(
    Sprawdzałem Twoją podpowiedź odnośnie usb i wszystko wyglada że jest O.K. Wyginałem elementy i PCB... i nic, napięcie stoi jak wryte. Obecnie skończyły mi sie pomysły...

    Masz może jeszcze jakieś podpowiedzi, rady.......
    Wszystko będzie dla mnie bardzo cenne.

    Pozdrawiam i Dziekuję

    0
  • #8 12 Kwi 2013 22:30
    manecki
    Poziom 10  

    Podobne objawy były poruszane w temacie dotyczącym sprzętu Philipsa MCDB710/05. Konkretnie, dźwięk odtwarzany ze źródła cyfrowego robił wrażenie spowolnionego i stłumionego - przy prawidłowym zgraniu z obrazem. Temat z przed kilku lat urwał się bez ustalenia przyczyny. Właśnie mam ten sam problem z w/w Philipsem i też jest podejrzany układ SPHE8202LQ. Ciekawostką jest to, że przy ustawieniu różnych kombinacji w menu - opcje dźwięku - wychodzący dźwięk zmieniał się ze stłumionego na piskliwy przypominający przyspieszone obroty. I tu nasuwa się pytanie - czy przypadkiem nie pomogło by wgranie nowego softu ( też było to poruszane we wspomnianym temacie ) - tylko z skąd? Na razie szukam tego układu, może się coś zmieni po jego wymianie.

    0
  • #9 12 Kwi 2013 23:09
    Adrian-o
    Poziom 10  

    Witam ponownie,
    W moim chinolu problemy z dźwiękiem zaczynały się po paru minutach od włączenia odtwarzania CD,DVD,USB lub SD czyli po tym czasie kiedy 8202QL zaczynał łapać wysoką temperaturę, po dostawienia radiatora objawy zanikły lecz tak jak napisał kolega "multihunter" było to zabijanie zdrowego mechanizmu. Po sprawdzeniu wszystkiego poddałem się i przez przypadek udało mi się kupić takie samo radio z rozwalonym panelem jako dawcę części, po podmianie całego PCB było O.K.
    Dużo czytałem o tym że te układy dość mocno się grzeją (co potwierdza datashet) i bez radiatora najzwyczajniej się smażą po pewnym czasie, faktycznie po podmianie na sprawną PCB układ się robi dobrze ciepły, zapobiegawczo dołożyłem radiator i mam nadzieję że radio wytrzyma sezon letni:-)

    Daj znać czy u Ciebie po podmianie 8202 coś się zmieni.

    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów