Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IGE-XAOIGE-XAO
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Siemens SF55A560 - Brak napięcia na elektrozaworze napuszczającym wodę

24 Feb 2013 13:52 4518 6
  • Level 10  
    Złośliwość losu, otóż w naprawionej zmywarce, następna awaria uszkodził się elektrozawór napuszczający wodę z płaszcza do komory mycia, konkretnie uszkodziła się cewka. Zawór wymieniony na nowy, ale kolejny problem brak napięcia zasilającego, a więc zawór nie działa.

    Przeszukałem całe forum, szukając czy ktoś miał podobny problem, nic nie znalazłem. Próbowałem znaleźć schemat elektryczny, z takim samym efektem. Zmywarka na programie 35 stopni rozpoczyna program, pobiera wodę do płaszcza, woda przelewa się przez płaszcz, napływa do komory mycia. Dźwignia hydrostatu się podnosi, switch ma zwarte styki, ale napięcia na elektrozaworze brak. Zmywarka podejmuje działanie na tej minimalnej ilości wody, program leci do około piętnastej minuty, woda zostaje wypompowana, ale tym razem nie ma dopuszczania wody do płaszcza, i nie ma przelania do komory mycia. Jednak po chwili rusza pompa myjąca, ale jednak bez wody.

    Na końcu dochodzi do 1 minuty i ta minuta trwa w nieskończoność. W razie nalania wody (15 minuta), zmywarka pracuje do końca i to prawidłowo. Kończy program. Nie wiem czy w obwodzie elektrozaworu i switcha hydrostatu jest jeszcze jakiś element, czy problem jest tylko w programatorze. Jeśli tak to jaki? Jeszcze taka informacja w trakcie pracy na stykach switcha pojawia się napięcie około 150V ACV (?), switch działa prawidłowo, hydrostat nowy. Elektrozawór zasilałem obcym napięciem,działa prawidłowo.
    Proszę kolegów o pomoc, informacje.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Helpful post
    Level 20  
    Triak wysterowujacy zawór wywaliło i sprawdź moduł na pewno będzie go widać.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Level 10  
    Mam zdjęcie modułu jeszcze z przed pierwszej awarii, może się orientujesz który to triak... Podaję jeszcze raz fotka nie weszła...
    Zmywarka Siemens SF55A560 - Brak napięcia na elektrozaworze napuszczającym wodę
  • Level 10  
    Wszystko się zgadza, uszkodzony triak, ale żaden z widocznych na zdjęciu. Uszkodzony triak znajduje się na dolnej płytce jednak od spodu, pierwszy po lewej stronie. Może jutro uda mi się kupić, mam nadzieję, że to tylko ten problem, bo przy ręcznym dopuszczaniu wody, zmywarka wykonała cały program mycia. Chociaż sprawdzałem tylko na krótkim programie, 35°C.
    :arrow: Birre, serdecznie dziękuję za pomoc.
  • Level 10  
    Minęło troszkę czasu z różnych przyczyn ze zmywarką przez pewien czas nic się nie działo. Jak już pisałem kolega Birre miał rację, uszkodzony triak Z9M udało się kupić oryginalny, zmywarka myje już kilka dni i wszystko funkcjonuje tak jak trzeba. Nim zamieściłem tej informacji wcześniej, by być pewnym, że coś się jeszcze nie wydarzy.
    Temat zamykam, koledze Birre bardzo dziękuję.
  • Level 9  
    Witam, odkopię ten temat bo mam podobny problem, zwracam się z zapytaniem czy ktoś miałby schemat elektryczny tego modułu - byłbym bardzo wdzięczny za wstawienie
  • Level 10  
    Ja niestety nie mam takiego schematu, jednak poradzę ci byś spróbował szukać na rosyjskich, a może również angielskich portalach o tematyce jak na elektrodzie. Wiele potrzebnych mi rzeczy znalazłem w ten sposób. Zmywarka z którą ja miałem problemy, do dzisiaj działa nienagannie. Życzę powodzenia.