Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B6 - nie odpala, kontrolka ABS + kontrola trakcji

Pogromca_go 24 Feb 2013 16:04 12996 21
    Pogromca_go
    Level 10  
    Witam mam poważny kłopot z passatem B6. Otóż samochód stał dwa dni ( w garażu około -2 stopnie. Odpalił bardzo ciężko po czym wjeżdżając na drogę samochód zgasł. Żadnych komunikatów na wyświetlaczu, żadnych wcześniejszych kontrolek się palących (na 100%). Po podłączeniu pod komputer żadnych błędów poza jednym Function under-voltage. Jest możliwe by samochód zgasł z powodu słabego aku?? Aha i najważniejsze podczas kręcenia samochód wydaje nietypowy dźwięk. Mam wrażenie jakby coś się nie kręciło(coś było zerwane) takiii dziwny dźwięk trudny do opisania. Rozrząd cały - sprawdzałem. Proszę o pomoc

Dodano po 50 [sekundy]:

aha 2.0. TDI
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Pogromca_go wrote:
    Po podłączeniu pod komputer żadnych błędów poza jednym Function under-voltage.

To go skasuj.
    Pozatym zaholuj go gdzies do warsztatu.
    Pogromca_go
    Level 10  
    chyba się wyjaśnia:( po wymianie aku stała się dziwna rzecz tam gdzie przebieg wyskoczyło "7r457" (przebieg niewidoczny. Dodatkowo pojawia się kontrolka kierownicy - zapala się na żółto potem czerwono ( przy palące się ciągle kontroli trakcji" Co panowie wymiana kolumny???
    Don de Leon
    Level 24  
    Inicjowałeś czujnik kąta skrętu kierownicy?
    bart.auto
    Level 21  
    Podłącz tester dedykowany do tej marki i będziesz miał odpowiedź
    Pogromca_go
    Level 10  
    nie inicjowałem nie mam pojęcia jak to się robi??
    Don de Leon
    Level 24  
    Spróbuj pokręcić parę razy kierownicą i przejechać się kawałek, jak wszystko ok ESP powinno zgasnąć. Jeżeli nie to diagnostyka.
    Pogromca_go
    Level 10  
    Don de Leon jak mam się przejechać jak samochód nie odpala??
    bart.auto
    Level 21  
    Auto kręci? pompę słychać?
    Pogromca_go
    Level 10  
    Po wymianie aku należy inicjować czujnik skrętu? (jak to zrobić)?? No i z tego powodu może zapalać mi się kontrolka kierownicy - najpierw czerwona potem żółta

Dodano po 1 [minuty]:

Auto kręci z tym że dziwnie (opisane na początku tematu) Pompę chyba słychać - zalałem nawet filtr do pełna ropą - nic nie pomogło
    bart.auto
    Level 21  
    Czujnik skrętu czujnikiem ,wpierw trzeba go przywrócić do życia ,musisz to auto podpiąć pod dobry tester żeby odczytać błędy ewentualnie podejrzeć parametry
    ladamaniac
    Level 39  
    bart.auto wrote:
    Ciśnienie by mu zaświeciło

W tych nowych szajswagenach to już nie jest do końca takie oczywiste. Jak nie przekroczy wartości podanej w adaptacjach, to wcale tak chętnie nie świeci jak silnik pracuje. A napędy pompy olejowej w 2,0TDI padały ... Sprawdź smarowanie jak kolega sugeruje. Wał się kręci, jak kręcisz rozrusznikiem?
    bart.auto
    Level 21  
    Wiem miałem taką A 6 pękły prowadnice łańcuszka napędu beznadziejnej pompy z wałkami wyrównoważającymi
    Pogromca_go
    Level 10  
    Kurcze nie wiem czy wał się kręci (jestem raczej kiepski w tych sprawach) wiadomo że bez mechanika się nie obędzie jestem już umówiony, Kurcze gdyby tak było to silnik zatarty a co za tym idzie do wymiany ? Z drugiej strony jak tak może być że silnik przy 170tys zatarty.....żadna kotrolka się nie paliła - bo na to jestem wyczulony
    fjodek
    User under supervision
    ten typ tak ma , zaciera sie
    bart.auto
    Level 21  
    Nie chcę cię straszyć ale one tak mają sypią się między 140 a 190 tys km

Dodano po 1 [minuty]:

Dobre auta skończyły się w 2000 r
    ladamaniac
    Level 39  
    Pogromca_go wrote:
    Kurcze gdyby tak było to silnik zatarty a co za tym idzie do wymiany ?

Silnik i turbo, trzeba ocenić, czy kupować używany silnik, czy ten remontować. Bądź optymistą, moze to coś mniej poważnego.
    Pogromca_go
    Level 10  
    Witam samochód stoi jeszcze w warsztacie - diagnoza pompa paliwa

Dodano po 44 [sekundy]:

+ jakieś problemy z elektryką
    Pogromca_go
    Level 10  
    Panowie samochód już odebrany - pompa paliwa. Pozostał problem z elektryką dość nietypowy mechanik nie potrafił dać sobie z tym rady. Mianowicie: Po wymianie akumulatora zaraz jak wszedłem do samochodu zauważyłem że w miejscu przebiegu na pierwszych 3 cyfrach pojawiło się 7rA reszta cyfr wyświetla się normalnie. Czyli przebieg 7rA457. Ponadto nie działa radio i podświetlenie wewnątrz samochodu (na podsufitce). Jakieś pomysły? Moduł komfortu? Podejrzewam że te trzy rzeczy są z sobą powiązane, ponieważ tak jak powiedziałem wcześniej pojawiły się zaraz po wymianie aku ( od razu mówie klemy były właściwie podpięte).
    bart.auto
    Level 21  
    Co do radia musisz sprawdzić zasilania i magistralę ale nie działa też podświetlanie na suficie czyli tak jakby mu ewidentnie zasilania brakowało co do licznika pierwszy raz słyszę o takim wskazaniu